Wat vindt u van dit artikel? - 1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (1 stem, gemiddelde: 5,00 van de maximaal 5 sterren)
Loading...

Kan ik zonder voedingssupplementen?

Dat is de vraag die ik heel veel krijg. Want het is eigenlijk zéér onnatuurlijk om voedingssupplementen te gebruiken. Dat klopt. Maar onze voeding vertoont ernstige tekorten aan vitamines, mineralen en spoorelementen. Daarnaast heeft ons lichaam door milieuverontreiniging extra aanslag gepleegd op onze, al schamele, nutriëntenreserves. De vraag “kunnen we zonder” kan dan ook beantwoord worden met “nee”.

Dramatische stijging van zieke mensen

Naast bovengenoemde feiten maken leefstijlkeuze zoals roken, fastfood en alcoholgebruik de situatie alleen maar erger. In Nederland zijn ruim 1,2 miljoen diabetes patiënten (wekelijks komen daar 1200 bij) en ruim 1 miljoen hart- en vaatziekte patiënten. Dagelijks worden in Nederland 1000 mensen in het ziekenhuis opgenomen. 100 mensen sterven hieraan. En 25 mensen hiervan zijn jonger dan 75 jaar. Alles bij elkaar telt Nederland ongeveer 6-7 miljoen chronisch zieke mensen. Dat is meer dan één derde van de Nederlandse bevolking! Schatting is dat dit richting 2030 zal oplopen tot 7-9 miljoen en spreken dan over ongeveer 50% of meer van de Nederlandse bevolking. Diabetes, reuma, depressie, kanker, hart- en vaatziekten maken hier onderdeel van uit.

Wat is er mis met onze voeding?

Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat onze voeding veel te weinig belangrijke nutriënten bevat zoals bijvoorbeeld selenium, chroom, vitamine A, magnesium, zink, vitamine B6, B12, foliumzuur. Vreemd is dat niet. Gewassen worden vaak gekweekt op (sterk) verarmde grond. Als producten al in de volle grond worden gekweekt en niet op kunstmatige ondergrond in kassen.

De laatste 25-35 jaar is de hoeveelheid mineralen zoals zink, selenium en magnesium dramatisch teruggelopen. Selenium tekort wordt mede in verband gebracht met de sterke toename van kanker.

Daarnaast speelt een verstoring van de vetzuren balans een belangrijke rol. Omega 6 (ontstekingsbevorderend) komt dominant voor in onze voeding. Terwijl Omega 9 (olijfolie) en Omega 3 (visolie bijvoorbeeld), beide ontstekingsremmend, nog veel te weinig worden gegeten.

Extra tekorten door milieuverontreiniging

Milieuverontreiniging maakt het plaatje compleet. Lucht-, bodem- en verdere omgevingsverontreiniging spelen een steeds grotere rol. Daardoor kan ons lichaam de slechte gevolgen niet meer compenseren. Ziekte is het gevolg. PCB’s, dioxines, fijnstof, zware metalen, GenX, Glyphosate (roundup) en andere pesticiden zijn enkele voorbeelden.

Samengevat

1) Onze voeding is steeds meer “vulling” in plaats van voeding.
2) Extra aanslag op uw lichaam door milieuverontreiniging.
3) Leefstijl keuzes kunnen de situatie verergeren, of juist zorgen voor méér compensatie.

Basissupplementen

Als we weten dat de situatie dusdanig is dat we altijd tekorten hebben is het dus niet meer de vraag of er tekorten zijn, maar welke. Dat is dus voor iedereen anders. Afhankelijk van o.a. de omgeving, soort voeding en leefstijl en of ziekte al aanwezig is. Hoe beter de “basissituatie” hoe minder supplementen. Supplementen zijn dus altijd een aanvulling. Feit is wel dat er dus altijd supplementen nodig zijn in het Nederlandse leefklimaat. Een goede multi-vitaminen, multi-mineralen, visolie, magnesium, vitamine D zou in ieder geval al tot de basis horen.

Wat kies ik dan?

De Europese wet- en regelgeving maakt het de consument helaas erg lastig om een goede keuze te maken omdat etiketten steeds minder informatie mogen bevatten. Belangrijk is te letten op de juiste samenstelling van de supplementen bij het maken van de juiste keuzes. Net zoals bij uw voedingsproducten dient u de etiketten goed te kunnen lezen. Er is immers heel veel prijsverschil dat ook direct is gelinkt aan de kwaliteit en opneembaarheid. Een goedkoop product van slechte kwaliteit doet vaak meer kwaad dan goed.

Bronnen: Diabetes vereniging NL, Hartstichting, RIVM, vakliteratuur, www.pubmed.gov, Boek: ‘Kerngezond – Leefstijl als medicijn tegen westerse ziektes’

Over de auteur
Frank Jonkers • BodySwitch – Praktijken voor integrale geneeskunde

Integraal behandelaar, medisch onder-zoeker en auteur van onder andere:
‘Kerngezond- Leefstijl als medicijn tegen westerse ziektes’

www.bodyswitch.nl

Deel dit bericht op

Lees ook

» Vitamine- en mineralentekorten bij maagzuurremmers
» BeZink eer ge begint
» Foliumzuur voor de zwangere vrouw (vitamine B11)
» Terug naar dagelijkse lepel levertraan?
» Krillolie bron omega-3 vetzuren
Frank Jonkers

02-01-2018 om 10:13

Tags: , ,


Reageren op dit artikel