Wat is een basaalcelcarcinoom?

In mijn praktijk in het ziekenhuis spreek ik veel mensen die een vorm van huidkanker hebben. In dit geval schrijf ik over een lokale vorm van huidkanker.

Wat is een basaalcelcarcinoom?

In mijn praktijk in het ziekenhuis spreek ik veel mensen die een vorm van huidkanker hebben. In dit geval schrijf ik over een lokale vorm van huidkanker. Grote kans dat u, terwijl u dit leest, iemand kent die ooit wel eens een ‘plekje’ heeft moeten laten weghalen. En als die persoon, toen u vroeg wat het dan was, antwoordde: ,,Oh, het was goedaardig maar het moest er wel uit!’’, dan was het waarschijnlijk deze vorm, de vorm van huidkanker waar we in dit magazine over schrijven. Een basaalcelcarcinoom (BCC) komt meestal voor op de huid van de schouders, de rug, in het gezicht of op het decolleté. Het ziet eruit als een rood bultje. Meestal wat licht rood, of zelfs roze van kleur. Soms kan het maanden duren voordat het de omvang heeft waarop het pas echt op valt, of begint te storen. Op de romp en de benen kan het ook voorkomen. Er wordt op die lichaamsdelen nog wel eens een andere vorm van een BCC gezien. Die andere vorm heeft als kenmerk dat het een vlek is en niet verheven als een bult op de huid ligt. Dit is een oppervlakkige vorm van een BCC en kan lijken op eczeem. Waarmee ik bedoel, rood en wat vlak, maar zonder schilfers.

Hoe kan de dokter een basaalcelcarcinoom behandelen?

Voordat de behandeling van start gaat, wordt eerst vastgesteld of het een BCC is. Dat kan een dermatoloog of huisarts door goed te kijken en in sommige gevallen is het een ‘klassiek’ beeld. Vaker is een biopt nodig om te bepalen of het inderdaad die vorm van huidkanker is. Een biopt is een stukje van de huid, van 3 of 4 mm in diameter. Indien we hebben vastgesteld dat het een BCC is, kan het worden verwijderd onder lokale verdoving (excisie). In het merendeel van de gevallen doet de dermatoloog dat, en de huisarts. Bij lastige plaatsen op het lichaam schrijft mijn collega dr. Van der Pot in dit nummer er meer over. In geval van het oppervlakkige type kunnen andere meer oppervlakkige technieken worden gebruikt. Als arts zijn we gewend om te vragen: ,,En, heeft u er last van?’’ Veel mensen antwoorden dat ze niet echt ‘last’ hadden. Niet in de vorm van pijn. Wel vertellen mensen dat ze dachten dat het begon als pukkeltje/puistje en later ging groeien en begon te jeuken. Na kriebelen of krabben gaat zo'n bultje dan vrij snel open en kan licht bloeden. Ook lijkt het wel alsof daarna de ‘bult’ dan vanzelf kleiner wordt. Na een paar weken blijkt het bultje dan toch weer gegroeid.

Kan een basaalcelcarcinoom na de behandeling terug komen?

Ja, dat kan. Er is een kleine kans dat mensen die eens eerder een BCC hebben gehad, nog een keer zo'n bultje krijgen. De kans is het grootst binnen het eerste jaar, vandaar dat we mensen meestal adviseren nog eens voor controle te komen.

Wat zijn de vooruitzichten?

Uitzaaien naar een ander deel van het lichaam gebeurt bijna nooit bij een BCC. Wel is het advies om niet jaren met een BCC rond te lopen. Een BCC groeit en gaat dan vaak spontaan open. Als een BCC erg lang bestaat kan het wel doorgroeien in de onderliggende huid.

Niet elk bultje is huidkanker!

Laten mijn woorden u niet direct ongerust maken. Het advies is om een plekje dat langer dan zes weken op uw huid zit door uw huisarts te laten bekijken. Uw huisarts zal de plek bedachtzaam bekijken. Waar u wel op kunt letten is dat u niet teveel en te lang in de zon bent/blijft. Door de zon kan er UV-beschadeging in uw huid optreden, waardoor huidkanker kan ontstaan. Er komen ook voorstadia van huidkanker voor, daarover leg ik u in een ander nummer het nodige uit. Dermatologen in het Kennemer Gasthuis nemen huidkanker serieus. Ieder jaar opent onze poli haar deuren voor informatie en beantwoording van vragen in de vorm van een "Open Dag". Op de website van onze maatschap Dermatologie kunt u een blog lezen over "Verstandig Zonnen". www.miradry.nl  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.