Wat vindt u van dit artikel? - 1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen beoordelingen)
Loading...

Wij blinken niet uit in handen wassen

Uit een enquête blijkt dat de helft van alle Nederlanders het nalaat om de handen te wassen nadat ze het toilet hebben bezocht. Bij herhaling wordt in de media gewaarschuwd voor het gevaar van infecties en virussen door onvoldoende hygiëne, maar kennelijk laat dat een groot deel van de bevolking koud. Het is nog maar de vraag of de mensen die wel netjes hun handen wassen, dit op de juiste manier doen.

Om je handen goed te wassen moet je ze tenminste twintig seconden lang (!) insmeren met zeep en daarbij ook de nagels reinigen. Immers, onder de nagels blijft vuil gemakkelijk zitten en daarin bevinden zich ook vaak ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen. Wanneer we iemand een hand geven, kunnen die ziekteverwekkers gemakkelijk worden doorgegeven. Zo is een besmetting snel gerealiseerd. Zeker wanneer we ook nog eens met enige regelmaat de mond, de neus of de ogen met onze handen aanraken. Even vlug de handen onder de kraan houden met alleen wat stromend water, om ze vervolgens weer snel te drogen, is echt niet voldoende. Gebruik in elk geval, waar mogelijk, zeep. Dat hoeft niet per se desinfecterende zeep te zijn, want elke zeep is in staat om de olieachtige stoffen, die zich op de huid bevinden, aan zich te binden. Handdoeken en theedoeken zouden niet langer dan een dag moeten worden gebruikt. Was ze daarna op een zo hoog mogelijke temperatuur, om te voorkomen dat ziekteverwekkers de wasbeurt overleven.

Wanneer moeten we nu eigenlijk onze handen wassen?

Welnu, in elk geval wanneer we onze handen met bepaalde zaken in aanraking hebben gebracht die niet hygiënisch zijn. Denk daarbij aan een afvalbak of een toiletbril, maar ook het aaien van een dier, het verschonen van een baby of het snuiten van de eigen neus. Stuk voor stuk zijn dat handelingen waarop het wassen van de handen een logisch vervolg zou moeten zijn. Maar ook bij het bereiden van de maaltijd, want als de handen in contact zijn geweest met rauw voedsel (groente, vlees, eieren, enzovoort) is het tijd om ze te wassen. Op basis van de enquête moeten we concluderen dat Nederland het volk is met de meest vieze handen van Europa, terwijl de inwoners van Bosnië en Herzegovina juist het schoonst zijn. Daarbij moet wel het voorbehoud worden gemaakt dat het hier gaat om uitspraken van de mensen zelf. Het is niet bekend hoe eerlijk deze mensen waren en of ze de mogelijkheid hebben gehad om hun uitspraken anoniem te doen. Dit maakt het onderzoek voor critici aanmerkelijk minder waardevol.

Deel dit bericht op

Lees ook

» Menstruatiepatroon tijdens menopauze
» Borstvorming bij mannen is heel normaal
» Het voorkomen van haaruitval
» Nationaal MS Fonds zoekt extra collectanten
» De ES Teck lichaamsscan
Redactie

08-06-2016 om 13:05

Tags:


Reageren op dit artikel