Wegdrukken van emoties is ongezond

Gevoelens als angst, onzekerheid, verdriet.. velen van ons laten die gevoelens liever niet toe. Veel liever voelen we blijdschap en positiviteit!

Na mijn lessen praat ik vaak nog even na met deelnemers. Hoe ze een les hebben ervaren of over hoe ze zich voelen. Hoe meer je hierover praat, hoe meer je je ook beseft dat iedereen wel eens worstelt met gevoelens en emoties waarvan we soms eigenlijk liever niet willen dat ze er zijn.

Gevoelens als angst, onzekerheid, verdriet..

velen van ons laten die gevoelens liever niet toe. Veel liever voelen we blijdschap en positiviteit! Maar hoe haalbaar en realistisch is dit? Ik denk dat ieder van ons wel eens gehoord of gelezen heeft dat positief denken belangrijk voor ons is. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat mensen die meer positiviteit ervaren, vaak langer leven. Het zorgt ervoor dat je minder stress hebt, wat weer van POSITIEVE invloed is op ons zenuwstelsel, ons immuunsysteem, ons cortisol, bloeddruk etc. Genoeg quotes en inspiratie te vinden die de positiviteit stimuleren: “pluk de dag, stay positive, positive mind- positive vibes..” Maar hoe staat het ervoor in de praktijk? Stimuleert dit soms juist niet dat we het gevoel hebben dat negatieve gevoelens en emoties er niet mogen zijn? En vervolgens geforceerd positief proberen te doen, want positief zijn is namelijk zo gezond! Elk gevoel is even belangrijk Blijdschap is net zo belangrijk als verdriet en ook angst en woede horen bij ons. Zonder het één bestaat het ander niet. Het is heel normaal om je af en toe gewoon plat gezegd even kut te voelen, of boos te zijn om iets wat er gebeurd en je raakt. Toch lijkt het minder normaal om die emoties te uiten en ruimte te geven, dus negeren we ze, gaan we piekeren, op andere dingen klagen of afleiding zoeken en stoppen we de ‘negatieve’ emoties weg. Niet doen! Het wegdrukken van je emoties is ongezond. En datgene waar je je tegen verzet, wordt groter. Er ontstaat meer spanning in het lichaam wat ons hele systeem ontregelt. Het verhoogt ons stressniveau en verlaagt onze weerstand. Emoties willen een weg naar buiten en bij onderdrukking kunnen deze onderdrukte emoties zich uiten in verschillende lichamelijke klachten, waaronder bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid en hartkloppingen. Geef je emoties de ruimte Huilen kan soms heel erg opluchten en ook je woede uiten kan een enorme opluchting zijn. Vind wel een passende manier waar je anderen niet mee schaadt, anders heb je daar achteraf last van.

Emoties duren vaak maar 90 sec, met onze gedachten en mind de emotie willen analyseren, verklaren en oplossen, maakt dat het veel langer kan duren en we er in kunnen blijven hangen. Neem kinderen als voorbeeld. Het ene moment super blij en het volgende moment bang of boos; emoties krijgen de ruimte en daardoor stappen ze er net zo makkelijk weer overheen. Wanneer we emoties die we als negatief bestempelen meer ruimte geven, onstaat er vanzelf ook meer ruimte voor blijdschap en positiviteit. En om de posititieve blik uiteindelijk te vergroten: onderzoek waar jouw aandacht het meest naar uit gaat. Datgene wat je aandacht geeft groeit, dus: Af en toe “negatief” mag, maar bepaal zelf waar je je uiteindelijk weer op wilt richten. Focus je niet op wat je allemaal níet wilt. Richt je juist vooral op wat je wél wilt. Die kleine dingen kunnen al een heel groot verschil maken en maken dat je je veel positiever voelt!

Gezonde groet, Amber Hanning
www.amberhanning.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.