Ken je brein en val af!

Ken je brein en val af!

Met de PT Raak methoden dagen wij iedereen uit suikervrij te leven. De vakantie is voorbij en dus moeten de vakantiekilo's er weer af. Calorieën tellen, letten op vet en vooral meer bewegen zijn de komende weken het credo. Hoe voorspelbaar! En het helpt allemaal geen biet. Ons oerbrein is namelijk niet gemaakt voor het eten van zo min mogelijk calorieën. Het brein is gemaakt om zo snel mogelijk zoveel mogelijk energie te kunnen tanken en deze energie zuinig te besteden. Een dieet volgen betekent daarom afzien en vooral ook sporten. Lijnen zoals we dat al decenia doen druist echt tegen ons ware natuur in. Als je gaat lijnen, denkt je lichaam dat je in levensgevaar bent, omdat je inteert op je reserves, zelfs als je daar genoeg van hebt. Hierdoor krijg je honger. Je lichaam spoort je aan om weer te gaan eten, en geen broccoli, maar iets met calorieën, zodat de reserves snel weer zijn aangevuld. Om die reden is ieder dieet bij voorbaat gedoemd te mislukken. Dus waarom zou je er nog langer aan meedoen?

Het is slimmer om samen te werken met je brein en op die manier zonder honger en stress je doel blijvend te bereiken.

Dit doe je door zo min mogelijk suikers en snelle koolhydraten te eten. In de oertijd aten we twintig gram suiker per jaar, dat is waar ons oerbrein op is ingericht. Suiker, en andere calorierijke voeding, was schaars, dus als het voorbijkwam, dan at je het op. Zo denkt ons oerbrein nog steeds. Vooral suikers zorgen ervoor dat je oerbrein onbestuurbaar wordt en steeds meer eten wil. Om weer wat meer grip te krijgen op je 'eetinstict', is het belangrijk dat je zo min mogelijk suikers binnenkrijgt. Alleen op die manier komen de honger- verzadiggingssignalen goed door in hersenen en is je oerbrein rustig te krijgen. Naar mijn mening zou het een uitstekend idee zijn om per direct over te stappen van het tellen van calorieën naar het tellen van suikerklontjes. Hoe minder suiker je namelijk binnenkrijgt, des te rustiger je oerbrein wordt. Als je ervoor kiest om suikerklontjes te gaan tellen, houd er dan rekening mee dat je per dag in totaal veertig gram suiker nodig hebt, waarvan maximaal de helft uit snelle suikers mag bestaan. Het grootste deel van de suikers moet afkomstig zijn uit groenten en zo min mogelijk uit fruit per dag en maximaal één maaltijd met brood, dan zit je aardig goed. Dan moet je ernaast echter niets meer snoepen. Let op: heb je een heel actief leven en beweeg of sport je veel? Dan kun je gerust wat meer suikers op een dag hanteren. Voel in dat geval wanneer je genoeg hebt.

Zo tel je de suikerklontjes in een product:

Kijk op de verpakking bij de ingrediënten of er een vorm van suiker zit (directe suikers, indirecte suikers, fruitsuikers, of zoetstoffen). Kijk in de voedingswaardetabel bij 'koolhydraten'. Je neemt hier het totaal aan koolhydraten. Het stukje 'waarvan suikers' slaan we over, omdat je er bij 95 procent van alle producten met een etiket van uit kunt gaan dat ze enkel snelle koolhydraten bevatten. Deel dan de hoeveelheid koolhydraten door vier (één suikerklontje weegt circa vier gram) en je hebt het aantal suikerklontjes per honderd gram. Reken dit vervolgens om naar een portie van het product. Vaak staat dit ook op de verpakking vermeld. Al snel kun je op deze manier bepalen wat het effect is van een product op je brein en op basis daarvan jouw gezonde keuzes maken. PT Raak Roel

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.