Wat vindt u van dit artikel? - 1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen beoordelingen)
Loading...

Al sinds langere tijd worden patiënten met chronische hart- of longaandoeningen uitgenodigd op het spreekuur voor de griepprik. Wat is nou precies de relatie tussen hart- en vaatziekten en griep?

Verband griepvirus met hartinfarcten

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat sterfte aan hart-en vaatziekten een seizoensgebonden variatie heeft.
Met name in de herfst- en wintermaanden is er een piek. Deze relatie zou verklaard kunnen worden doordat er in deze periode veel meer griep heerst. Er is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen een acute luchtweginfectie en het optreden van een hartinfarct. Hieruit is naar voren gekomen dat infecties met het zogenoemde influenzavirus, ook wel het “gewone” griepvirus genoemd, een sterk verband hebben met het optreden van hartinfarcten.

Onderzoek bij patiënten met vastgestelde atherosclerose in het hart wijst uit dat de griepprik samenhangt met een lagere kans op het krijgen van een nieuw hartinfarct. Atherosclerose, ook wel aderverkalking genoemd, is een ziekte die gekenmerkt wordt door het ophopen van cholesterol in de vaatwanden van de slagaders. Het cholesterol hoopt zich bij voorkeur op in vaatwanden die beschadigd zijn. Deze beschadiging is meestal het gevolg van een chronisch verhoogde bloeddruk, een hoog suikergehalte in het bloed zoals bij diabetes of blootstelling aan nicotine. Door al deze factoren ontstaan er als het ware kleine gaatjes in de vaatwanden waar het cholesterol zich dan in nestelt. Deze cholesterolophoping in de beschadigde vaatwanden noemen we “plaques”. Als een plaque groot genoeg is, wordt de bloeddoorstroming belemmerd en ontstaan er klachten. Als een slagader rond het hart totaal wordt afgesloten is er sprake van een hartinfarct. Nu weer terug naar de griep.

Acute luchtweginfecties en griep veroorzaken een enorme produktie van ontstekingsstoffen in het lichaam. Deze ontstekingsreactie heeft een direct effect op de plaques in de vaatwanden en leidt daarnaast tot een activering van de bloedstolling. De plaque kan hierdoor instabiel worden en inscheuren waardoor het bloedvat geheel geblokkeerd raakt, wat leidt tot een hartinfarct. Sinds de introductie van de griepprik is er een afname in het optreden van een acuut hartinfarct.

www.heartlife.nl

Deel dit bericht op

Lees ook

» Fabels en feiten over borsthaar
» Allergisch door tekenbeet
» Waarom krijgen we blauwe plekken
» Roken op werk moet verboden worden
» Verschijnselen van een beroerte
Janneke Wittekoek

03-02-2016 om 13:02

Tags: , ,


Reageren op dit artikel