Wat vindt u van dit artikel? - 1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen beoordelingen)
Loading...

Wijzigingen in het klimaat beïnvloedt onze gezondheid. Met name de meest kwetsbare mensen in onze samenleving lopen hierbij concreet gevaar. Dat zie je nu al bij extreme hitte of langdurige koude. Het aantal sterfgevallen ligt in dergelijke, doorgaans korte, periodes aanmerkelijk hoger. Met name voor zieken en bejaarden is deze extreme situatie soms net iets teveel.

Klimaat beïnvloedt gezondheid

Met de klimaatveranderingen waarmee we in de afgelopen jaren al geconfronteerd zijn, doen zich ook nieuwe situaties voor die concrete gevolgen kunnen hebben op de volksgezondheid.
Zo kunnen er onder invloed van een ander klimaat nieuwe ziekten en plagen ontstaan, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan het effect van hooikoorts. Wanneer het hooikoortsseizoen langer duurt, zullen de mensen die lijden aan hooikoorts dus vaker worden geconfronteerd met de verschijnselen die bij deze aandoening horen.
Bovenal blijkt uit Duits onderzoek dat er een directe relatie lijkt te bestaan tussen extreem hoge of extreem lage temperaturen en het aantal sterfgevallen door hart- en vaatziekten. De gegevens van 188.000 inwoners van drie Duitse steden werden geanalyseerd.

Wat bleek?

Wanneer de temperatuur enkele dagen tot 25 graden steeg of juist zakte tot -8 graden, was er in de aansluitende weken sprake van veel meer sterfgevallen door hart- en vaatziekten, met name bij ouderen. Een mogelijke verklaring voor dit verschijnsel bij warm weer zou kunnen zijn dat ons bloed stroperiger wordt bij hoge temperaturen, waardoor de kans op trombose groter wordt.

Deel dit bericht op

Lees ook

» Doe jij ook mee met Stoptober?
» Beauty-, Wellness- en Gezondheidstrends 2017
» Waarom goede schoenen belangrijk zijn
» Toename van besmettingen met seksuele aandoening
» Huisarts Tamara de Weijer, eet beter in 28 dagen
Redactie

03-04-2015 om 15:21

Tags: ,


Reageren op dit artikel