Irene Lelieveld ''eet je warm!"

Langzaam breken de koude en donkere dagen weer aan en de kaarsjes zorgen voor sfeer in huis.Samen spelletjes doen, samen koken en familiebezoekjes staan vaak centraal de komende maanden.

Veel mensen hebben last van de kou buiten en met een dikke truien en de verwarming hoog voelen ze zich comfortabel. Wist je dat je met voeding je ook warm kunt eten? Voeding geeft namelijk warmte af in het lichaam. Denk maar eens met me mee! Eet eens een peper, je voelt dat je warm wordt van binnen en eet dan eens pepermuntje: dat verfrist. Dit noemt men het thermische karakter van een product. Elk voedingsmiddel heeft een eigen thermisch karakter. Als je het koud hebt in de winter, dan zou je meer thermisch warme en hete producten moeten gaan nuttigen om zo je innerlijke kachel op te stoken.

Al ons voedsel wordt ingedeeld in thermische karakters en er zijn er vijf. Zo heb je thermisch heet, warm, neutraal, verfrissend en koud. De plek op aarde waar een product groeit en het seizoen waarin een product groeit bepalen het thermische karakter van het product. We hebben in principe alle thermische karakters nodig. 

Hoe jij je voelt en in welk seizoen we leven, bepaalt wel voor een groot deel de keuzes die je hierin moet maken. Vroeger aten de mensen van wat het land en het seizoen hen te bieden had. In de winter at men stamppotten, spruiten, pompoenen en vaak vet vlees. Er was weinig verwarming in huis en het vette vlees had men nodig. Nu, met deze overdaad aan eten, is het niet verstandig om vet vlees te eten maar nog wél de stamppotten en het wintervoedsel, liefst met specerijen. Drink er lekkere specerijenthee bij om het verwarmende effect te vergroten. Wanneer je het meestal erg warm hebt (veelal mannen) dan is het belangrijk dat je ook veel verfrissend voedsel erbij eet en de specerijen laat staan. Je lichaam oververhitten brengt veel innerlijke onrust en is niet gezond. Een goede graadmeter om te zien hoe het thermische karakter is van je lichaam, is je tong. Is deze erg bleek, zijn je lippen bleek en heb je het koud, dan mag je veel thermisch hete en verwarmende dingen eten. Is je tong echter erg rood (ondanks dat je het koud hebt) dan moet je oppassen dat je niet teveel specerijen eet.

Dus: zomergroenten zoals tomaten, komkommer en sla maar ook rauwe granen, yoghurt, fruit dat geïmporteerd wordt uit warme landen (dat groeit daar om mensen en dieren te verfrissen) kun je beter met mate eten. Wanneer je het koud hebt, kun je beter havermoutpap met kaneel en havermelk eten, in de middag een soep zoals pompoensoep, en in de avond groenten van het seizoen met mager vlees, vis of vegetarisch. Drink specerijen- of rooibosthee. Het wil overigens niet zeggen dat je geen producten van de zomer mag eten want door koken, bakken, stomen enzovoorts verander je het thermische karakter van een product. Voorbeeld: een tomaat rauw is koud  voor het lichaam, deze wordt verfrissend bij koken zoals een soep en wordt neutraal bij bakken. Er is natuurlijk nog veel meer over dit onderwerp te lezen. Meer hierover, én recepten, kun je vinden in mijn boek: ‘Te koud? Te warm? Eet wat bij je past’.

Pompoenentijd

De herfst en de winter is de tijd van de pompoenen. Pompoenen zijn verwarmend voor je lichaam. Twee leuke herfstfeesten komen eraan: Halloween op vrijdag 31 oktober en Sint Maarten op dinsdag 11 november. Hol een pompoen uit, samen met de kinderen, en maak er een lantaarn van. Gebruik de rest van de pompoen om er een heerlijke pompoensoep van te maken. Hier volgt het recept: Pompoensoep 1 ½ liter water met 2 à 3 bio bouillonblokjes 1 grote pompoen 1 spaanse peper 2 teentjes knoflook 2 theelepels gemberpoeder 1 theelepel gemalen koriander Wat sambal (alleen als je van echt pittig en heet houd) Basilicum, paar blaadjes Rijste Cuisine, scheutje Maak de bouillon zelf van vlees dat je uren laat trekken, of kook het water met de bio bouillonblokjes. Pompoen schoonmaken en zaden verwijderen. Snij in blokjes. Alle specerijen schoonmaken en klein snijden. Voeg alles bij elkaar in de pan en als de pompoen zacht is, pureer je het geheel met de staafmixer. Bij het opdienen de basilicum en de Rijste Cuisine erbij.  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.