Is een haartransplantatie veilig?

Het verliezen van hoofdhaar is iets wat veel mensen steekt. Er kan ontevredenheid over het eigen uiterlijk ontstaan, en daar wordt een mens niet gelukkiger van.

Onzekerheid kan ontstaan als gevolg hiervan. Gelukkig is het als je er op tijd bij bent en nog genoeg haar in de nek over hebt mogelijk om een haartransplantatie te laten uitvoeren om je haarlijn te herstellen. Dit is een chirurgische ingreep, en daarbij kun en moet je wellicht altijd de vraag stellen in hoeverre het wel veilig is. Die vraag proberen we te beantwoorden in dit artikel: is een haartransplantatie wel veilig?

Twee verschillende methodes

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat er twee verschillende methodes bestaan voor haartransplantatie die momenteel gangbaar zijn: FUE (Follicular Unit Extraction) en FUT (Follicular Unit Transplantation). Bij FUE oogst de chirurg individuele haarfollikels één voor één uit het donorgebied. Dit gebeurt met behulp van een micropunch. Deze methode heeft over het algemeen een kortere herstelperiode en biedt meer flexibiliteit bij het creëren van een natuurlijke haarlijn. Als je op zoek bent naar een korte haarsnit, is de geschikte methode voor jou. De andere methode is FUT, waarbij een reepje huid met haar uit het donorgebied gehaald wordt. Daaruit worden de individuele haarfollikels gehaald. Daardoor kunnen er meer follikels in één sessie geoogst worden. Dit is de methode voor een wat meer uitgebreide haartransplantatie waarbij relatief veel haarimplantaten nodig zijn.

De risico’s van een haartransplantatie

Een aantal zaken is van belang om je van bewust te zijn wanneer je kiest voor een nieuwe haarlijn met behulp van eigen haarimplantaten. Zo bestaat er een risico op littekens. Moderne technieken hebben dit risico verminderd, maar vooral bij de FUT-methode is dit nog zeer reeël. Door de wonden die ontstaan, bestaat er ook het risico op infectie, net zoals dat bij andere chirurgische ingrepen het geval is. Je hebt hier zelf ook een rol in om dit te voorkomen. Vanuit de instantie die de ingreep doet is een goede nazorg nodig, maar zelf moet je de instructies van chirurg trouw opvolgen om het risico op infectie te minimaliseren. Een ander risico waar we je graag voor waarschuwen, is het risico van een onnatuurlijk uitziend resultaat. Dit kan het gevolg zijn van een slecht uitgevoerde haartransplantatie. Kies daarom altijd voor een ervaren chirurg, ook als dat je meer geld kost.

Haartransplantatie2

Geen paniek

Als na het uitvoeren van de haartransplantatie je merkt dat de verplaatste haren uitvallen, is het begrijpelijk dat je wellicht in paniek raakt. Je denkt misschien dat de transplantatie mislukt is en alles voor niets is geweest. Maar geen paniek, want dit hoort namelijk bij het proces. Hoewel de haren zelf uitvallen, zijn de haarwortels gezaaid en groeien hier na de uitval van de oude haren nieuwe haren uit. Daar moet je wat geduld bij hebben, maar uiteindelijk komt er nieuw haar op je hoofd!

De veiligheid van een haartransplantatie met eigen haarimplantaten hangt dus van een aantal zaken af. Ten eerste is het van belang dat je de ingreep laat uitvoeren door een ervaren chirurg die goed aangeschreven staat en de ingreep in passende, steriele omstandigheden uitvoert. Daarnaast speelt de gekozen methode een rol, met name in het mogelijk veroorzaken van littekens. Goede nazorg is cruciaal, maar zeker ook het naleven van de adviezen van de chirurg. In veel gevallen is een haartransplantatie gewoon veilig en moet je niet schromen er een te laten uitvoeren als dat je wens is.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.