Toename van besmettingen met seksuele aandoening

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) vormen nog altijd een serieuze bedreiging voor onze gezondheid. De jongste zorg is die om het ziekavirus, waarvan inmiddels is vastgesteld dat het ook via seksueel contact kan worden overgedragen. Wereldwijd wordt onderzoek gedaan naar dit virus, maar intussen steken ook een aantal bekende SOA's weer de kop op. Niet dat ze ooit zijn weggeweest, maar het aantal besmettingen blijkt in Nederland weer toe te nemen. Dat geldt met name voor chlamydia en syfilis.

Chlamydia meest voorkomende SOA in ons land

Chlamydia voert al jaren de ranglijst aan van meest voorkomende SOA's in ons land. Als deze ziekte snel wordt ontdekt, kunnen antibiotica ervoor zorgen dat de gevolgen beperkt blijven. Na het afmaken van de kuur bestaat er nog ongeveer een week gevaar voor besmetting, daarna kun je de zaak als afgedaan beschouwen. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, die zich kan bevinden in het slijmvlies van de penis, de anus en de vagina. Bij seksueel contact wordt de bacterie overgedragen op de partner, maar vaak merk je zelf pas na een week dat je besmet. Overigens geldt dit niet voor vrouwen, want slechts een kwart van alle vrouwen met chlamydia ervaart daadwerkelijk klachten, zoals een branderig gevoel bij het plassen, pijn in de onderbuik, meer vaginale afscheiding, bloed in de vagina buiten de reguliere menstruatie om en pijn tijdens het hebben van geslachtsgemeenschap. De rest van de vrouwen merkt helemaal niets. Als de bacterie niet tijdig wordt aangepakt, kan de infectie zich uitbreiden naar de onderbuik. De vrouw kan zelfs onvruchtbaar worden, omdat de eileiders door de infectie dicht kunnen gaan zitten. Mannen die besmet zijn met chlamydia ervaren vrijwel altijd klachten, zoals een branderig gevoel bij het plassen of een waterige tot pussige afscheiding uit de plasbuis. Sommige mannen hebben last van pijn in de balzak of pijn tijdens de stoelgang. Er zijn bij mannen geen vruchtbaarheidsproblemen bekend als gevolg van chlamydia. Een besmetting met chlamydia kan in een laboratorium worden vastgesteld door het onderzoeken van urine of afscheiding uit de vagina of anus. Indien de ziekte wordt geconstateerd, is het belangrijk om alle voormalige sekspartners uit tenminste de laatste zes maanden op de hoogte te stellen. Ook zij zullen naar de huisarts moeten voor een onderzoek. Vorig jaar werd bij 18.585 mensen de diagnose chlamydia gesteld, dat is vijf procent meer dan in 2014. De stijging heeft hoofdzakelijk betrekking op besmettingen bij vrouwen en heteroseksuele mannen. Dat ligt anders bij de ziekte syfilis. In 2015 werden 942 nieuwe gevallen gemeld (ruim een kwart meer dan in het jaar ervoor) maar hier gaat het voornamelijk om mannen met homoseksuele contacten. Ook deze ziekte wordt door een bacterie veroorzaakt en kan zeer ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid.

Aantal besmettingen stijgt, aantal testen daalt

Opvallend is dat, hoewel het aantal vastgestelde besmettingen met SOA's dus stijgt, het aantal mensen dat een SOA-test aanvraagt juist daalt. Het lijkt erop dat men over het algemeen minder snel het vermoeden heeft dat er sprake zou kunnen zijn van een SOA. Schijn bedriegt, want terwijl het aantal uitgevoerde tetst daalt, stijgt juist het aantal tests waarin daadwerkelijk een besmetting wordt geconstateerd. Er werden vorig jaar 3 procent minder testen uitgevoerd, maar het aantal aangetroffen ziektes bleek juist van 15,5 naar 17 procent te zijn gestegen. Tja, en dan dat vervelende moment waarop je de boodschap moet brengen aan een vriend of vriendin. Misschien zelfs wel aan een ex-partner, met wie je geen contact meer hebt. Toch is het belangrijk om die stap te zetten, want wanneer je dat niet doet, ben je wellicht mede verantwoordelijk voor meerdere nieuwe besmettingen.

Heb je er grote moeite mee om het gesprek aan te gaan, maar wil je toch iets doen…?

Kijk dan eens op de website www.partnerwaarschuwing.nl voor het verzenden van een anoniem bericht aan iemand over een mogelijke besmetting.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.