Wat vindt u van dit artikel? - 1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (1 stem, gemiddelde: 5,00 van de maximaal 5 sterren)
Loading...

Verzamelstoornis: als de leefbaarheid in uw huis gevaar loopt

Over de verzamelstoornis (of verzamelwoede/verzameldrang) is nog relatief weinig bekend bij het publiek. Wel waren er al diverse programma’s op TV over mensen die hun huis volbouwen met spullen, zoals kranten, oude kleding en boeken. Fonds Psychische Gezondheid vindt het tijd voor meer duidelijkheid over en begrip voor mensen die lijden aan een verzamelstoornis.

Wat is een verzamelstoornis?
Iemand met een verzamelstoornis heeft aanhoudende moeite om bezittingen weg te doen. Dit leidt tot de verzameling van een grote hoeveelheid spullen. De persoon kan deze spullen niet zomaar wegdoen: dit gaat gepaard met veel psychisch leed. Woonruimtes komen hierdoor zo vol te staan dat ze nauwelijks voor hun eigenlijke functie gebruikt kunnen worden. Oftewel: ze kunnen die ruimtes in hun huis nauwelijks meer in.

Het is niet te voorspellen wie een verzamelstoornis zal krijgen, maar de stoornis kan in de familie zitten en ook een traumatische gebeurtenis kan van invloed zijn.

In Nederland is niet onderzocht hoeveel mensen de verzamelstoornis hebben, maar in het buitenland geven cijfers aan dat 2 tot 6 procent van de bevolking eraan lijdt.

75% heeft ook stemmings- of angststoornis
De verzamelstoornis gaat vaak samen met andere psychische aandoeningen. Zo heeft ongeveer 75 procent van de mensen met een verzamelstoornis ook een stemmings- of angststoornis. Ongeveer 20 procent van de mensen met een verzamelstoornis heeft ernaast verschijnselen van een obsessieve-compulsieve stoornis (dwangstoornis). Psychische problemen die samengaan met de verzamelstoornis zijn vaak de belangrijkste reden om hulp te zoeken. Mensen met een verzamelstoornis geven namelijk zelden uit zichzelf aan dat zij verzamelproblemen hebben.

Kans op terugval groot
Een verzamelstoornis is niet eenvoudig te behandelen, maar met cognitieve gedragstherapie specifiek gericht op de verzamelstoornis kunnen mensen met deze stoornis leren bezittingen op te ruimen en weg te doen, helderder te denken over bezittingen én de neiging te beheersen om nieuwe spullen te verwerven. Zij moeten aan hun verzamelproblemen blijven werken. De kans op terugval is namelijk groot. Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar behandeling van een verzamelstoornis met medicijnen.

Wat te doen?
Een verzamelstoornis kan alleen behandeld worden door een deskundige, zoals een psychiater of psycholoog. Professionele organizers met als specialisme verzamelstoornis kunnen een waardevolle aanvulling zijn op het behandelteam.

Meer weten? Ga naar www.psychischegezondheid.nl/verzamelstoornis.

N.B. Heeft u of iemand die u kent verzamelproblemen? Praat erover met iemand in uw omgeving die u vertrouwt, zoals uw huisarts. Hij of zij kan u, indien nodig, verwijzen naar passende hulp. U kunt ook anoniem bellen met hulplijn Korrelatie via 0900-1450 (€ 0,15/min).

Fonds Psychische Gezondheid is een onafhankelijk goed doel dat geld ontvangt van donateurs. Wij zetten ons in voor mensen met psychische problemen en hun naasten. Dit doen wij door voorlichting te geven, een hulplijn aan te bieden en wetenschappelijk onderzoek naar betere behandelmethoden en vernieuwende zorgprojecten voor kwaliteit van leven te subsidiëren.

Deel dit bericht op

Lees ook

» Your body talks
» Je doelen bereiken
» Gender
» Symptomen van een burn-out
» Wanneer wordt stress ongezond?
Redactie

09-09-2015 om 11:00

Tags: , ,


Reageren op dit artikel