Orthorexia: als gezond eten een obsessie wordt

Er zijn allerlei soorten eetverslavingen. Denk daarbij aan boulimia en anorexia.

De laatste jaren openbaart zich een nieuwe trend: orthorexia. Orthorexia nervosa is geen erkende eetstoornis. Het wordt wel eens vergeleken met anorexia nervosa, maar er is wel degelijk verschil. Mensen met orthorexia willen namelijk alleen maar voedsel eten dat echt heel erg gezond is.

Orthorexia of ARFID

Orthorexia is eigenlijk een nieuwe naam voor een eetstoornis die nog niet erkend wordt. Een hoogleraar aan de universiteit van Maastricht, Sandra Mulkens, zegt echter dat er al een term voor orthorexia bestaat, namelijk ARFID. Dit is een afkorting voor Avoidant, Restrictive Food Intake Disorder. Dit is een overkoepelende term voor eetstoornissen waarbij men zeer selectief is in het eten. Het zou verwarrend zijn om weer met een nieuwe term te komen, omdat het dan lijkt of er een nieuwe eetverslaving is ontstaan, terwijl deze er eigenlijk al was. Maar is dat wel zo?

Steeds meer aandacht voor een gezond voedingspatroon

Een gezond voedingspatroon wordt steeds belangrijker. De hoeveelheid eten wordt hierbij niet echt bekeken, het gaat er vooral om dat de voeding kwalitatief is. Het gevaar van orthorexia is echter dat men steeds meer dingen laat staan, omdat men steeds selectiever wordt.

Kenmerken van orthorexia

Wat zijn de kenmerken van orthorexia, behalve dat iemand een obsessie krijgt voor gezond eten? Er zijn een aantal zaken waaraan je iemand met orthorexia kunt herkennen: • Het voedingspatroon is zeer eenzijdig. • Men eet vaak rauwe groenten. • Last van gewichtsverlies, ondergewicht of zelfs ondervoeding. • De menstruatie blijft uit. • Eenzaamheid, depressiviteit en schuldgevoelens steken de kop op.

Wat zijn de oorzaken van orthorexia?

Orthorexia is een probleem dat vooral van psychische aard is, net als het geval is bij andere eetstoornissen. Er zijn echter wel een aantal mogelijke oorzaken die aangewezen kunnen worden. • Erfelijke aanleg • Faalangst of perfectionisme • Een traumatische gebeurtenis in het verleden • Angst om de controle over zichzelf te verliezen • Een irrealistisch zelfbeeld

Wat zijn de effecten op de langere termijn?

Denk je dat je last hebt van orthorexia of dat iemand in je omgeving misschien het risico loopt op deze eetstoornis? Op de langere termijn krijg je niet voldoende voedingsstoffen binnen. Het is namelijk zo dat men bij orthorexia op den duur ook producten uit de Schijf van Vijf vermijdt. Zo ontstaat er een tekort aan essentiële voedingsstoffen. Je krijgt bijvoorbeeld onvoldoende vitamines en mineralen of eiwitten binnen. Op de lange termijn kan dit voor ondervoeding zorgen.

Hoe kun je orthorexia voorkomen?

Het valt niet te ontkennen dat het goed is om een gezond voedingspatroon na te streven. Realiseer jezelf hierbij echter wel dat een gevarieerde voeding belangrijk is. Wanneer je je houdt aan de Schijf van Vijf, dan kun je er vanuit gaan dat jouw voedingspatroon uitstekend is. Je kunt er ook voor kiezen om de voedingsstofrijkste voedingsmiddelen in jouw menu op te nemen.

Orthorexia genezen

Wanneer er al sprake is van orthorexia, dan kan dit zeker opgelost worden. Het is echter wel van belang om het probleem in de beginfase aan te pakken. Dan is het namelijk makkelijker te behandelen. Heb je het idee dat jij of iemand uit je omgeving aan orthorexia lijdt, neem dan contact op met een diëtiste.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.