Wat vindt u van dit artikel? - 1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen beoordelingen)
Loading...

Vlinders in je buik?

Hoe komt het toch dat het voelt alsof er vlinders in onze buik rondvliegen, wanneer we verliefd zijn? En waarom ervaren we een gevoel van buikkramp wanneer we voor een spannende uitdaging staan? Hebben die twee zaken iets met elkaar te maken? Jazeker! In beide gevallen betreft het een wat chaotische communicatie tussen de hersenen en de zenuwen in ons spijsverteringskanaal.

Je herkent het vast wel. Een spreekbeurt op school, een belangrijk examen of een optreden voor een groot publiek. Je twijfelt of het allemaal goed zal gaan en daar is opeens dat vervelende gevoel in je buik. Daar bevinden zich namelijk heel veel zenuwcellen, die voortdurend intensief communiceren met je hersenen. Wanneer in je hersenen een bepaalde emotie de boventoon voert, worden er signalen verzonden naar je maag en darmen. Daardoor reageert dat deel van je lichaam vrij direct op die emoties. Je hersenen worden geprikkeld en die prikkeling wordt doorgegeven aan de zenuwcellen, waardoor die op een bepaalde manier gaan reageren. Omgekeerd geven ze dan ook weer signalen terug aan de hersenen, die daarop wat in verwarring worden gebracht. Zo ontstaat de fase die ons allemaal zo bekend voorkomt tijdens dergelijke emoties. Het hangt af van het soort emotie, wat er precies gebeurt. Er kan sprake zijn van een krampachtige pijn of juist van een tintelend en opwindend gevoel. Tegelijk gebeurt er ook nog iets anders. Onze hersenen produceren, onder invloed van wat we meemaken qua emotie, een stresshormoon. Dat komt via het bloed terecht bij ons spijsverteringskanaal, waar het bepaalde effecten oproept. Wanneer er sprake is van een stressvolle situatie, wordt onze spierkracht versterkt, terwijl onze spijsvertering het dan juist met wat minder moet stellen. Meer concreet, de bloedtoevoer naar de buik wordt sterk verminderd, omdat we er elders in het lichaam op dat moment meer behoefte aan hebben. De combinatie van dit alles zorgt voor een ontregelde situatie in de buik, die gelukkig altijd maar van tijdelijke aard is.

Goed. Je hebt dus vlinders in je buik? Wat nu? Lees eens wat informatie over verliefd zijn en seksualiteit op https://www.sense.info/vlinders-je-buik.

Deel dit bericht op

Lees ook

» Geldzorgen
» Vrouw en een geheimpje!
» Stress voorkomen!
» Symptomen van een burn-out
» Last van perfectionisme?
Redactie

22-02-2016 om 11:02

Tags: , ,


Reageren op dit artikel