Wat vindt u van dit artikel? - 1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (2 stem, gemiddelde: 4,50 van de maximaal 5 sterren)
Loading...

Spataderen zijn uitgezette aderen. Het kunnen vingerdikke kronkelige onderhuidse aderen zijn waarin de klepjes niet meer goed sluiten of oppervlakkige in de huid gelegen blauwe of rode vaatjes. Je kunt er vervelende klachten van krijgen als een moe en zwaar gevoel in de benen, nachtelijke krampen, zwelling van de enkels en pijn. Gelukkig zijn spataderen goed te behandelen. Fleboloog (spataderspecialist) Michael Mooij van Centrum Oosterwal vertelt hier meer over.

Wie krijgt spataderen?

Aanleg is de belangrijkste factor voor het krijgen van spataderen. Ook zwangerschap kan van invloed zijn. Daarnaast speelt leeftijd een belangrijke rol. Na het zestigste levensjaar krijgt ongeveer de helft van de mensen te maken met spataderen. Mensen met een staand beroep hebben vaak meer klachten.

Wanneer moet er behandeld worden?

Als u wilt weten of uw spatader behandeld moet worden, kunt u langs uw huisarts gaan. Deze kan u, indien nodig, doorverwijzen. Als u klachten heeft, blijf er dan niet te lang mee lopen. Anders kunnen huidafwijkingen zoals eczeem, bruine verkleuringen, ontstekingen of een chronische beenzweer ontstaan.

Hoe verloopt een spataderonderzoek?

Bij iedere patiënt wordt bij het eerste bezoek aan een fleboloog een echo-onderzoek uitgevoerd. Aan de hand daarvan wordt bepaald hoe de spataderen het beste behandeld kunnen worden.

Hoe worden spataderen behandeld?

De grotere spataderen worden tegenwoordig poliklinisch behandeld met een laserdraad die in de ader wordt geschoven. De ader wordt dan dichtgebrand. Deze patiëntvriendelijke behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving. De volgende dag kan alweer worden gewerkt en gedoucht.

Ook kunnen spataderen met injecties worden behandeld. Vooral de kleine cosmetisch storende adertjes lenen zich hier goed voor, maar ook grotere spataderen die niet met een laser of operatie kunnen worden behandeld. Als een ingreep niet mogelijk is, zijn aangemeten therapeutische elastische kousen een goed alternatief.

Meer informatie?

Kom langs op de informatieavond bij Centrum Oosterwal in Alkmaar!

Datum: maandag 10 december 2018 19.00 – 20.30 uur
Locatie: Centrum Oosterwal Alkmaar, Comeniusstraat 3 te Alkmaar
Sprekers: fleboloog Michael Mooij en vaatchirurg Michiel Schreve
Aanmelden: info@centrum-oosterwal.nl of 072 515 77 44
(i.v.m. het beperkt aantal beschikbare plaatsen dient u zich aan te melden)

Deel dit bericht op

Lees ook

» Zomertijd, hart en bioritme
» Waarom goede schoenen belangrijk zijn
» Wij blinken niet uit in handen wassen
» De zon schijnt volop: hoe bescherm je je huid?
» Natuurlijke vruchtbaarheid herstellen
Redactie

21-11-2018 om 13:47

Tags: ,


Reageren op dit artikel