Wat vindt u van dit artikel? - 1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen beoordelingen)
Loading...

Last van hoofdpijn, slapeloosheid, hartkloppingen of huiduitslag? Vaak is het lastig te herleiden waar je dit van krijgt, maar heb je al gedacht aan je glas wijn als oorzaak? In elk glas wijn zit namelijk sulfiet. Afhankelijk van de wijnboer en bereidingsmethode/keurmerk zal dit meer of minder zijn, maar aangezien de wijn zelf ook wat sulfiet creëert tijdens het bereidingsproces, zit het er altijd in.

Wat is sulfiet?

Sulfiet is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende soorten zwavelverbindingen. Ze worden ook wel met E220-228, E150b&d of E163 aangeduid op levensmiddelverpakkingen. Sulfiet wordt gebruikt om de wijn goed te houden, dus als conserveringsmiddel. Hiernaast wordt het gebruikt om de vergisting makkelijker laat verlopen, de klaring van de wijn te versnellen, en je kunt het gebruiken om bacteriën op de druiven te doden op het moment dat de druiven de wijnkelder binnen komen.

Wat krijg ik van sulfiet?

Gelukkig kunnen de meeste mensen sulfiet makkelijk verwerken tot sulfaten in hun lever. Als dit lastiger gaat, kun je hier een reactie op krijgen, zoals hoofdpijn/migraine, niezen/verstopte neus en huiduitslag. Of je krijgt bijvoorbeeld rode wangen als je een glas wijn drinkt, waardoor het lijkt alsof je stiekem de hele fles hebt verorberd.

Ik heb last van die klachten! En nu?

Als je last hebt van deze klachten na een glas wijn, is het verstandig om bij je dokter langs te gaan, zeker als het gaat om hartkloppingen. Je zou dan getest kunnen worden op sulfietintolerantie, waarna een diëtist je kan helpen om je dieet op te schonen.

Kan ik geen wijn meer drinken?!

Als je sulfietintolerantie hebt, is het verstandig om voedingsmiddelen met sulfiet te mijden. Bij een aantal voedingsmiddelen is het dan ook verstandig om te gaan voor de biologische variant (omdat er hier minder of geen sulfiet in mag zitten), bijvoorbeeld voor suiker. Je ziet daar trouwens de sulfiet niet op de verpakking staan, omdat het alleen als technische hulpstof is gebruikt en de restwaarde onder een bepaalde norm zit. (maar die hoeveelheid telt wel op in je lichaam!)

Sulfiet, liever niet?

Bij wijn kun je gaan voor sulfietarme wijnen (maar daar zit dus nog wel wat natuurlijk sulfiet in!), zoals de Stellar organics range – met ‘No sulphur added’ varianten. Maar je kunt er ook voor kiezen om Sulfree te gebruiken in je wijn. Sulfree zet de vrije sulfieten in je wijnglas om naar sulfaten, dat je zonder die vervelende symptomen weer van wijn kunt genieten.

Proost…!

Jacqueline, www.sulfree.nl

Deel dit bericht op

Lees ook

» Trends voorspelt door Foodbloggers.
» Citroen met schil is gezond
» Evolutionaire gezondheidsleer
» De boodschappencoach is vernieuwd
» Zo eet je spanningen op een gezonde manier weg!
Redactie

01-02-2016 om 17:29

Tags: ,


Reageren op dit artikel