,,Instroom studie geneeskunde moet snel verlaagd worden’’

De instroom van studenten in de geneeskunde moet omlaag, vindt vereniging De Geneeskundestudent (DG).

Uit eigen onderzoek concludeert de vereniging dat de te hoge instroom leidt tot een aftakeling van de kwaliteit van de opleiding. Bovendien zou de druk voor veel studenten nu te hoog zijn. Zo’n dertig procent van alle studenten geneeskunde heeft last van klachten die passen bij een burn-out.

Dat veel mensen kiezen voor een studie geneeskunde, lijkt in eerste instantie een goede zaak. Immers, daarmee hebben we enige zekerheid dat we ook in de toekomst in voldoende mate kunnen terugvallen op goed geschoold medisch personeel. Maar juist die hoge instroom in de opleiding zorgt er momenteel wel voor dat er sprake is van lange wachttijden en dat de prestatiedruk op de studenten hoger is geworden. DG hield een enquête onder ruim 2.600 studenten geneeskunde en concludeert dat studenten gemiddeld meer dan een half jaar moeten wachten voordat ze kunnen beginnen met de coschappen in de masterfase. Dit is de studiefase waarin je leert om zelfstandig patiëntenzorg te verlenen. Je werkt daarbij altijd onder de supervisie en verantwoordelijkheid van een arts. Vanwege de grote hoeveelheid studenten geneeskunde komt het tegenwoordig vaak voor dat meerdere studenten op dezelfde afdeling hun coschappen volgen. Dat zorgt ervoor dat de kwaliteit van de coschappen daalt.

Concurrentie

Studenten zijn onderling ook steeds vaker concurrenten van elkaar. Dat komt omdat ze allemaal azen op een relatief klein aantal plekken in bepaalde specialisaties. De combinatie van deze concurrentiestrijd en de lange wachttijden voert de druk verder op. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) verhoogde in 2012 de instroom in de geneeskundeopleiding van 2.850 naar 3.050 studenten per jaar. Hiertoe werd besloten op basis van de verwachte toenemende vraag naar medisch specialisten in ons land. In het afgelopen decennium is meerdere malen bij het ministerie aangedrongen op verlaging van de instroom, maar vooralsnog zonder succes.

Kwaliteit waarborgen

Op basis van het onderzoeksrapport doet DG een dringend beroep op het ministerie om alsnog tot verlaging van de instroom over te gaan. De vereniging noemt deze maatregel van cruciaal belang om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen en het toekomstperspectief van geneeskundestudenten te verbeteren.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.