Ontbijt en tussendoortje

Of je nou gaat werken of je moet naar school, je lichaam en je hersenen hebben echt wel energie nodig hoor.

Ja hoor, “het is weer voorbij die mooie zomer, de zomer die begon zowat in…” maart geloof ik. De zomervakantie is nu ook afgelopen en het lekker uitslapen of rustig aandoen zit erop.

Het is weer tijd om vroeg op te staan, te ontbijten, onze lunch klaar te maken en gauw de deur uit te zijn om op tijd op je werk of school te zijn. Ontbijten jij en/of je kinderen eigenlijk wel goed? Veel mensen doen dat niet. In mijn praktijk hoor ik het ook steeds weer: geen tijd, geen honger of men vindt het niet belangrijk. Dat is het natuurlijk wel! Of je nou gaat werken of je moet naar school, je lichaam en je hersenen hebben echt wel energie nodig hoor. Er zijn veel theorieën over voeding waardoor het soms een beetje onoverzichtelijk wordt. Zolang je niet in mijn praktijk bent geweest en je geen persoonlijk voedingsplan hebt, zal ik het je niet te moeilijk maken. Hieronder mijn tips.

Ontbijt

We kennen het wel van vroeger, de papjes. Wanneer je pap lust, koop dan eens havermout en doe hierin wat havermelk, rijstmelk of amandelmelk. Het is heel simpel, warm maken en klaar. Vind je de smaak saai, dan is wat kaneel , anijs en/of honing erin heerlijk. Ben je niet zo van de papjes, dan zou je ook een smoothie kunnen maken. Doe je fruit in de blender en klaar. Ook een gezonde biologische muesli is een mogelijkheid. Misschien ben je meer een broodmens, bak het dan eens zelf. Onderaan zie je het recept voor een heerlijk en gezond groentenbrood. Als je niet van bakken houdt, dan koop altijd volkoren brood. Let op dat er wel echt “volkoren” op de verpakking staat, anders zit er gewone bloem in en dat berooft je lichaam van mineralen. Ook kun je er later op de dag een inzinking door krijgen want dat doet witte bloem, net als suiker. Neem je volkoren speltbrood, dan is dat zeker een beter alternatief dan tarwe. Wat eet je altijd op je brood? Wist je dat de meeste mensen in de ochtend al beginnen te snoepen. Jij niet? Nou, als jij hagelslag, chocopasta, gewone jam, stroop of andere zoetigheid eet, dan hoor je bij de snoepers hoor. In deze producten zit zoveel suiker verwerkt dat je suikerspiegel en je zuurbalans er niet blij van worden. Neem eens wat gezonders op je brood.  Pak suikervrije jam en stroop en let op: niet met kunstmatige zoetstoffen, dat is in mijn ogen niet verantwoord. Neem verder notenpasta, tahin, groentespread, pesto, een eitje, wat vis of rund/kipvlees. Stap eens een natuurvoedingswinkel in. Hier vind je ontzettend veel verantwoord en gezond brood en beleg. Neem daar dan ook meteen een pot kokosolie mee. Op kamer temperatuur is het een smeerbare boter voor je brood. Je kunt er ook mee bakken. Het geeft meteen energie af voor de hersenen. 

Lunch

Dan de lunch, wat neem je mee en wat geef jij je kinderen mee naar school? Het beste is om twee keer per dag groenten te eten want je hebt 300 gram per dag nodig, ook kinderen. Het hangt wel van de leeftijd af. Eet zelfgemaakte groentesoep, die kun je  meenemen in een thermoskan. Een salade neem je mee in een bakje en apart een gezonde dressing. Als je dat allemaal echt teveel moeite vindt of voor je kinderen niet handig, dan kan ik me daar best wat bij voorstellen. Eet dan het  groentebrood of het speltbrood en doe daar gezond beleg op zoals groentespread,een tomaatje en drink er groentesap bij zoals tomatensap of wortelsap.

Tussendoortje

Voor tussendoortjes neem je altijd 2 stuks fruit en een handje noten mee. Laat de koffie nou eens staan en neem wat meer water en kruidenthee. Wanneer je zo eet en in de avond veel groenten met een eiwitbron, ben je heel goed bezig!
www.persoonlijke-voeding.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.