Osteopathie in de praktijk

Osteopathie in de praktijk Osteopathie. Al in 1850 in Amerika ontdekt (veel eerder dan bijvoorbeeld fysiotherapie), maar wat weten we er eigenlijk van? In Nederland valt osteopathie nog onder de alternatieve geneeswijzen, met als gevolg dat vanuit de reguliere geneeskunde geen doorverwijzing plaatsvindt.

Arjen Germans is gediplomeerd en geregistreerd osteopaat. Hij vertelt: ,,Mensen horen vaak via via over osteopathie en komen naar ons toe als laatste strohalm. Binnen de reguliere geneeskunde zijn ze niet van hun klachten afgekomen, ze krijgen te horen dat aan hun klachten niets te doen is of moeten het doen met medicijnen.’’ De chronische klachten waar Germans op doelt zijn divers van aard. ,,Geen ziektes als kanker of reuma, maar zaken als het prikkelbare darmsyndroom en vormen van migraine’’, verduidelijkt hij. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kunnen voor uiteenlopende klachten bij hem terecht. Slaapproblemen, rugklachten, maar ook kinderen met concentratieproblemen of zogenoemde huilbaby’s kunnen baat hebben bij deze behandelmethode. Zelf is Arjen Germans in 2007 gestart met het uitvoeren van osteopathie , na eerst fysiotherapeut te zijn geweest. Hoe gaat een behandeling in zijn werk? ,,Een osteopaat werkt met zijn handen, het zijn zachte technieken, zogenaamde mobilisatietechnieken. Je ervaart tijdens een behandeling geen pijn. Wat we doen is de beweeglijkheid van alle weefsels optimaliseren. Aan een behandeling gaat altijd een intakegesprek vooraf, waarna we op zoek gaan naar datgene wat de problemen in stand houdt. Stel dat iemand last heeft van zijn schouders. Vaak ligt de oorzaak niet alleen in die schouders. Het doel van de behandeling is ervoor te zorgen dat het bindweefsel in het lichaam beter functioneert. Daardoor kunnen voedingsstoffen beter bij het weefsel komen en afvalstoffen beter worden afgevoerd.’’ Voor een complete behandeling zijn gemiddeld vijf tot zeven sessies nodig. Echter, wanneer na drie sessies geen merkbaar resultaat is, heeft verdere behandeling geen zin. ,,Dan is er mogelijk iets heel anders aan de hand’’, vertelt Germans. Hij spreekt liever van een complementaire geneeswijze dan van de beladen term ‘alternatieve geneeswijze’. Uitgangspunt is niet het bestrijden van de symptomen, maar het wegnemen van de oorzaak van de klacht. Juist omdat kinderen in korte tijd een grote ontwikkeling doormaken, kunnen zich allerlei klachten openbaren. Denk aan problemen met de motorische ontwikkeling, slik- of zuigproblemen, slaapstoornissen of longklachten. In al deze situaties kan behandeling door een osteopaat soelaas bieden. Waar nodig wordt altijd doorverwezen naar een specialist. Zorgverzekeraars vergoeden de kosten voor een behandeling gedeeltelijk uit het aanvullende pakket. Arjen Germans, www.osteopathiedriehuis.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.