Wat vindt u van dit artikel? - 1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (2 stem, gemiddelde: 5,00 van de maximaal 5 sterren)
Loading...

Acai Bowl

Door Sabine Gaastra, foodbybien.nl

recept-acai-bowl

Acai is een Zuid-Amerikaanse vrucht die veel vitaminen en mineralen bevat. Tevens is de vrucht goed voor de darmwerking. Om een acai bowl te maken gebruik ik de poeder vorm. Omdat de vrucht zeer bederfelijk is kan je hem niet vers in de supermarkt kopen.

Ingredienten:
– 1 bevroren banaan
– 250 ml zelf gemaakte amandelmelk (het recept hier van vind je ook op mijn blog)
– 3 eetlepels acai poeder, dit is te koop bij o.a. kruidvat
– 50 gram havermout
– Een handje bosbessen
– Een handje granola

Bereidingswijze:
Doe alles behalve de granola in een blender. Schenk de mix in een kom en strooi er de granola over.

Enjoy!
www.foodbybien.nl
Foto: www.zwartfotografie.nl


Carpaccio van bietjes

Door Sabine Gaastra, foodbybien.nl

bietenrecept

Dit is het recept voor een carpaccio van bietjes voor 4 personen. Het recept is zeer geschikt als vegetarisch kerst lunch/voorgerecht. De verschillende kleuren bietjes hebben ook verschillende smaken. Dit zorgt voor een gerecht wat er mooi uitziet en absoluut niet saai van smaak is.

Benodigdheden
– 500 gram gemengde bietjes
– 4 verse eitjes
– azijn
– 30 gram peterselie
– 1 rode ui
– 3 eetlepels balsamico azijn
– 1 eetlepel honing
– Peper en zout

Bereidingswijze
Kook de bietjes in dunne plakjes op volgorde van licht naar donker 15 min in water met veel zout. Leg de plakjes om en om op de boorden. Snijd de rode uit in dunne ringen en leg deze op de plakjes biet. Maak vervolgens de dressing door de balsamico azijn te mengen met de honing en een beetje peper en zout. Besprenkel dan de salade met de dressing. Tot slot pocheer je het eitje. Dit vergt soms wat oefening maar wanneer je het kunstje onder de knie hebt is het heel makkelijk. Kook ruim water in een vrij hoge pan. Voeg een scheut azijn toe aan het water (dit zorgt ervoor dat het eiwit aan elkaar bindt). Roer dan met een garde in het water totdat er een kolk ontstaat. Wanneer de kolk op zijn diepst is breek je het ei in het water. Laat het ei voor 3 minuten koken. Leg het ei vervolgens op de carpaccio en snijdt het ei voor de helft open voor een mooi effect.

Eet smakelijk!

www.foodbybien.nl
Foto: www.zwartfotografie.nl


Tropical pompoensoepje

Door Lijfengezond.nl

tropical-pompoensoepje

Ingrediënten:
– 1 eetlepel kokosolie of Ghee om in te bakken
– 1 avocado
– 1 biologische pompoen
– 2 grote tenen knoflook
– 1 ui
– 1 theelepel kurkuma
– beetje keltisch zeezout (naar smaak)
– flink wat kruidenmix van die lekkere uit de Fairtrade molen met citrus/knoflook (onze favo)
– 1 banaan
– handje versgesneden Koriander
– voor de versiering wat hennepzaad en gebroken lijnzaad

TIP: Doe de pompoen in de oven, daarna snijd je hem makkelijk in blokjes

Bereiding:
Uitje en knoflook snijden.
Doe de knoflook en ui in de pan en fruit aan, doe erna de pompoenblokjes erbij en even aanbakken.
Daarna kurkuma erbij en vul de pan aan met water tot dat alles net onder staat.
Even laten koken.
Doe dan het Keltisch zout erbij en breng op smaak met de pepermolen en/of die lekkere fairtraidmix met peper/knoflook
Staafmixer erdoor en daarna de stukjes banaan als laatste even erdoor roeren (wel nog wat stukje bewaren voor garnering).
Dan opscheppen in soepkom, koriander erop en de rest van de garnering

Je kunt evt nog wat gember erdoor doen als je dat lekker vindt 🙂

EET SMAKELIJK!


Speculatte

Door Brenda Bas, Greenyourself.nl

speculatte

Ingrediënten:
– 160 gram flespompoen
– 2 theelepels kokosroom
– 6 theelepels koudgeslingerde honing
– 2 theelepels speculaaskruiden
– 500 ml. amandelmelk (of plantaardige melk naar keuze)

Voor de slagroom:
– 400 gram kokosroom (of dikke crème uit blikjes kokosroom)
– 5 theelepels kokosbloesemsuiker
– kaneelpoeder om te garneren

Bereiding:
Zet de blikjes een half uur in de vriezer om op te stijven. Haal de blikjes eruit en gebruik alleen het dikke gedeelte om de slagroom te maken. Snijd de pompoen in kleine blokjes en stoom of kook deze tot ze helemaal zacht zijn. Gooi de pompoen met de helft van de amandelmelk en alle speculaaskruiden in de blender en pureer. Verwarm het mengsel met de andere helft van de melk, de theelepels kokosroom en de honing op laag vuur zodat alles een goed geheel vormt. Klop de kokosroom voor de slagroom met een electrische mixer in een diepe kom lobbig, voeg dan de kokosbloesemsuiker toe en mix tot een mooie slagroomstructuur. Schep een flinke eetlepel per glas boven op de speculaasdrank. Garneer met een beetje kaneelpoeder. Serveer warm.


Leftover recept: Broodpudding van kerststol

Door Vera Thuis, Marley Spoon

broodpudding-van-kersstol

Bereidingstijd:
35-45 minuten

Benodigdheden:
– Ovenschaal
– Maatbeker
– Heteluchtoven
– Garde of handmixer
– Rasp

Ingrediënten:
– kerststol 350 gr
– verse room 250 ml
– melk 150 ml
– amaretti koekjes 50 gr.
– citroen, onbehandeld 1 stuks
– suiker, poeder!

Bereiding:

  1. Kerststol snijden
    Heteluchtoven voorverwarmen op 180ºC. Kerststol in ca. 2cm grote blokjes snijden en in een
    ovenschaal leggen.
  2. Roommengsel bereiden
    150ml slagroom, 150ml melk en 1 ei goed vermengen met een garde, dan over de
    kerststolblokjes verdelen.
  3. Koekjes verdelen
    Koekjes verkruimelen en over de kerststolmassa verdelen. Dan in oven in ca. 45min
    goudbruin bakken.
  4. Citroencrème voorbereiden
    Ondertussen citroen wassen, droogdeppen en schil raspen.
  5. Room kloppen
    100ml room met garde of staafmixer stijf kloppen. Naar smaak met citroenrasp en
    poedersuiker op smaak brengen.
  6. Afmaken
    Zodra de pudding klaar is, uit de oven halen en enigszins laten afkoelen, dan met
    poedersuiker bestrooien. Met citroencrème serveren.

Leftover recept: Gourmetvlees spiesen met gebakken aardappels en wintergroenten

Door Vera Thuis, Marley Spoon

leftover-recept-gourmetvlees

Bereidingstijd:
35-45 minuten

Benodigdheden:
– Ovenschaal
– Grote koekenpan
– Heteluchtoven

Ingrediënten:
– gekookte en afgekoelde aardappels 200 gr
– gekookte en afgekoelde rode kool 200 gr
– gekookte en afgekoelde sperziebonen 200 gr
– spekblokjes 50 gr
– yoghurt 150 ml
– gemengde verse kruiden 10 gr
– gourmetvlees leftovers
– verse rozemarijn 10 gr
– sjalot 1 stuks
– gemalen nootmuskaat snufje
– voorgekookte kastanjes 100 gr

Bereiding:

  1. Spiesen voorbereiden
    Heteluchtoven voorverwarmen op 200ºC. Rozemarijn wassen en onderste naaldjes plukken, bovenste rozemarijnnaaldjes aan het steeltje laten. Geplukte naaldjes fijnhakken.
  2. Spiesen bereiden
    Vlees op de rozemarijnspiesen schuiven, met zout en peper kruiden en met 1el olie besprenkelen. In een ovenschaal leggen en ca. 10-12min in oven goudbruin bakken. Na 5min één keer omdraaien.
  3. Aardappels bakken
    Aardappels in schijfjes snijden. Grote koekenpan met 2el olie op middelhoog vuur verhitten.
    Aardappels daarin ca. 7-10min knapperig bakken. Ondertussen sjalot pellen en fijnhakken.
  4. Kruidendip bereiden
    Overige kruiden wassen en droogdeppen, blaadjes van steeltjes plukken en fijnhakken.
    Yoghurt met gehakte kruiden en rozemarijn vermengen en met zout en peper op smaak
    brengen.
  5. Spekjes toevoegen
    Na 5min spekblokjes en sjalot aan aardappels toevoegen, meebakken totdat spekjes
    knapperig zijn.
  6. Groenten toevoegen
    Gekookte bonen, spruitjes en kastanjes aan aardappels toevoegen en ca. 3-4min meebakken
    totdat alles warm is. Tot slot nog met zout, peper en een snuf muskaatnoot op smaak
    brengen. Groenten met dip en vleesspiesen serveren.

Groene Smoothie met Boerenkool

Door Brenda Bas

groene-smoothie-met-boerenkool

ingrediënten:
– 2 koppen boerenkool
– 1 rijpe mango zonder schil en pit
– ½ ananas zonder schil
– 1 eetlepel platte peterselie of koriander
– 1 stukje gember
– 2 koppen water

Bereiding:
Doe de ingrediënten in de hogesnelheidsblender, begin met de boerenkool. Gebruik het groene smoothie programma of blend handmatig tot je een egale massa hebt. Tip: voeg een deel van het water toe in de vorm van ijsklontjes óf 1 bevroren stuk fruit voor een frisse smaak.


Avocado met ei uit de oven

Door Healthyjeltje

avocado

Dit is echt een mega lekker receptje. Zo gemakkelijk om te maken en heel gezond vanwege de gezonde vetten en eiwitten!
Neem een rijpe avocado, snij deze doormidden en wip de pit eruit. Leg de 2 helften in een ovenschaaltje (met bakpapier, anders boen je je straks een ongeluk!) en breek in ieder gat een biologisch eitje! Strooi er vervolgens wat Herbamare (kruidenzout) over & wat vers geraspte parmezaanse kaas en zet ze 15 minuten in de oven op 200 graden. Lekker!


Rawfood chocoladerepen

Door Healthyjeltje

rawfood-chocoladerepen

Deze RAWFOOD CHOCOLADEREPEN zijn zo makkelijk te maken en zo lekker om in je koelkast te hebben liggen voor als je trek hebt. Rauwe cacao bevat vitamines en mineralen, waaronder B-vitamines, calcium, magnesium, kalium, ijzer, mangaan, chroom, koper en nikkel. Het is echt ontzettend makkelijk te maken dus probeer het eens!

Wat zit er in de repen op de foto:
– gemengde fijngehakte rauwe noten en/of pitten
– gedroogde cranberries
– gedroogde moerbeien
– rauwe cacaopoeder
– cacaoboter (niet te verwarren met kokosolie)
– kokosboter
– 1 eetlepel amandelpasta
– koekkruiden en kaneel
– 1 eetlepel honing en 1 eetlepel ahornsiroop

Smelt een flink brok cacaoboter tezamen met een eetlepel kokosolie op een heel laag vuur of au-bain-marie. Als het gesmolten is roer je er 2 eetlepels amandelpasta, de honing en ahornsiroop door. Als dit goed is gemengd schep je er een eetlepel cacaopoeder bij. Doe vervolgens alle droge bestanddelen (behalve de cacaopoeder) in een schaal en vermeng dit. Roer hier het vloeibare gedeelte doorheen. Bekleed een plat bakje met plasticfolie, doe hier het mengsel in, druk het goed aan en zet het in de vriezer. Zodra het hard is, kun je het in stukken snijden en in de koelkast bewaren voor een aantal weken.


Groene smoothie

Door Healthyjeltje

groene-smoothie

Volgens mij eten er nog maar weinig mensen 200 gram groente en 2 stuks fruit per dag wat toch echt wel het minimum is. Een groente smoothie is op de eerste plaats heel erg lekker ondanks dat hij groen ziet. En het is zo’n makkelijke manier om veel verse groente binnen te krijgen dat ik nog steeds niet begrijp dat niet iedereen ze maakt. Het hele jaar door is er volop groene bladgroente verkrijgbaar wat uitermate geschikt is om te gebruiken.

Doordat je alles van de groente gebruikt en deze niet uitperst krijg je ook nog eens de vezels binnen. Als je jezelf daarbij aanleert om een beetje op de smoothie te kauwen (voor de spijsvertering) dan heb je echt een makkelijk gezonde & lekkere manier om je vitaminen en mineralen niveau op peil te houden.

Wat zit er dit keer in voor 2 liter smoothie:
– 1 avocado (mag niet ontbreken voor de smeuïgheid, romigheid en de juiste vetten!)
– 1 grote banaan (mag niet ontbreken voor de zoetigheid)
– 2 handenvol verse spinazie
– 1 grote hand vol snijbiet
– 500 ml vruchtensap zonder toegevoegde suiker
– water

Je kunt eindeloos variëren met groente…..andijvie, rauwe biet, rucola, raapstelen, witlof, basilicum, peterselie…allemaal prima te gebruiken. Mocht je een blender willen aanschaffen, koop er dan 1 met een 2-liter beker, zo kun je voor 2 dagen vooruit maken. Als je een hele citroen (zonder schil) toevoegt zorg je ervoor dat de smoothie 2 dagen goed en mooi op kleur blijft.


Appeltaartontbijt

Door Healthyjeltje

appeltaartontbijt

Ik ben de laatste tijd nogal dol op mijn 3 (of 4)-granenontbijt omdat het zo onwijs gezond is, maar het is ook wel een beetje een saaie hap elke ochtend. Dus ik dacht, daar moet toch wel iets anders van te maken zijn en zo ontstond dus mijn APPELTAARTONTBIJT. Wie wil er nu geen appeltaart als ontbijt? Ik heb 200 gram gemengde volle granen genomen te weten: Haver, Gerst, Rogge, boekweit korrels en zonnebloempitten. Dit mengsel heb ik in mijn blender fijngemalen tot een grof meel.

Hier doorheen meng je:
– 3 eieren
– halve eetlepel kokosolie en halve eetlepel roomboter gesmolten
– 1 flinke eetlepel honing
– 1 flinke theelepel kaneel
– 1 flinke eetlepel volle yoghurt
– een handje rozijnen
– 3 kwart fijngesneden appel
– 1 theelepel zuiveringszout

Dit alles meng je goed door elkaar en vervolgens doe je het in een kleine taartvorm met onderin een vel bakpapier. Snij een kwart appel in plakjes en leg deze op het deeg. Vervolgens bak je de taart ca. 30 minuten in een oven van 150 graden. En dan mag je nu dus gewoon appeltaart als ontbijt! (zonder slagroom)


Mjummy I SEA PASTA

Door Seamore

i-sea-pasta

Ingredienten:
– 150 gram gemengde sla
– Volle hand fijn gesneden witte kool
– 1 fijngesneden wortel
– 20 gram I sea pasta (verkrijgbaar in de webshop)
– Half rood pepertje, fijngesneden
– Rode ui, gesnipperd
– 4/5 garnalen
– 2 eetlepels Vietnamese vissaus
– 2 eetlepels olijfolie
– Koriander, naar eigen smaak
– Munt, naar eigen smaak
– Sesamzaadjes, naar eigen smaak,
– Stukjes cashewnoten, naar eigen smaak

Kook de I sea pasta voor ongeveer 20 minuten, spoel het vervolgens af.

Meng ondertussen een eetlepel olijfolie met de gemengde sla. Voeg de kool, wortel, ui, koriander, munt en het pepertje toe. Mix de vissaus erdoorheen. Bak de garnalen in de overgebleven olie.

Voeg de afgespoelde I sea pasta toe aan de salade en meng goed. Leg de garnalen er bovenop en bestrooi de salade met cashewnoten en sesamzaadjes naar eigen smaak.

Eet smakelijk!
seamorefood.com/shop/


Pumpkin Cookies

Door De Groene Meisjes

pumpkin-cookies

Ja, of gewoon pompoenkoekjes natuurlijk. Ik bakte ze gisteren, op een herfstige zondagmiddag. Dat vond ik wel toepasselijk. Dit recept is ongelooflijk simpel en je hebt niet heel veel nodig, dus misschien heb jij de eerste de beste druilerige middag of avond ook wel zin om de keuken in te duiken.

Ik heb het recept niet zelf bedacht, maar gevonden op Pinterest. Hoewel ik Pinterest eigenlijk beter (als in: effectiever) zou moeten gebruiken, blijf ik het een geweldige en onuitputtelijke bron van kook-en bakinspiratie vinden. Zo had ik een pakje pompoenpuree staan en ik vroeg mij af wat ik daar eens mee zou maken. Ik zocht net zo lang door tot ik een recept had gevonden waarvoor ik alle ingrediënten al in huis had. Want door de regen naar de supermarkt gaan was gistermiddag even geen optie voor mij. (lees: ik liep nog in pyjama door het huis)

Zoals ik al zei: je hebt niet veel nodig voor deze cookies. Nu had ik dus een pak pompoenpuree staan, dat ik had meegenomen uit New York. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon pompoen koken of roosteren en pureren – iets meer werk, maar net zo makkelijk en ook nog eens een stuk goedkoper. (voor een pakje pompoenpuree betaalde ik namelijk 4 dollar. Tja, iets met altijd alles willen hebben wat Amerikaanse bloggers ook hebben.)

Verwacht geen knapperige, crunchy cookies. Dit zijn zachte koekjes op basis van speltmeel en havermout. In plaats van verschillende ronde koekjes zou je ook 1 grote koek kunnen maken en daar stukjes van snijden. Wat jij maar lekker vindt! Mij lijken het ideale cookies om mee naar mijn werk te nemen als tussendoortje. (als ik ze niet al in de trein naar Haarlem heb opgegeten)

Voordat we beginnen nog een drietal opmerkingen:

  1. Ik heb zelf pumpkin pie spices gemaakt door 3 specerijen (kaneel, gember, nootmuskaat) door elkaar te mixen. In Amerika verkopen ze pumpkin spices gewoon kant en klaar in een potje, maar hier in Nederland zie ik het eigenlijk nergens. Zelf mixen is net zo makkelijk. Heb jij geen zin om voor dit recept 3 verschillende kruiden in huis te halen? Ik denk dat alleen kaneel (wat bijna iedereen wel in huis heeft,) ook al lekker is.
  2. Je kunt dit recept zo goedkoop of zo duur als je wilt maken. Je kunt een ‘speciaal’ meelsoort gebruiken of gewoon voor goedkoop meel gaan. Je kunt allerlei suikersoorten kiezen (rietsuiker is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan kokossuiker,) en ook kun je zelf bepalen welke olie je gebruikt – denk aan bijvoorbeeld zonnebloemolie (goedkoop) of kokosolie (duurder.)
  3. Ik werk met Amerikaanse cupmaten. Dit zijn heel handige ‘pannetjes’ die je bijvoorbeeld bij Dille&Kamille kunt kopen. Gebruik jij geen cupmaten? Gebruik dan een ‘cups to grams converter’ via Google.

Goed, daar gaan we dan eindelijk!

Wat heb je nodig?
– 3/4 cup speltmeel (of ander meel)
– 1/2 cup gemalen havervlokken of speltvlokken (of gewoon havermout)
– 1/4 cup suiker (naar keuze, maar wel een droge suiker)
– 1/2 theelepel bakpoeder
– een snufje zout
– 1/2 cup pompoenpuree
– 1,5 eetlepel plantaardige olie (bijv kokosolie)
– 1/4 cup maple syrup
– 1/4 cup stukjes pure chocolade (of chocolate drops)

voor de pumpkin pie spices:
– 1 theelepel kaneel
– 1/2 theelepel nootmuskaatpoeder
– 1/4 theelepel gemberpoeder

Wat ga je doen?
– Verwarm je oven voor op 180 graden –

  1. Mix in een kom de droge ingrediënten: meel, havervlokken, suiker, bakpoeder, zout en de kruidenmix. Schep goed door, zodat alles is gemengd.
  2. Mix in een andere kom: de pompoenpuree, maple syrup en de olie. Roer goed door.
  3. Voeg nu de droge ingrediënten bij de vochtige ingrediënten en schep rustig door. Let op: niet met een mixer en ook vooral niet te snel. Gewoon rustig scheppen met, het liefst, een houten lepel, tot alles is gemengd.
  4. Bekleed de bakplaat van je oven met bakpapier en schep hier hoopjes beslag op. Druk er wat stukjes chocolade in. (je kunt de chocolade ook al door het beslag mixen, als je dat makkelijker vindt) Maak de hoopjes een beetje plat, tot cookies.
  5. Schuif voor 12 minuten in de oven en laat daarna eerst volledig afkoelen op een koude ondergrond. (heel belangrijk, omdat de koekjes anders gemakkelijk uit elkaar kunnen vallen.

Het is dus echt een kwestie van mix en de oven inschuiven. Kind kan de was doen. Natuurlijk is het iets meer werk als je de pompoen moet pureren, maar alsnog kun je in een half uur koekjes op tafel hebben staan. En lekker dat ze zijn! Pompoen met specerijen en maple syrup… en dan natuurlijk stukjes gesmolten chocolade… herfstiger wordt het niet!

Meer pompoeninspiratie nodig? Wat denk je van pompoensoep met cantharellen? Of Pompoenbrownies? Pompoenen zijn awesome. Serieus.

We zijn heel benieuwd wie van jullie deze koekjes gaan uitproberen! Laat je het ons weten door een foto van het eindresultaat met ons te delen? Dit kun je doen via Instagram (#degroenemeisjes) of Twitter (@degroenemeisjes) Alvast bedankt!


Soepje van aardappel, waterkers, spinazie en gebakken honingzwammen

Door Casa Foresta

recept_soepje_honingzwammen

Ingrediënten:
– 200 gr aardappel
– 0,5 l water of bouillon naar keuze
– 100 g waterkers
– 100 g spinazie
– 150 g weidechampignons
– 100 gram honingzwammen
– scheutje room (eventueel)
– zout en peper naar smaak

Bereiding:
– Zet de geschilde in stukken gesneden aardappel op met het water (of bouillon) met wat zout.
– Laat deze koken tot beetgaar. Dan voeg je de waterkers en spinazie toe; laat dit even meegaren.
– Maal fijn met een staafmixer; eventueel kun je een scheut room toevoegen. Voeg peper en zout toe naar smaak.
– Bak de honingzwammen in boter voor 10 minuten en voeg ze bij de soep toe

Dit soepje kun je afmaken met wat gebakken honingzwammen en champignons, waterkers en stukjes gegaarde aardappel.


Zeewiergnocchi met spinazieroomsaus en gekaramelliseerde cherrytomaatjes

Door Lisette Kreischer, auteur van het boek ‘Groente uit zee’

zeewiergnocchi

Voor 4 personen
Gnocchi is een traditioneel Italiaans recept voor een soort pas ta gemaakt van aardappel- of
griesmeel (gnocchi alla romana). Je kunt voor gegaarde gnocchi tegenwoordig in bijna iedere
supermarkt vinden, maar nog leuker is het om gnocchi zelf te ma ken. Het vraagt even wat
oefenwerk, dus trek er vooral wat tijd voor uit, maar als je eenmaal de slag te pakken hebt,
zul je je homemade gnocchi vast en zeker er g waarderen. Voor een basis-gnocchi kun je
de toevoeging van chlorella en zeepeterselie simpel weglaten, maar dit boek heet niet voor
niets Groente uit zee , zelfs de gnocchi moet eraan geloven. In dit recept wordt de gnocchi
geserveerd met een romige spinaziesaus en zoet-hartige tomaatje s voor de extra umami!

Gnocchi
– 750 g aardappels met schil, gewassen
– mespunt zout
– 300 g pastameel (typo 00)
– 1½ tl chlorella
– 1½ el ‘persil de la mer’ (zeepeterselie)
– fijn zeezout en versgemalen zwarte peper

Spinazieroomsaus
– olijfolie
– 2 sjalotjes, gepeld en fijngesnipperd
– 1 flinke teen knoflook, gepeld en fijngehakt
– 800 g verse spinazie, gewassen en heel goed drooggedept
– 250 ml amandel-, soja-, rijst- of haverroom
– 2 el edelgistvlokken
– 10 g verse munt
– 15 g vers basilicum
– fijn zeezout en versgemalenzwarte peper

Gekaramelliseerde tomaten
– olijfolie
– 500 g cherrytomaten, gewassen, ontkroond en gehalveerd
– 2 el balsamicoazijn

Extra
– edelgistvlokken
– ‘persil de la mer’ (zeepeterselie)

Bereiding:
Doe de aardappels met schil en al in een pan met ruim voldoende water.en een snufje zout en breng aan de kook. Laat 20 tot 30 minuten koken tot.ze gaar zijn. Test of de aardappels gaar zijn door erin te prikken met een.vork. Giet vervolgens af en pel de aardappels met je handen (let op, ze.zijn heet, laat echter niet afkoelen). Doe ze in een flinke kom en stamp tot.puree. Zeef het meel boven de puree en voeg chlorella, ‘persil de la mer’,.zeezout en zwarte peper naar smaak toe. Meng dit geheel goed met je.handen en kneed tot er een gladde en licht plakkerige deegbal ontstaat..Dek af met een theedoek en laat 10 minuten rusten…

Verwijder de theedoek. Verdeel de deegbal in ongeveer 5 stukken en.dek opnieuw af om uitdroging te voorkomen. Pak een stuk deeg en rol.uit tot een lange dunne rol met ongeveer 2,5 cm doorsnee. Snijd van de.rol stukjes van ongeveer 1,5 cm. Rol, wanneer je die bezit, de gnocchi.over een traditionele gnocchiplank. Indien je geen gnocchiplank hebt,.kun je een vork gebruiken om de traditionele gnocchiribbels te maken..Rol al duwend met je duim een gnocchi over een vork. De gnocchi krijgt.dan zijn ribbels en wordt in een halve cirkel gerold.Leg de stukjes op een.bakplaat met bakpapier en dek wederom af met een theedoek. Herhaal.het beschreven proces met de rest van het deeg..

Breng, zodra alle stukjes gevormd zijn, een pan met ruim voldoende water.aan de kook. Kook hierin de gnocchi in delen (ze moeten voldoende.ruimte hebben in de pan, omdat ze ietwat zullen uitzetten). De gnocchi.zijn klaar als ze boven komen en blijven drijven. Haal ze direct uit de.pan met een vergietschep en plaats ze op een met bakpapier beklede.bakplaat of plank. Je kunt ze nu laten afkoelen en invriezen of doorgaan.met onderstaande saus..

Verhit voor de spinaziesaus een scheut olijfolie in de koekenpan. Fruit.hierin de sjalotjes in ongeveer 3 minuten goudbruin. Voeg knoflook toe.en bak 1 minuut. Voeg spinazie toe en laat al roerend slinken en het.vocht verdampen. Voeg amandelroom en edelgistvlokken toe en bak al.roerend 2 minuten. Zet het vuur uit. Doe het mengsel samen met munt.en basilicum in een blender of keukenmachine en blend tot een mooie.gladde saus. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper. Doe terug in.de pan..Verhit vervolgens een scheut olijfolie in een andere koekenpan. Voeg.tomaten en balsamicoazijn toe en bak ongeveer 3 minuten op halfhoog.vuur tot de tomaten beginnen te karamelliseren. Zet het vuur uit..Schep voor het serveren de gewenste hoeveelheid gnocchi door de.saus en verwarm op een laag vuurtje. Serveer met de gekaramelliseerde.tomaatjes en maak af met wat ‘persil de la mer’ en edelgistvlokken.

Dit recept is afkomstig uit:
Titel: Groente uit zee
Auteur: Lisette Kreischer
Prijs: €24,99
ISBN: 978902160076
Kosmos Uitgevers


Involtini di melanzane e pesce spada
(= rolletjes van aubergine gevuld met zwaardvis)

Door Fattoria La Vialla

recept_aubergine_rolletjes

Ingrediënten voor 4 personen:
– 2 aubergines
– 300g zwaardvis (in zeer dunne plakjes)
– 2 eetlepels pijnboompitten
(+ 1 voor de pesto)
– 3 eetlepels geraspte pecorino
(+ 1 voor de pesto)
– 1 eetlepel rozijnen
– 2 eetlepels paneermeel
– 1 bosje verse venkelblaadjes (indien beschikbaar) of basilicum
– extravergine olijfolie: 3 à 4 eetlepels voor op de rolletjes
(+ 1/2 glas voor de pesto)
– 1/2 glas witte balsamico
– 1 klein teentje knoflook
– zout en peper naar smaak

Bereiding:
Was de aubergines, verwijder de uiteinden en snijd de aubergines in de lengte in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Bak elke kant een minuut lang op een hete grill. Bestrooi de aubergineplakjes met wat zout en laat ze op een bord rusten.
Snijd de zwaardvis in zeer dunne plakjes. Was de basilicumblaadjes snel en laat ze op een keukendoek drogen.
Schik de aubergines op het werkblad zodat de plakjes elkaar net iets overlappen. Beleg deze ‘omhulsels’ elk met een plakje zwaardvis, sprenkel er een halve eetlepel witte balsamico over, en voeg een paar pijnboompitten en rozijnen (die u 10 minuten in lauw water laat weken en afgiet) toe. Bestrooi met wat geraspte pecorino en een beetje paneermeel. Breng op smaak met versgemalen peper en een scheutje olijfolie. Wikkel elke aubergineplak strak om de vulling, zodat u rolletjes krijgt, die u met de hand stevig aandrukt zodat ze dicht blijven zonder dat u ze vast moet binden. Leg de auberginerollen op een ovenschaal en bak ze 6 minuten op 250 °C. Vermaal intussen de venkel- of basilicumblaadjes met de overblijvende pijnboompitten, knoflook en een half glas olijfolie. Voeg 1 eetlepel pecorino toe en mix nog een paar tellen om een gladde saus te krijgen (voeg zo nodig een beetje olijfolie toe). Schik de rolletjes op een bord (of schaal), garneer ze met een beetje saus en wat pecorino (die u apart gehouden had) en serveer ze met de resterende pesto die u in een sauskom overgiet.


Superdrink

Door Richard de Leth

superdrink-recept-richard-de-leth

Voorbereiding:
5 minuten

Je hebt nodig:
– 100-150 ml mineraalwater, naar wens meer
– 1 banaan
– 1 appel of peer
– 6-8 amandelen
– 1 paranoot
– 2 walnoten
– 1 el kokosmeel (vezels)
– 2 wortelen
– 1 stuk bleekselderij
– 1 el pompoenpitten

Extra’s:
– 1-2 dadels
– handje bessen, bramen en/of aardbeien

Tip:
– Neem gewoon 1-2 el gemengde noten (ongebrand)

Bereiding:
– Doe alle ingrediënten 1-2 min. in de blender of pureer met de staafmixer en je superontbijt is klaar.

Dit recept is uit het nieuwe kookboek ‘OERsterk Eten: Pure voeding voor geluk en gezondheid’ van drs. Richard de Leth & Jolanda Dorenbos.


Romige chocolademelk

Door Richard de Leth

romige-chocolademelk-recept-richard-de-leth

Voorbereiding:
5 minuten
Op vuur:
10 minuten

Je hebt nodig:
– 150 ml kokosmelk
– klontje boter
– 30-35 g chocolade (min. 72% cacao), gehakt of geraspt
– ½ tot 1 tl kaneel, gemalen

Extra’s:
– Maak de chocolademelk nog kruidiger door er gemalen gember, sereh, kardemom, sinaasappelrasp of verse nootmuskaat aan toe te voegen.

Tip:
– Gebruik je hele specerijen, zeef dan je chocolademelk terwijl je deze in je beker giet.

Bereiding:
– Doe de kokosmelk met de boter in een sauspan met dikke bodem en zet op een laag vuurtje.
– Voeg de chocolade en de kaneel toe.
– Roer op middelmatig vuur totdat de chocolade volledig is gesmolten, net voordat de kokosmelk aan de kook komt.
– Giet de warme kruidige chocolademelk in een beker en geniet.

Dit recept is uit het nieuwe kookboek ‘OERsterk Eten: Pure voeding voor geluk en gezondheid’ van drs. Richard de Leth & Jolanda Dorenbos.


Red Velvet

Door Richard de Leth

Je hebt nodig:
– 100 g gekookte bietjes in stukjes
– 100 g frambozen
– 1 el fijngehakte dille
– (mineraal)water

Extra’s:
– Voeg eens extra pompoenpitten, (mineraal)water en wat citroensap toe.

Tip:
– Garneer met 1 of 2 frambozen en wat fijngehakte dille.

Variatie:
– Vervang de frambozen voor 2 gepelde sinaasappelen die je in zijn geheel fijn maalt.

Bereiding smoothie:
– Doe de benodigdheden in een hoge beker, blender of keukenmachine met een scheut water.
– Meng alles draaiend op de hoogste stand tot een schuimige drank.
– Voeg zonodig nog wat extra (mineraal)water toe om de smoothie te verdunnen. Welke dikte vind jij lekker?
– Schenk in een groot glas (300 ml).

Dit recept is uit het nieuwe kookboek ‘OERsterk Eten: Pure voeding voor geluk en gezondheid’ van drs. Richard de Leth & Jolanda Dorenbos.


Pastinaakfriet

Door Richard de Leth

pastinaakfriet-recept-richard-de-leth

Voorbereiding:
10 minuten
Op vuur:
20 minuten

Je hebt nodig:
* 500 g pastinaak, geschild en in repen gesneden
* kokosolie of ghee
* Keltisch zeezout en/of kruiden

Extra’s:
– Je kunt de pastinaak ook in de frituurpan met kokosolie, reuzel of ossenwit bakken.

Bereiding:
– Doe een laag kokosolie in een hapjes van ca. 2 cm.
– En verhit dit totdat een puntje van een reep pastinaak begint te sissen.
– Bak in delen de pastinaak en houd eventueel de pan scheef en schep met een lepel de hete olie over de pastinaak.
– Zorg er voor dat de pastinaak echt blijft bakken totdat hij goudbruin is.
– Schep ze uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met wat kruiden en/of zout.
– Serveer met een salade en natuurlijk lekkere zelfgemaakte mayonaise.

Dit recept is uit het nieuwe kookboek ‘OERsterk Eten: Pure voeding voor geluk en gezondheid’ van drs. Richard de Leth & Jolanda Dorenbos.


Kruidige pompoensoep

Door Richard de Leth

kruidgige-pompoensoep-recept-richard-de-leth

Voorbereiding:
15 minuten
Op vuur:
30 minuten

Je hebt nodig:
– 1 pompoen, gewassen en in stukken gesneden
– 2 uien, in ringen
– 3 tenen knoflook
– 5 takjes tijm
– 2 takjes rozemarijn
– 4 blaadjes salie
– 2 el kokosolie
– 1-2 l water, deel om in te koken en de rest om de soep te verdunnen
– Keltisch zeezout en versgemalen peper

Tip:
– Soms kan de soep nog een zuurtje nodig hebben, voeg dan een beetje citroensap toe.

Bereiding:
– Verhit een grote pan op het vuur.
– Voeg de kokosolie toe en fruit hierin de uien glazig.
– Voeg de kruiden, de knoflook en de pompoen toe en laat even mee bakken.
– Voeg dan water toe, totdat de pompoen net onder water staat.
– Maal wat peper in de soep en voeg ¼-1/2 el zout toe.
– Kook de pompoen gaar in 15-20 min of totdat de schil zacht is.
– Pureer de soep en bepaal de dikte door naar eigen inzicht te verdunnen met water.
– Proef en breng zo nodig verder op smaak met zout en peper.

Dit recept is uit het nieuwe kookboek ‘OERsterk Eten: Pure voeding voor geluk en gezondheid’ van drs. Richard de Leth & Jolanda Dorenbos.


Bosbessenijs zonder melk

Door Richard de Leth

bosbessenijs-recept-richard-de-leth

Voorbereiding:
10 minuten

Je hebt nodig:
– 100 gram ingevroren kleine vruchten zoals: bosbessen, frambozen, bramen
– 150 gram kokosmelk (met 22% vet), goed koud uit de koelkast
– ½ theelepel citroensap
– eventueel wat zeste van een limoen
– snuf peper en zout

Extra’s:
– Optioneel: 15 gram mascobadosuiker, kokosbloemsuiker, (manuka)honing of 3 verse dadels gepureerd. Of meer naar smaak.

Tip:
– Peper en zout toevoegen? Jawel, het brengt de zoete smaak van de vruchten naar voren.
– Maak een dubbele hoeveelheid en/of een dag van te voren. Roer wel geregeld het ijs even om, ca. Om de 10-30 min., tot het stevig is.

Bereiding:
– Haal de vruchten op het laatste moment uit de vriezer.
– Doe de vruchten samen met de citroensap en eventueel zoetmaker in een keukenmachine.
– Giet de koude kokosmelk erbij en puls alles snel door elkaar.
– Bewaar het ijs in de vriezer tot serveertijd, dan zal het meer softijs zijn. Maak je het een dag van tevoren dan is het ijs steviger.

Variatie:
– Wil je geen pitjes in je ijs? Haal de vruchten vooraf door een handzeef en vries dit in om ijs van te maken.

Dit recept is uit het nieuwe kookboek ‘OERsterk Eten: Pure voeding voor geluk en gezondheid’ van drs. Richard de Leth & Jolanda Dorenbos.


Beautiful Bloemkoolcurry

Door Joni Nelis van www.joinjoni.nl

recept_bloemkoolcurry

Een heerlijk verwarmend gerecht nu het weer kouder wordt.
Met extra inspiratie hoe je met liefde en plezier kunt genieten van koken.

Ingrediënten
Voor 4 flinke porties, een hapjespan vol.

– 3 sjalotjes
– 3 grote tenen knoflook
– 3 cm verse gember
– een grote bloemkool
– 2 flinke zoete aardappels
– paar handjes sperziebonen
– 3 tomaten
– virgin kokosvet of olijfolie
– flinke scheut rijstemelk
– 2 eetlepels gele geconcentreerde currypasta (potje bio)
– vers gemalen peper en zeezout

+ extra, niet persé nodig, wel lekker!+
– theelepel gemalen koriander
– 2 theelepels gemalen komijn
– 3 handen kastagne champignons
– verse koriander, peterselie en/of pompoen pitten voor de garnering

Een leuke oefening vind ik om als je langs het (bio)vers schap loopt, de producten te kiezen die er het meest mooi, levendig, energiek en aantrekkelijk uit zien. Als het ware daten met je eten. Want je gaat dit in jouw lichaam stoppen. En daarvoor wil je toch het allerbeste!

Bereidingswijze:

Ik zou zeggen, als dat kan:
Geef jezelf een uur.
Een uur voor jezelf.
Met niks anders dan dit gerecht, dit project.
En daar lekker van genieten.
Of samen met vriend of lover, intiem en gezellig samen koken.

1. Stal je groenten uit op het aanrecht en installeer snijplank en een goed scherp mes.

Wellicht lekker open raam met briesje, zonnetje, muziekje of stilte. Maak het jezelf fijn.

2. Snij de chalotten, knoflook en gember in halve ringetjes, plakjes en kleine blokjes.

Ik vind het zelf een fijne en soms zelfs orgastische meditatie om met gefocuste aandacht de kookhandelingen te doen. Om er echt in te ontspannen en er van te genieten. Om mijn mes door de ui te laten snijden, dun plakje voor dun plakje, terwijl mijn hand teder doch doortastend de ui op haar plek houdt. Om er goed voor te gaan staan en door diep te ademen te ontspannen, in het hier en nu mijn aandacht en liefde er echt bij te hebben. That is where the magic happens!

3. Fruit deze smaakmakers in een lekker royale hoeveelheid opgewarmde kokosolie of olijfolie.
4. Snij ondertussen de tomaten in blokjes en de champignons in plakjes.
5. Voeg de tomaten toe en even later ook de champignons, currypasta en de kruiden (alles behalve p+z).
6. Giet er een half glas water bij en laat dit alles even zachtjes sudderen op laag vuur. En even lief roeren. Nog een keer lief roeren.
7. De bloemkool snij je in roosjes. De zoete aardappels kun je als ze bio zijn, gewoon met schil en al koken. Dan alleen even het eventuele zand eraf schrobben met een spons en in kleine blokjes snijden. Bij de sperziebonen hoef je alleen de harde takjes te verwijderen, staartje kun je gewoon laten zitten. Snij ze dan in drie stukjes.
8. Roer alle groenten door je curry en voeg een flink glas rijstemelk toe, in dit vocht koken de groenten gaar en dit maakt het gerecht romiger.
9. Doe de deksel op de pan en laat de groenten op een zacht vuur gaarstomen. Pruttel pruttel…
10. Elke 5 minuten even door roeren en na een kwartier proeven voor de lekker ehhh ik bedoel om te kijken of de groenten lekker gaar zijn. Je kunt natuurlijk ook met een vork prikken.

Zelf vind ik de groenten het lekkerst als ze nog een beetje een bite hebben.
Maar smaken verschillen, dus doe waar jij van geniet.

11. Op smaak brengen met peper en zout et voila! You did it!

12. Hij is zo ook al zalig, maar je kunt in een droge koekenpan wat pompoenpitten roosteren en die, op smaak gebracht met wat zout, als topping gebruiken. Of bijvoorbeeld wat verse kruiden zoals koriander of peterselie er over heen strooien.

Bon appetit. Ga daar maar eens goed voor zitten.
Moge deze beautiful bloemkoolcurry je voeden en veel genot geven.

X joni

www.joinjoni.nl
Kleurrijke catering, gemaakt met liefde, passie en plezier!


Houtgerookte zalm

Door Richard de Leth

06-2015-recept_zalm

Voorbereiding: 10 minuten

Je hebt nodig:
– 200 g houtgerookte zalm, plakjes
– 100 g verschillende soorten sla en/of witlof
– 1 limoen (biologisch), zest en sap
– 2 el kappertjes, fijngehakt
– 1 bosuitje, in ringetjes
– 3 el extra vierge olijfolie
– ½ – 1 el (manuka)honing

Extra’s:
– Vul aan met rucola, postelein, raapstelen of waterkers.
– Doe wat fijngehakte dille door de dressing en salade voor een klassieke combinatie.
– Ook mosterd, mierikswortel, knoflook of peterselie passen goed bij dit recept.

Tip:
– Wil je deze salade voorbereiden of meenemen? Schenk dan op het laatste moment de dressing over de salade.

Bereiding:
– Was zonodig de sla, droog in de slacentrifuge en scheur in kleinere stukken.
– Maak een dressing van de zest, limoensap, olijfolie, de kappertjes en honing.
– Breng op smaak met zout en peper.
– Meng de salade met een deel van de dressing en leg deze op een bord.
– Leg de plakjes gerookte zalm in bergjes op de salade.
– Giet nog een beetje dressing over de zallm en maal er nog wat peper over.

Dit recept is uit het nieuwe kookboek ‘OERsterk Eten: Pure voeding voor geluk en gezondheid’ van drs. Richard de Leth & Jolanda Dorenbos.

www.richarddeleth.nl


Paprikapuree

Door Ralph Moorman

06-2015-recept_paprikapuree

Ingrediënten (voor 1 persoon)
– 1 paprika
– 2 kerstomaatjes of bio tomatenpuree
– 1 el olijfolie
– gemalen pijnboompitten
– kruiden (suggestie: Italiaanse tuinkruiden)
– zout en peper
– flink wat cayennepeper (of klein stukje Spaanse peper)
– klein uitje
– ½ teentje knoflook

Bereidingswijze
Alle ingrediënten pureren. Als het te dun blijft, kun je wat boekweitmeel toevoegen.
Recept van Ralph Moorman


Salade veldsla, zilveruitjes en jonge radijs

Door www.vorkenmes.nl

04-2015-recept_veldsla

Ingrediënten (voor 4 personen):
– 20 walnoten
– 250 gram veldsla
– 2 aardappels, ongeschild (bijvoorbeeld Frieslander)
– 1 bosje jonge radijs
– 1 theelepel selderijzout

Voor de zoetzure zilveruitjes:
– 100 gram zilver uitjes, schoongemaakt
– 1 dl rode wijn azijn
– 100 gram suiker

Voor de mosterddressing:
– 4 eetlepels azijn
– 1 eetlepel grove mosterd
– 1 eetlepel honing
– 3 dl olie
– zout

1 Maak zoetzure zilveruitjes: meng water, azijn en suiker en kook 1 minuut. Snijd de zilveruitjes doormidden en leg ze in de oplossing. Laat ongeveer 1 uur intrekken.

Doe olie, mosterd, azijn, honing en zout bij elkaar. Klop tot een dressing, of gebruik daarvoor een staafmixer, zet koud weg.

3  Was de radijzen. Haal van acht radijzen ook de steeltjes eraf, laat de andere zitten, dat ziet er straks leuk uit op het bord. Schaaf de radijzen zonder steeltjes in dunne plakjes.

4 Snijd de overgebleven radijzen doormidden. Doe ze in een kom met wat selderijzout en een beetje olijfolie en meng door elkaar.

Boen de aardappels goed schoon onder stromend water, schil ze niet. Doe ze in een pan met een flinke laag koud water en zout en breng aan de kook. Laat 10 minuten koken. Giet af, leg elke aardappel op een velletje aluminiumfolie, bestrooi met zout, besprenkel met olie en pak in. Pof de aardappelen, 45 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden. Snijd ze in mooie gelijkmatige stukjes en laat die afkoelen.

Leg de veldsla op het bord in een rondje, leg de aardappelstukjes hierop. Strooi de radijsjes er overheen, net als de zoetzure zilveruitjes. Leg als laatste de walnoten erop.

Maak af met de dressing.


Pasta met tomaat, coppa en cavolo nero

Door Femna40 en De kok met vleugels

03-2015-recept_pastatomaat

In Nederland wordt boerenkool vooral gezien als powerfood en is helemaal hip. Wij kennen het hoofdzakelijk gestampt door de aardappelen voor dé winterstamppot. In landen als Italië doen ze er veel meer mee, zoals roerbakken of verwerken in smoothies of salades.

Onlangs werd er een zak grof gesneden cavolo nero bij mij bezorgd. Dat betekent zwarte kool, maar wij noemen hem palmkool. Deze mediterrane plant lijkt namelijk op een klein palmboompje. Hij is familie van de boerenkool, maar hij heeft meer smaak en is knapperiger. Bovendien is de bekende geur die vrijkomt bij het koken afwezig. Ik ging er meteen mee aan de slag!

Ingrediënten
– 400 g cavolo nero
– grof gesneden
– 2 el milde olijfolie
– 2 tenen knoflook in plakjes
– 8 plakken coppa
– scheut droge witte wijn
– 1 klein bekertje demi crème fraîche
– 150 g kerstomaten
– gehalveerd 400 g verse pasta
– extra vierge olijfolie
– versgemalen zwarte peper
– zout
– stukje Parmezaanse kaas, dun geschaafd

Bereidingswijze
Breng ruim water aan de kook en blancheer de kool hierin 3-4 minuten. Laat uitlekken. Bak de coppa knapperig in een droge wok en laat uitlekken op keukenpapier. Doe de olie in de pan en fruit hierin de knoflook zonder dat deze kleurt. Doe de cavolo nero erbij, bak 2 minuten omscheppend en blus af met de wijn. Voeg de crème fraîche en de tomaten toe en laat 5 minuten zachtjes koken.

Kook intussen de past beetgaar in de op de verpakking aangegeven tijd, giet af en schep om met een theelepel olie. Schep de pasta op borden en maal er wat peper boven. Verdeel het kool-tomatenmengsel en de kleiner gescheurde coppa erover. Druppel olie over bord en gerecht en garneer met de kaasflinters.


Lekker kroketje

Door Femna40 en De kok met vleugels

03-2015-recept_croquetten

Ingrediënten
– 450 g rundvlees
– 200 ml water
– 1 ui
– 1 wortel
– 1 prei
– 1 knolselderij
– 1 laurierblaadje
– 1 theelepel tijm,
– 1 theelepel rozemarijn
– 1 kopje runderfond
– 12 g gelatineblaadjes
– 1 bosje selderij
– paneermeel
– zout
– peper
– nootmuskaat

Ingrediënten voor de roux:
– 125 g roomboter 185 g bloem

Bereidingswijze
Allereerst maken we een bouillon van bovenstaande ingrediënten (kooktijd: 3 uur).
Bouillon zeven, vet van de runderlappen verwijderen en het vlees in dunne reepjes delen.

Daarna bereiden we de roux: De boter in een pan laten smelten, de bloem erbij en mengen tot een compacte massa. Laat dit 3 minuten gaar koken. Laten afkoelen (verwerken met een rubberen spatel, anders wordt de roux zoet).

Voor de croquetten hebben we nodig: 600 g bouillon, 450 g rundvlees die we gebruikt hebben voor de bouillon, de gelatineblaadjes, zout, peper, nootmuskaat, een bosje selderij en de roux.

In een grote pan de afgekoelde roux doen en tweederde van de warme bouillon toevoegen tot dit een gladde massa wordt. Beetje voor beetje de bouillon en het vlees toevoegen (intussen tijd gaan we de gelatine in koud water weken). Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat, dan de uitgeknepen gelatine erbij (niet meekoken) en de fijngesneden bladselderij erbij (bij gebonden componenten altijd een koude en warme substantie met elkaar mengen, anders bindt het niet en bakt de croquet kapot).

Nu alles op een bakplaat doen en laten afkoelen in de koelkast (voor circa 4 uur). Hierna verdelen we het in 35/40 gelijke porties. We draaien er eerst een bal van en dan rollen we hem met de handpalm uit tot een croquet. Eerst door het eiwit halen (geen eidooier) dan door het paneermeel (gewone paneermeel of met de helft kruiden paneermeel), weer terugzetten in de koeling voor 2 uur en dan herhalen we de laatste handeling nog een keer. Dan zijn de croquetten klaar om in ongeveer 4 minuten op 180°C te frituren.


Gebakken spruitjes met gember en appel

Door Esther Gijze van www.thebeebox.nl

01-2015-recept_spruiten

20 minuten bereiden + 20 minuten in de oven

Ingrediënten
150 gram bio spruiten
0.5 bio santana appel
0.5 bio gele ui
1 cm verse gember
1 el olijfolie
1 tl koriander poeder

Voorbereiding (5 minuten)
Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng een pan met water en zout aan de kook. Verwijder de buitenste blaadjes van de spruiten.

Bereidingswijze ( 35 minuten)
Kook de spruiten in 3-5 minuten beetgaar, giet af en spoel koud.
Snijd de ui in 6 parten.
Schil de appel, snijd in vieren, verwijder het klokhuis en snijd vervolgens in dikke plakken.
Schil de gember en rasp zo fijn mogelijk.
Meng de gember met de olijfolie en koriander.
Bedek een bakplaat met vetvrij papier en verdeel hier de spruiten, ui en appel over.
Sprenkel de gemberolie er over en bestrooi met zout en peper.
Zet de bakplaat in de oven en bak 20 minuten.

Dit gerecht is heerlijk als hoofdgerecht met aardappelpuree of serveer haar koud als heerlijke winterse salade


Bananenbrood met dadels, kokos, blauwe bessen en noten

Door Nienke Hofkamp van mijncollegakomtzobiju.com

01-2015_bananenbrood

Ingrediënten:
– 3 hele rijpe bananen MCKZBU
– 3 eieren
– 50 g ontpitte dadels
– 150 g amandelmeel
– 2 theelepels bakpoeder
– 30 g kokos
– 75 g gemengde noten
– 100 g blauwe bessen
– 1 theelepeltje kokosolie

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180°C. Doe de bananen, eieren en dadels in de blender en mix tot je een glad mengsel hebt. Zo simpel? Ja, zo simpel. Giet dit in een kom en spatel daar het amandelmeel en bakpoeder doorheen. Voeg de fijngehakte noten, de blauwe bessen en kokos toe en roer om.

Kwast de bakvorm in met wat verwarmde kokosolie en schep je easypeasy beslag in het cakeblik. Decoreer de bovenkant nog even creabea met wat walnoten en amandelen. Zet het bananenbrood in de oven en bak in zo’n 50 minuten gaar. Even checken met een prikker en anders nog 10 minuten terugzetten.
Top als ontbijt of tussendoortje. Ideaal voor je weekend-work-out. Maar ook als dessert. Je kunt je bananenbaksel in folie in de koelkast bewaren of er porties van invriezen. De plakken zijn nóg lekkerder als je ze vóór het verorberen nog even een tikkie in de oven geeft. Enjoy!


Oma’s gezonde appeltaart

Door Claudia Duijkers van wholenaturalfamily.nl

12-2014_appeltaart-150x150

Bodem:
– 26 cm. taartvorm (een taartvorm waarvan je de zijkant kan verwijderen)
– 175 gr. amandelen of andere noten
– 175 gr. kokosrasp
– 250-350 gr. ontpitte dadels (ligt eraan hoe zacht de dadels zijn)
– 1/2 el citroenrasp
– 1 tl. vanillepoeder
– snufje zeezout

Vulling:
– 50 gr. geweekte gedroogde mango
– 50 gr. geweekte gedroogde appel
– 50 gr. gesmolten kokosolie
– evt. 50 gr. amandelmeel & 25 gr. honing
– snufje zeezout

Topping:
– 2 bananen in plakjes gesneden
– 250 gr. grof geraspte uitgeknepen appel
– 25 gr. rozijnen + 25 gr. gedr. cranberry grof gesneden
– 1 etl. citroensap
– 1 tl. Kaneel
– evt. 25 gr. amandelschaafsel

Bereidingswijze
1. Maal de noten en kokosrasp fijn (zo fijn als je zelf wilt, met stukjes noot geeft een lekkere bite) in een keukenmachine (bv. de Magimix). Voeg terwijl de keukenmachine draait de citroenrasp, vanillepoeder, zout en vervolgens voldoende dadels toe; het mengsel moet als je het fijnknijpt blijven plakken. Druk de massa stevig in een taartbodem; dit vergt even tijd en handigheid anders wordt de bodem niet stevig genoeg, je kan met behulp van een eetlepel waarmee je draait de bodem glad en massief krijgen. Zet de bodem 15 min. in de ijskast.
2. Maal de geweekte mango en appel in de keukenmachine fijn tot een gladde massa. Voeg  de gesmolten kokosolie toe en laat weer draaien. Meng het amandelmeel met de honing en meng dit met de puree door elkaar; het hoeft niet heel goed gemengd te worden, je mag de verschillende smaken van de puree en het amandelmengsel blijven proeven. Verdeel het mengsel over de taartbodem en zet weer 15 min. in de ijskast.
3. Vermeng de appel met het citroensap en de rozijnen en cranberries en laat even staan. Leg ondertussen de plakjes banaan op het mengsel. Meng het kaneel door het appel mengsel, verdeel over de bananenplakjes en druk alles licht aan. Garneer evt. met het amandelschaafsel. Laat de taart minimaal 1 uur opstijven in de ijskast.

Geniet ervan!
Claudia Duijkers van wholenaturalfamily.nl


Kruidnoten

Door Irene Lelieveld

11-2014_kruidnoten

Pepernoten en kruidnoten worden vaak door elkaar gehaald, kruidnoten zijn die harde aan één kant platte nootjes. De pepernoten zijn hoekig en zachter en er zitten veel specerijen in. Deze specerijen waren vroeger PEPERduur, vandaar het woord pepernoten. Van oudsher is het strooien hiervan een vruchtbaarheidsritueel. Met dit recept kun je kruidnoten en speculaas maken.

Ingrediënten
– 250 gr speltmeel
– 100 gr roomboter of bio bak en braad
– 100 gr palmsuiker (honing is mogelijk maar verandert wel de smaak)
– 2 eetl speculaaskruiden
– 50 ml water

Bereidingswijze
Meng alle ingrediënten door elkaar. Maak kleine bolletjes van het deeg. Leg de bolletjes op bakpapier. Bak ze 10 minuten op 175 graden (Je kunt, als je speculaas maakt, wat amandelschaafsel strooien. Dit moet langer in de oven, ongeveer 20 a 25 minuten in totaal)


Pompoensoep

Door Irene Lelieveld

Ingrediënten
– 1,5 liter water met 2 à 3 bio bouillonblokjes
– 1 grote pompoen
– 1 spaanse peper
– 2 teentjes knoflook
– 2 theelepels gemberpoeder
– 1 theelepel gemalen koriander
– Wat sambal (alleen als je van echt pittig en heet houd)
– Basilicum, paar blaadjes
– Rijste Cuisine, scheutje

Bereidingswijze
Maak de bouillon zelf van vlees dat je uren laat trekken, of kook het water met de bio bouillonblokjes.
Pompoen schoonmaken en zaden verwijderen. Snij in blokjes.
Alle specerijen schoonmaken en klein snijden.
Voeg alles bij elkaar in de pan en als de pompoen zacht is, pureer je het geheel met de staafmixer.
Bij het opdienen de basilicum en de Rijste Cuisine erbij.


Zoete aardappel uit de oven

Door Ralph Moorman

recept-ralph-zoete_aardappel-150x150

Ingrediënten
– 1 eetlepel olijfolie
– 1/2 theelepel paprikapoeder
– 6-8 zoete aardappels, in lengterichting in kwarten gesneden

Bereidingswijze
De oven voorverwarmen op 200 graden. Een bakplaat licht invetten of met bakpapier beleggen. In een grote schaal olijfolie en paprikapoeder mengen. De aardappelschijfjes toevoegen en omscheppend een olielaagje geven. Op de bakplaat leggen en 40 minuten in de voorverwarmde oven bakken. De friet is het lekkerst op kamertemperatuur.


Ontbijtsmoothie met havermout

Door Ralph Moorman

recept-ralph-smoothie-150x150

Recept voor 1 persoon

Ingrediënten
– 3 el havermout
– 200 ml kokoswater
– 1/3 banaan (mag je ook weglaten)
– 1 el gojibessen
– 2 tl kaneel
– 2 tl chiazaad
– 2 tl hennepzaad
– 1 tl macapoeder en/of
– 1 tl rauwe cacaopoeder. Hier kun je eventueel nog colostrum of eiwitpoeder aan toevoegen.
– scheut olijfolie

Bereidingswijze
Alles in de blender, klaar!


Groentebrood

Door Irene Lelieveld

recept irene

Ingrediënten
500 gram groenten (courgette, wortel, pompoen, bataat)
350 gram meel naar keuze (rijstmeel, havermeel, speltmeel)
1 flinke eetlepel (wijnsteen) bakpoeder
5 eieren
tuinkruiden en himalayazout

Bereidingswijze
– Rasp de groenten fijn en voeg alles bij elkaar. In een keukenmachine gaat dit heel snel.
– Vet een cakeblik in en doe het beslag erin. (of bakpapier).
– Bak het brood op 200 graden in 40/50 min gaar.


Havermoutkoeken

Door Ralph Moorman

Lijf & Gezondheid - Ralph Moorman - Recept - Havermoutkoekjes

Ingrediënten
– 12 grote koeken
– 300 gr havermout
– 200 gr bruine rijstmeel of boekweitmeel
– 250 gr (biologische) roomboter
– 2 losgeklopte eieren
– sap van een halve citroen
– een beetje vanille uit een vanillestokje
– eventueel een reep pure (min. 72%) chocola in kleine stukjes
– eventueel 1 à 2 tl groene Steviapoeder

Bereidingswijze
– Doe alle ingrediënten bij elkaar en meng/kneed alles krachtig tot er een stevig deeg ontstaat.
– Vorm hier 12 grote koeken van.
– Leg de koeken op een met bakpapier beklede bakplaat en zet deze in het midden van een voorverwarmde oven op 150 graden.
– Bak ze in ongeveer 35 minuten af.
– De koeken zijn nog een klein beetje zacht als ze uit de oven komen. Ze worden vanzelf hard als ze afgekoeld zijn.


Gezonde Zomerse Likkers

Door Marnie Krom

Lijf & Gezondheid - recept - Marnie Krom - Lekkere zomerse likkers

Ingrediënten
– ijsvormpjes, deze hebben plastic stokjes en die vervang ik zelf altijd door houten ijsstokjes
– sinaasappels
– 1 limoen of citroen om het sap wat pit te geven
– biologische kokosmelk
– rauwe honing van plaatselijke imker

Naar aanleiding van hoeveel ijsjes je wilt maken en hoe groot je vormpjes zijn kan je zelf het beste inschatten hoeveel sap en kokosmelk je nodig hebt.

Bereidingswijze
– Pers een aantal sinaasappels. Zeef je sap zodat de vezels niet in je ijsje komen.
– Als je wilt dat je kokosmelk een zoetje heeft dan kan je dit doen door wat rauwe honing te smelten en dit naar jouw smaak aan te vullen bij kokosmelk.
– De vormpjes giet ik half vol met sinaasappelsap en dan laat ik het zo’n 20 minuutjes opvriezen in de diepvries.
– Dat het al wat is bevroren maar nog niet helemaal zodat als ik daarna de kokosmelk er op giet deze mooi blijft liggen op het sap en dat ik het houten stokje er nog in kan steken.
– Dit laat je dan aantal uren in vriezer en wanneer het moment aanbreekt om ze lekker te gaan smikkelen dan kan je even met een warme hand de ijsvorm vast houden en je kan het ijsje zo bevrijden uit z’n jasje.
– Wat het leuke is van deze gezonde likkers dat je met allerlei prachtig zomerfruit de meest heerlijke ijsjes kan maken.


Knapperige Geitensnack

Door Marnie Krom

geitensnack_kleiner

Ingrediënten
– 6 plakjes geitenkaas
– 6 eetlepels water
– 1 theelepel pompoenpitten (of vervang door sesamzaad, chiazaad, maanzaad, zonnebloempitten etc.)
bakpapier

Bereidingswijze
– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Meng het zaad naar keuze met water en laat de zaadjes zo’n 5 minuten wellen. Je kan natuurlijk ook verschillende zaden mengen.
– Bakpapier op de bakplaat. Dan de plakjes geitenkaas op het bakpapier. Snij of schaaf de plakjes niet te dik.Je kan ze zo breed en smal maken als je wilt.
– Laat de zaadjes uitdruppen en droog ze nog even na met een schone keukendoek zodat er niet te veel vocht aan de zaadjes kleeft. Besmeer de plakjes geitenkaas met het zadenmengsel.
– Zorg dat de plakjes geitenkaas goed bedekt zijn, maar dat de laag zaden niet te dik is.
– Gelijkmatig verdelen anders wordt het te zwaar voor het plakje kaas.
– De oven in en binnen 10 minuten zijn ze klaar. Hou het de eerste keer even in de gaten.
– Elke oven heeft weer zijn eigen gedrag
– Laat ze goed afkoelen en je hebt een heerlijke snack voor onderweg, tijdens je lunch of bij de borrel.
– Je kan er natuurlijk zoveel maken als je wilt. De bakplaat is groot genoeg.
– Niet te lang bewaren (ivm met zacht worden) maar ze zijn zo lekker dat ze de kans niet krijgen om zacht te worden.

Leuke tip is ook om de snack in stukjes te breken en over je salade te sprenkelen.


Avocadonestje

Door Marnie Krom

Lijf & Gezondheid - recept - Marnie Krom - Avocadonestje

De avocado bevat allerlei belangrijke voedingstoffen zoals kalium, vitamine B en foliumzuur, relatief veel omega 3 vetten en tal van andere stoffen die een grote plus zijn voor je lijf. Een mooie toevoeging in je eetpatroon voor zowel lichaam als geest.

Ingrediënten
– 1 avocado
– 2 biologische eitjes
– grove peper en Himalayazout

Bereidingswijze
– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Snij de avocado langs de pit in twee helften.
– Wip met het puntje van het mes de pit eruit.
– Maak met een eetlepel het holletje waar de pit zat wat groter.
– Leg de avocadohelften op een bakplaat met bakpapier.
– Tik een eitje open en giet het voorzichtig in het kuiltje.
– Plaats de bakplaat voorzichtig in de oven voor 15 minuten.
– Serveer met wat vers gemalen peper en Himalayazout.


Een heerlijk verwarmend ontbijt

Door Yoga school de Blauwe Vlinder

Recept ontbijt Blauwe Vlinder

Nu we de koude dagen tegemoet gaan is het belangrijk om ons spijsverteringsvuur te stimuleren. Maak een goede start en begin met een heerlijk verwarmend ontbijt.

Ingrediënten
– 3/4 cup havermout
– 1/4 cup havermeel
– 1 theelepel kaneel
– 1/2 theelepel wijnsteen bakpoeder
– grote (biologische) geschilde en gesneden appel
– 1/2 cup gemalen rauwe noten
– 1 en 1/4 cup amandelmelk (of andere)
– voeg rozijnen en eventueel goji bessen toe

Bereidingswijze
Mix alle ingrediënten door elkaar en schuif 45 minuten in de oven.

Deel dit bericht op

Lees ook

» Knoflook Cashew Spread
» Amandel-perentaart
» De gezondheidsvoordelen van citroen
» Paprikapuree van Ralph Moorman
» Vega recept: Tomatenstoofpot met kikkererwten en champignons
Recepten

10-09-2014 om 13:59

Tags: , ,


Reageren op dit artikel