Pas op, hoofdluis

De scholen zijn alweer een paar weken bezig aan het nieuwe seizoen. Kinderen zitten dus een groot deel van de dag bij elkaar.

De scholen zijn alweer een paar weken bezig aan het nieuwe seizoen. Kinderen zitten dus een groot deel van de dag bij elkaar. Overal waar veel mensen bij elkaar zijn en er sprake is van lichamelijk contact, bijvoorbeeld tijdens het spelen, is overdracht van hoofdluis mogelijk. Op dit thema lijkt een taboe te rusten, omdat veel mensen menen dat hoofdluis het gevolg zou zijn van armoede of slechte lichaamshygiëne. Dit is echter niet waar, want ook onder normale hygiënische omstandigheden valt hoofdluis nauwelijks te voorkomen.

Via de website www.luizenradar.nl is te zien op welke plaatsen in ons land hoofdluis heerst. De hoofdluis is een klein beestje (ongeveer 3 millimeter lang) met zes poten dat leeft van mensenbloed. De luizen hebben van zichzelf een geelgrijze, soms zwarte kleur, maar wanneer de luis zich net heeft volgezogen met bloed is hij roodbruin van kleur. Een hoofdluis leeft maar een maand, maar is in staat om gedurende die periode ongeveer 250 eitjes te leggen, waardoor een uitbraak al snel op de loer ligt. Een scherpe controle op hoofdluis is dus vereist om erger te voorkomen. Controleer schoolgaande kinderen elke week op hoofdluis met behulp van een stof- of luizenkam. Deze zijn bij een drogist of apotheek verkrijgbaar. Wanneer een kind veel aan het hoofd krabt kan dit een teken zijn van hoofdluis, maar ook wanneer er geen krabgedrag wordt vertoond is de kans aanwezig dat er desondanks sprake is van aanwezigheid van dit beestje. Jeuk treedt namelijk meestal één tot twee weken na de eerste hoofdluisbesmetting pas op.

Wanneer hoofdluis wordt geconstateerd is het van belang om direct tot actie over te gaan en daarmee nieuwe besmettingen te voorkomen. Immers, een dag later komen de kinderen weer in contact met veel klasgenootjes en ontstaat vrij gemakkelijk een uitbraak op de betreffende school. Laat het niet zover komen en ga gedurende twee weken dagelijks aan de slag met een netenkam. Was eerst het haar met shampoo en spoel het uit. Kam daarna zorgvuldig het hele kapsel minutieus uit. Een netenkam verwijdert niet alleen de luizen, maar ook de eitjes (neten) die ze hebben gelegd. Behandel het haar van oor tot oor. Hoofdluizen leggen hun eitjes in de nacht, het is daarom raadzaam om het kammen dagelijks in de avond te doen, zodat er 's nachts geen nieuwe eitjes gelegd kunnen worden. Vervang direct alle kleding en het beddengoed. Controleer ook de overige gezinsleden op de aanwezigheid van hoofdluis.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.