Wanneer wordt alcohol een probleem

Decembermaand, feestmaand…! Overal worden feestjes gevierd en vaak stroomt de drank rijkelijk. Of je nu thuis bent met familie of vrienden, een feest bezoekt of jezelf uitleeft in een café of restaurant, let op je alcoholconsumptie.

Een verslaving ligt al snel op de loer en bovendien is teveel alcohol simpelweg niet goed voor je lichaam. Niet voor niets wordt altijd geadviseerd om te drinken met mate. Maar hoeveel alcohol kan een mens eigenlijk normaal gesproken zonder problemen verwerken? Wanneer is er sprake van alcoholisme? En wat moet je doen als je denkt dat je de situatie zelf niet meer in de hand hebt? Waar we in de onderstaande tekst spreken over ‘glazen’, bedoelen we een gemiddeld glas met alcoholhoudende drank. Natuurlijk zijn er nogal wat verschillen in het percentage alcohol, dat voor een deel weer teniet wordt gedaan door de afmetingen van de gebruikte glazen. We gaan bij de hoeveelheden uit van ervaren drinkers, bij mensen die niet regulier alcohol drinken en bij jongeren is het effect sterker. Ook gaan we ervan uit dat de genoemde hoeveelheden binnen enkele uren tijd worden ingenomen.

Wanneer wordt alcohol een probleem

Iemand die veel gedronken heeft, is dronken. Maar hoeveel alcohol is daarvoor nu eigenlijk precies nodig? Als je 1 tot 3 glazen alcohol achterover geslagen hebt, ben je nog niet dronken. Je bent dan ontremd en vrolijk, met kenmerken als een snellere hartslag, een snellere ademhaling en een verminderd waarnemingsvermogen, met name de smaak, de reuk en het gezichtsvermogen. Terwijl de smaak afneemt, neemt de eetlust juist toe. Ook ervaar je minder gevoelens van pijn en moet je vaker plassen. Drink je echter 4 tot 7 glazen alcohol, dan kom je in de volgende fase, je bent dan aangeschoten of tipsy. Alle eerder genoemde verschijnselen worden heftiger en je bent niet meer goed in staat om situaties goed in te schatten. Tegelijk ga je jezelf overschatten en je stemming en gedrag veranderen. Na 8 glazen alcohol ben je echt dronken. Op dat moment wordt je over het algemeen overdreven emotioneel en de kans is groot dat je misselijk word of zelfs moet braken. Zo niet, dan val je in elk geval op door je rode, opgezwollen gezicht en je grote pupillen. Je lichaamsgewicht is overigens van invloed op de hoeveelheid alcohol die je hebben kunt. Ook is er een verschil in de limiet voor mannen en vrouwen en is van belang hoe fit je op dat moment bent. Een glaasje alcohol op zijn tijd kan geen kwaad. Sterker nog, elke dag een glas rode wijn is gunstig voor hart en bloedvaten. Teveel drank is nooit goed en kan juist hart- en vaatziekten veroorzaken. Ook leidt overmatig drankgebruik tot een verhoogd risico op borstkanker. Misschien wel het allerbelangrijkste aspect is echter dat je er verslaafd aan kunt raken. Wanneer een man 21 of meer glazen alcohol per week nuttigt, spreken we van problematisch drinkgedrag. Bij vrouwen geldt dit al vanaf 14 glazen per week, ofwel twee flessen wijn. Als je een regelmatige drinker bent lijk je er beter tegen te kunnen, maar schijn bedriegt. Je bent ook dan minder alert als je gedronken hebt. Er is dus geen enkel excuus denkbaar om alsnog deel te nemen aan het verkeer na alcoholgebruik. Ben je een probleemdrinker, dan heb je een grote kans om alcoholist te worden. Dat overkomt in Nederland 1 op de 10 mensen tussen de 16 en de 69 jaar. Alcoholisten zijn mensen die daadwerkelijk verslaafd zijn aan alcohol. Die verslaving uit zich zowel lichamelijk, in de vorm van ontwenningsverschijnselen op het moment dat je stopt met drinken, als geestelijk. Wanneer je geen drank meer binnen handbereik hebt, voel je je niet prettig, je krijgt last van bijvoorbeeld paniekaanvallen of slapeloosheid. Zo neemt de verslaving geleidelijk bezit van je lichaam en je dagelijks functioneren.   Twijfel je eraan of je zelf een drankprobleem hebt? Doe dan op http://www.alcoholenik.nl/zelftest de zelftest.  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.