Samenstelling sperma verandert

De samenstelling van het sperma verandert wanneer mannen te dik worden. Obesitas blijkt volgens Deense wetenschappers een direct verband te hebben met een genetische verandering van de zaadcellen.

Deze ontdekking kan grote gevolgen hebben voor de wijze waarop we naar onze voortplanting moeten kijken. Alles in het menselijk lichaam hangt met elkaar samen. Elke verstoring van de natuurlijke balans heeft direct consequenties voor allerlei processen. Meer nog dan we zo op het eerste gezicht vermoeden, want telkens komen er nieuwe feiten boven tafel over de wijze waarop bepaalde zaken elkaar beïnvloeden. Zo is recent gebleken dat obesitas bij mannen een direct effect heeft op de kwaliteit van het sperma dat zij produceren. Het lijkt er zelfs op dat de neiging om veel te eten daarmee rechtstreeks wordt doorgegeven aan de nakomelingen. W

We wisten natuurlijk al dat overgewicht een slechte zaak is, maar dat er een direct verband is met de genetische samenstelling van het mannelijk zaad, is een nieuwe ontdekking. Aan deze ontdekking ging vijf jaar onderzoek vooraf. In principe staat het onderzoek daarmee nog in de kinderschoenen, maar de eerste conclusies zijn al wel opzienbarend. Bij een groep van zes mannen, die een operatie ondergingen omdat er sprake was van ernstig overgewicht, werd de samenstelling van het sperma onderzocht. Dat gebeurde op drie momenten, te weten kort voor de operatie, kort erna en een jaar later. Daarbij werd geconstateerd dat al vrij snel na de operatie veranderingen in de genetische samenstelling van het zaad konden worden waargenomen. De genen die een relatie hebben met het eetgedrag en met de hersenactiviteit waren specifiek anders en dit zou betekenen dat juist die kenmerken doorgegeven worden aan het kind, dat daarmee ook een aanleg voor ernstig overgewicht zou kunnen ontwikkelen.

Ook bij een andere groep mannen werden soortgelijke veranderingen in het sperma waargenomen. Daarnaast werd ook getest met ratten en muizen. Deze onderzoeksresultaten geven aanleiding om op een heel andere manier naar onze voortplanting te kijken. Werd er tot nu toe vooral aandacht geschonken aan de actuele gezondheidssituatie van de vrouw, nu blijkt dat ook de gezondheid van de man op het moment van de bevruchting een cruciale rol speelt. Er zal nog veel onderzoek nodig zijn om hier keiharde conclusies uit te kunnen trekken, maar het geeft nu al voldoende stof tot nadenken. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Cell Metabolism. De website scientias.nl publiceerde onlangs een artikel met nog veel meer wetenswaardigheden over sperma: www.scientias.nl/sperma-11-dingen-die-je-moet-weten

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.