Vleesboom, wat nu?

“Ik zie door de vleesbomen het bos niet meer!”Regelmatig verschijnen er vrouwen met vleesbomen in m’n praktijk. De vleesbomen variëren in grootte: van erwtjes tot het formaat van een meloen.

Ze zijn meestal niet levensbedreigend, maar kunnen wel zorgen voor klachten zoals hevige menstruatie, buikpijn, obstipatie of veelvuldig plassen. Ook kunnen vleesbomen leiden tot een miskraam of zelfs onvruchtbaarheid. Wist je dat voeding en bepaalde supplementen een belangrijke rol kunnen spelen in de behandeling tegen vleesbomen? Vleesbomen (Myoma Uteri), ook wel myomen of fibromen genoemd, zijn goedaardige tumoren die alleen voorkomen bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Ze kunnen zowel aan de binnen- als buitenkant van de baarmoeder zitten. Ze bestaan uit zacht vezelachtig bindweefsel en de grootte is afhankelijk van waar de vrouw in haar menstruele cyclus zit. Het ontstaan van een vleesboom is nog onduidelijk, maar het lijkt erop dat een hoog oestrogeen gehalte de groei ervan kan stimuleren.

Risico’s van standaard reguliere behandelingen
De standaard behandeling zoals operatieve verwijdering van de vleesboom of het verwijderen van de gehele baarmoeder gaat meestal gepaard met uiteenlopende risico’s zoals wondinfectie, inwendig littekenvorming, incontinentie of vaginale verzakking. Er zijn ook andere reguliere methoden om vleesbomen te bestrijden. Het nadeel hiervan is dat er vaak complicaties zijn zoals het terugkeren van de klachten, blaren, vaginaal bloedverlies en pijn in de buik, benen en bil. EGCG als natuurlijke remedie Gelukkig zijn er ook een aantal natuurlijke remedies. Uit dieronderzoek en reageerbuisstudies op menselijke myoomcellen blijkt dat EGCG, een krachtig antioxidant in groene thee, het gewicht en de omvang van de tumor vermindert en de celgroei belemmert of zelfs vernietigt. Andere natuurlijke remedies: voeding, zware metalen en supplementen Aanpassen van je eetpatroon geeft minder kans op myomen.

Denk hierbij aan het minderen van bewerkt- en rood vlees en het vergroten van porties vis, groene groenten en fruit. Soja(producten) kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van myomen, vanwege de oestrogene effecten van soja. Voeding met langzame- of complexe koolhydraten kan het risico op vleesbomen daarentegen verlagen. Er blijkt een samenhang te zijn tussen myomen en blootstelling aan zware metalen. Onvruchtbare vrouwen met vleesbomen hebben bijvoorbeeld meestal een hoger gehalte aan cadmium in hun lichaam. Via een haaranalyse kun je onderzoeken of er sprake is van een zware metalen belasting. Ook zijn er een aantal andere natuurlijke middelen die veelbelovend zijn in de behandeling tegen vleesbomen. Denk hierbij aan curcumine (de gele pigmentstof uit kurkuma), lycopeen (een carotenoïde antioxidant), selenium, zink en vitamine D. Hier is nog onvoldoende klinisch onderzoek naar gedaan, dus je kunt er geen harde uitspraken over doen. Supplementen zoals Sequoiadendron giganteum (mammoetboom) en Vitex Agnus-Castus (Monnikspeper) kunnen ingezet worden bij de behandeling tegen vleesbomen en daaraan gerelateerde klachten zoals dysmenorroe (pijnlijke menstruatie).

De mammoetboom bevordert daarnaast detoxificatie van de lever. Vanuit natuurgeneeskundige visie is dit belangrijk bij de behandeling van vleesbomen. Ondersteun of stimuleer je lever Het is verstandig om te onderzoeken wat je constitutie is voordat je vleesbomen op een natuurlijke manier gaat behandelen. Zomaar ‘detoxen’ of lukraak suppleren kan leiden tot extra klachten. Vleesbomen zijn een uiting van een gestagneerde lever, daarom is het belangrijk om de lever te stimuleren of te ondersteunen. Afhankelijk van je constitutie, kun je dit doen door vers citroensap of grapefruitsap op een nuchtere maag te drinken, eventueel verdund met wat (warm) water. Ook kun je radijsjes, bosui, kiemgroenten en bittere kruiden en groenten zoals paardenbloemblad, andijvie, witlof, paardenbloemwortel, mariadistel (milk thistle), artisjok of asperge eten. Voor een goed werkende lever zijn B-vitaminen en mineralen zoals magnesium en zink nodig. Eet bijvoorbeeld meer donkere bladgroenten, noten en zaden, biologisch vlees en eieren. Je kunt gaan suppleren, maar onderzoek hierbij eerst wat bepaalde waardes zijn in het bloed. Daarvoor kun je bij een huisarts of natuurdiëtist terecht. Vrouwen met vleesbomen hebben vaak een lage schildklier- en bijnierfunctie, een ijzertekort en ook er is meestal sprake van langdurige stress. Langzaam loslaten in plaats van een ‘quick fix’ Er is geen quick fix behandeling tegen vleesbomen; het is een genezingsproces wat veel tijd nodig heeft. Toxinen kun je namelijk niet ‘even snel’ in een leverkuurtje uit je lichaam verwijderen. Ingekapselde vleesbomen worden langzaam losgelaten door het lichaam. Een natuurdiëtist, chiropractor of osteopaat kan ondersteuning bieden in dit proces. www.combivitaal.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.