Studiecapaciteit, agressie, intelligentie en voeding.

Het nieuwe schooljaar is weer gestart. Er heerst verontrusting op scholen, zo heb ik vernomen.

Op schoolpleinen, maar ook daarbuiten, komt agressie steeds vaker voor. Kinderen lijken ook wel steeds vaker en langer ziek en hebben concentratieproblemen, andere gedragsproblemen en problemen met leren. Ook hoofdpijn en buikpijn komen bij kinderen te vaak voor. Hoe kan dat?

Onderzoek

Agressief gedrag is te wijten aan voedingstekorten. Ook leerproblemen, studiecapaciteit en intelligentie zijn te beïnvloeden met voeding. Zowel positief als negatief. Alles heeft te maken met de hersenstofwisseling. Storingen hierin kunnen zorgen voor agressief gedrag, leerstoornissen en achterstand. Dat is dan ook exact het probleem van de voeding van vandaag de dag. “In 2002 haalde onderzoeker dr. Bernard Gesch van de Universiteit van Oxford de voorpagina’s met een opmerkelijk experiment in een Britse jeugdgevangenis. Van ruim tweehonderd jonge gedetineerden slikte het grootste deel dagelijks een multivitamine met mineralen en vier capsules met vetzuren. De overige gevangenen kregen een placebo. In de eerste groep nam het gewelddadig gedrag sterk af. Het aantal ernstige overtredingen, inclusief geweldsdelicten, daalde met bijna 40%.Een paar jaar later werd een identieke onderzoeksopzet met wat kleine aanpassingen herhaald binnen het Nederlandse gevangeniswezen.”

Voedingsgewoonten van onze nieuwe generatie: de jeugd

Snoep, ongezonde tussendoortjes zoals snacks en frituur behoren tot het dagelijkse voedsel. Dit wordt dan weggespoeld met grote hoeveelheden suiker-, fosfor- en mogelijke ook cafeïnerijke dranken zoals cola, energydrinks en dergelijke. Het lichaam heeft juist tijdens de jeugdjaren behoefte aan voedzame, vitamine- en mineralenrijke voeding om de groeispurt te kunnen bijhouden.

We denken gezond te eten

Het valt niet mee tegenwoordig. Ook al denken we gezond te eten, we komen voedingsstoffen tekort in deze maatschappij. Zo denken we dat brood en zuivel gezond is en dat onze kinderen dit vooral nodig hebben om op te kunnen groeien. Maar steeds meer kinderen, en ook volwassenen, hebben te maken met voedingsallergieën en intoleranties. Vooral voor zuivel, gluten en ei. Gluten zijn de plakeiwitten in granen zoals tarwe, spelt, rogge, gerst, en kamut. Granen, suiker, transvetten en zuivel dragen in heel veel gevallen bij in het veroorzaken van lichamelijke en psychische klachten. Klachten die worden veroorzaakt door chronische ontstekingen in het lichaam. Ontstekingen die we niet zien, maar er wel zijn.

Darmen als tweede brein

Onze darmen zijn ons tweede brein. Onze darmen communiceren met ons brein. Dat is inmiddels wetenschappelijk al lange tijd aangetoond. Verstoringen in de darmen zorgen dus ook direct voor verstoringen in ons brein, onze hersenen. Slechte voeding zorgt o.a. voor een slechte conditie van de darmen en daardoor voor problemen in onze hersenen.

Directe gevolgen en gevolgen op latere leeftijd

Het lichaam is iets onvoorstelbaar moois dat in staat is dit gedurende een bepaalde tijd nog op te vangen voordat het defecten gaat vertonen. Die zullen zich op latere leeftijd gaan uiten in de vorm van (chronische) ziekten. De jeugd investeert dus in ongezondheid door deel te nemen aan deze activiteiten. Gevolgen op korte termijn zijn er ook. Denk aan leerproblemen, leerachterstand, sociale storingen zoals ADHD, autisme, psychische problemen, concentratiestoornissen enzovoort.

Jong geleerd, oud gedaan?

Het is dus raadzaam uw kind al zo vroeg mogelijk te begeleiden met het overbrengen van de juiste kennis over voeding en de rol daarvan met betrekking tot de gezondheid. Als ouder hebben we de taak om dit zo goed mogelijk te doen. Maar dan moeten we daarvan zelf wel goed op de hoogte zijn en het goede voorbeeld geven.

Tot slot

Goede voeding is geen hype. Het is de basis van ieder levend organisme. Voeding kan zowel opbouwen als afbreken. Wat kiest u? Ik wens u een hele goede gezondheid toe. Bronnen: vakliteratuur, www.pubmed.com , “Kerngezond – Leefstijl als medicijn tegen westerse ziektes”

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.