Italiaans wintervoer; Polenta!

Er zijn van die dingen waar ik geen genoeg van kan krijgen, zoals chocolade, kikkererwten, verse aardbeien, verse pesto, chocolatechipkoekjes en polenta!

Niet iedereen houdt hiervan, maar ik vind het echt alles hebben, wat je in de winter nodig hebt: het is warm, hartig, romig en voedzaam en supermakkelijk te combineren met allerlei groenten.

Nu vraag jij je misschien af wat polenta eigenlijk is...

Nou dat kan ik je vertellen. Polenta is maisgriesmeel wat je kunt koken tot een pap. Ik weet het, dit klinkt niet aantrekkelijk, maar de smaak maakt echt alles goed. Bovendien kun je de afgekoelde pap weer opbakken en krijgt het dan een heerlijk knapperig korstje. Dan is het echt een lekker bijgerecht bij bijna alles! Ik eet het graag ook in de romige (pap)vorm samen met wat gebakken groenten zoals champignons en spinazie samen met een pesto saus. Gewoon goddelijk (ik eet het dan zelfs wel eens als ontbijt). Polenta stond in Italië bekend als armeluisvoedsel, want het was goedkoop en voedzaam. Daarom was het geen product om mee te werken in restaurants, nu is het echter weer een product wat als vergeten ingrediënt op de kaart staat. Er wordt dan ook van alles mee gemaakt, zelfs polentafriet!

Nieuwsgierig? Hier volgt het recept!
Polenta op Italiaanse wijze - 1 liter bouillon - 150 gram polenta - 2 eetlepels olijfolie - 3 flinke eetlepels edelgistvlokken - 250 gram champignons - grote zak spinazie - 1 ui - knoflook - 1 portie pesto van boerenkool - verse basilicum 1. Snij de ui en de knoflook fijn en de champignons in plakjes. 2. Bak de ui en champignons in olie totdat de ui zachter is en de champignons goudbruin. Bak dan als laatste de knoflook en de spinazie nog even mee, tot de spinazie geslonken is. Zet dit even warm weg. 3. Breng de bouillon aan de kook en voeg dan de polenta er aan toe. Blijf 5 minuten roeren met een garde. Het mengsel wordt dikker en gaat bubbelen. Let op de spetters zijn heet! Hoe langer je roert, hoe romiger het mengsel. 4. Neem van het vuur en roer de 2 eetlepels olie en de edelgistvlokken erdoorheen. 5. Giet wat polenta in een diep bord en schep er wat groenten op. Giet daaroverheen wat boerenkoolpesto die je hebt aangelengd met wat extra olie, zodat het wat dunner is geworden. 6. Laat de overige polenta opstijven in een bakblik, zodat je dat verderop in de week kunt opbakken in de oven.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.