Op de koffie bij Jolien

Jolien Spoelstra in gesprek met Frits Raadsheer Op haar zestiende wist ze het zeker: Jolien Spoelstra zou psycholoog worden. De kinderpsycholoog die destijds door haar ouders werd ingeschakeld om Jolien te helpen bij het maken van haar studiekeuze, deed haar de ogen openen.

Nu werkt ze in Bloemendaal als zelfstandig psycholoog, seksuoloog en cognitief gedragstherapeut. De helft van de tijd helpt ze cliënten met seksgerelateerde problemen, de andere helft besteed ze aan een diversiteit aan andere klachten. Sinds enige tijd schrijft ze voor Lijf & gezondheid columns over liefde en seks. Dat het geen eenvoudig traject zou worden, daarvan was Jolien Spoelstra zich bewust. Ze vertelt: ,,Om psychologie te kunnen studeren, moest ik wiskunde in mijn pakket hebben. Dat vond ik eigenlijk niet zo leuk, maar ik heb het toch gedaan.’’ Daarna moest ze een plek veroveren bij de opleiding voor gezondheidszorgpsycholoog, waaraan slechts een beperkt aantal kandidaten wordt toegelaten. ,,Die opleiding heb je nodig als je een eigen praktijk wilt beginnen. Ik heb twee jaar als selectiepsycholoog voor een bedrijf gewerkt, maar die baan heb ik opgezegd om vervolgens gratis te gaan werken in een klinische setting. Met die werkervaring ben ik de opleiding ingerold.’’ Via dermatoloog Vera Heijdendael kwam ze in contact met Lijf & gezondheid. Samen schrijven ze een artikel en dat inspireerde Jolien om meer te gaan schrijven. ,,Ik zocht naar een manier om mezelf te profileren, om te laten zien hoe mijn hoofd een beetje werkt.’’ Haar praktijk Move for Motion bracht ze onder in Bloemendaal. ,,Ik wilde niet aan huis werken, in Bloemendaal vond ik een mooie, rustige ruimte, waar ik mijn eigen uren kon bepalen. Bloemendaal had nog geen seksuoloog, dus ik besloot de eerste seksuoloog hier te worden.’’ Als cognitief gedragstherapeut kijkt ze niet naar de situatie waarin iemand zich bevindt, maar naar de betekenis die iemand daaraan geeft. Als voorbeeld noemt ze iemand die op sociale media een bericht leest van een vriendin die op wereldreis is. ,,De een wordt vrolijk van dat bericht, de ander verdrietig. Ik bekijk of die betekenisgeving te veranderen is, maar ook het gedrag moet veranderen. Als het gedrag niet verandert, verandert er in de praktijk niets. Als je ontevreden bent met het resultaat, weet je wat je niet moet doen. Namelijk hetzelfde wat je al deed.’’ Naast seksgerelateerde klachten helpt Jolien Spoelstra mensen met angstklachten, depressies en het verwerken van nare gebeurtenissen. Kijk op www.moveformotion.nl voor uitgebreide informatie.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.