Psychosomatiek? Leg dat maar eens uit!

Psychosomatiek? Leg dat maar eens uit! Iedereen kent wel iemand die lijdt aan lichamelijke klachten zonder dat hier een duidelijke lichamelijke oorzaak voor gevonden is. De term die hier vaak voor wordt gebruikt is SOLK, hetgeen staat voor somatisch onverklaarbare lichamelijke klachten.

Deze klachten kunnen zo hevig zijn dat iemands leven er volledig door kan veranderen. Het kan zelfs zo zijn dat de lichamelijke klachten overeenkomen met bepaalde ziekten of afwijkingen. Voorbeelden van dit soort klachten zijn: ernstige vermoeidheid, hoofdpijn of nekpijn, duizeligheid of evenwichtsproblemen, rugpijn en anderen spier- en/of gewrichtspijnen, duizeligheid en evenwichtsproblemen, hartkloppingen, pijn op de borst, buikpijn of buikkrampen of pijn na een aandoening of blessure die langer duurt dan verwacht. Bij dit soort klachten wordt er pas gesproken van SOLK als de klachten enkele weken duren en er geen lichamelijke verklaring voor is gevonden. Of als de klachten heftiger zijn, langer duren of meer hinder geven dan je zou verwachten. Psychosomatische fysiotherapeuten kijken naar het verband tussen lichaam (soma) en geest (psyche) en de leefomgeving. Klachten kunnen ontstaan wanneer de balans tussen lichaam, geest en leefomgeving wordt verstoord. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door stress, ziekte, het meemaken van een ongeluk of een traumatische ervaring. Wanneer deze balans wordt verstoord, geeft het lichaam signalen waar we op kunnen reageren. Wanneer we deze signalen langdurig negeren door bijvoorbeeld drukte of andere spanningen, kunnen er lichamelijke klachten ontstaan. De psychosomatische fysiotherapeut kan helpen om klachten en signalen van het lichaam te begrijpen. Soms kan een begrip van de klacht al helpen om er op een goede manier mee om te gaan. Bewustwording speelt een belangrijke rol. Het leren voelen wat er in het lichaam gebeurt in bepaalde situaties, door middel van lichaamgerichte oefeningen, kan heel waardevol zijn. Het leren van ontspanningsoefeningen en het veranderen van factoren die de klachten in stand houden kunnen aan bod komen. Met de lichamelijke klacht als uitgangspunt wordt u begeleid in het herstellen van de balans tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning. Soms is het voor een goede behandeling nodig om samen te werken met andere deskundigen. Met uw toestemming kan de psychosomatische fysiotherapeut dan samenwerken met de verwijzend arts, bedrijfsarts, psycholoog of andere zorgverleners. Op deze manier kunnen activiteiten goed op elkaar worden afgestemd. De psychosomatische fysiotherapeut kijkt net even een stukje verder dan een algemene fysiotherapeut en kan helpen om letterlijk en figuurlijk weer in balans te komen. David Reijnders Psychosomatisch fysiotherapeut (i.o.)    

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.