Leven met een wijnvlek in je gezicht

Ongeveer 0,3 tot 0,5 procent van de mensen in ons land komt ter wereld met een wijnvlek op de huid.

Zo’n wijnvlek, ook wel Een wijnvlek, ook wel een naevus flammeus genoemd, zal geleidelijk groter worden, omdat de baby zelf ook groeit. Meestal bevindt een wijnvlek zich in het gezicht, op het voorhoofd of in de hals, maar ze kunnen in principe overal op het lichaam ontstaan. Over de oorzaak ervan is niet zo veel bekend, maar ze gaan in elk geval niet vanzelf weg. Je hebt dan twee keuzes: ermee leren leven of proberen ze door middel van een huidbehandeling te laten verwijderen.

In  1990 en 1991 was Michail Gorbatsjov president van de toenmalige Sovjet-Unie. Hij was één van de bekendste wereldburgers met een wijnvlek op het voorhoofd. Soms is zo’n wijnvlek mikpunt van spot, maar dat hoeft lang niet altijd het geval te zijn. In eigen land zijn er heel wat mensen die nooit gepest zijn om hun wijnvlek en zo hoort het ook. De grote vraag is natuurlijk: wat is een wijnvlek eigenlijk? Het gaat hier om een aandoening die ontstaat wanneer de bloedvaten in de huid uitzetten. Waarom dat gebeurt, is niet duidelijk. Wetenschappers hebben onderzocht of bepaalde aandoeningen of gewoontes van de moeder een rol zouden kunnen spelen, zoals het gebruik van medicatie, het consumeren van alcohol of drugs, enzovoort. Hiervoor zijn echter geen aanwijzingen gevonden. Ook is vastgesteld dat er ongeveer evenveel mannen als vrouwen zijn met een wijnvlek. Bij een pasgeboren baby heeft de wijnvlek een roze kleur, maar door de groei kunnen de bloedvaatjes verder uitzetten, met als gevolg dat de wijnvlek paars-rood van kleur wordt. Door de jaren heen kan de huid op deze plek wat dikker en hobbeliger worden. Soms kan een wijnvlek spontaan gaan bloeden.

Behandeling

In bepaalde gevallen is behandeling met een laserstraal mogelijk. Je hebt vooraf niet de garantie dat de wijnvlek daadwerkelijk zal verdwijnen. Soms is de wijnvlek na zo’n behandeling een stuk minder nadrukkelijk zichtbaar, maar nog wel aanwezig. Men spreekt van een gemiddelde verbetering van veertig tot zestig procent, waarbij ook de precieze locatie van de wijnvlek een rol speelt. Ook het aantal benodigde behandelingen varieert. Soms is een wijnvlek na tien behandelingen geheel verdwenen, terwijl in andere gevallen de vlek ook na dertig behandelingen nog steeds niet is verdwenen. Vroeger werden wijnvlekken bij baby’s soms met behulp van röntgenstralen behandeld, maar nadat duidelijk werd dat de persoon in kwestie hierdoor op latere leeftijd een grotere kans had op een melanoom, is besloten deze behandelmethode niet meer toe te passen.

Camouflage

In sommige gevallen is het goed mogelijk om een wijnvlek te camoufleren met behulp van make-up. Dit is uiteraard afhankelijk van de omvang van de wijnvlek en de precieze locatie ervan. Als je de wijnvlek echt volledig voor de buitenwereld wilt verbergen, zul je wel heel consequent elke dag de betreffende make-up moeten aanbrengen en dat is een behoorlijke klus. Daarbij is het bovendien de vraag of je in staat zult zijn om de hele vlek te camoufleren. In veel gevallen blijft er altijd wel iets van de vlek zichtbaar.

Het psychosociale effect

Leven met een wijnvlek is niet voor iedereen gemakkelijk. Soms stappen mensen er vrij gemakkelijk overheen, onder het motto: ,,Het is een deel van mij.’’ Op https://wijnvlekwijzer.nl/leven delen drie jonge vrouwen met een wijnvlek hun persoonlijke ervaringen. Deze website is opgezet door de Nederlandse vereniging voor mensen met een wijnvlek of Sturge-Webersyndroom. Bij het Sturge-Webersyndroom is ook sprake van een wijnvlek, maar is er nog meer aan de hand. Iemand met deze aandoening heeft ook afwijkingen van de bloedvaten in de hersenen. Vaak hebben kinderen met dit syndroom last van epilepsie en soms ook van uitvalsverschijnselen in bijvoorbeeld de armen of benen. Het is belangrijk dat kinderen met een wijnvlek de juiste professionele begeleiding krijgen, omdat ze vaak kampen met een slecht zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen en problemen met sociale interactie.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.