In de flow bewegen door muziek

In de flow bewegen door muziek Iedere week ga ik voor een record  op verschillende disciplines. Vandaag beperk ik mij tot het record op de  squatmachine van Keiser in onze gym aan de Händellaan 174.

Deze squatmachine werkt met luchtdruk en meet in Watts hoe hard je omhoog springt. Deze sprong is in wezen de belangrijkste strekking die we kunnen maken, omdat bijna ieder sportieve beweging die we maken wel een heupstrekking heeft of je nu een bal slaat of fietst. Of wanneer je dreigt te vallen en je snel stappen voorwaarts moet zetten. Het oefenen op je eigen limiet geeft de vooruitgang. Na een goede warming up en opbouw van de toename van de weerstand is het zo ver, ik ga voor mijn record. Daarbij hoort steevast een oppeppend muzieknummer bij om mij in de juiste staat te krijgen.  En dat is in de flow. Mijn geest is op z’n best om te presteren, geen ruis aanwezig. Ik voel mij opperbest mede door de muziek en dat ik voor me zie dat het gaat lukken. Het gaat als het ware vanzelf. Het zorgvuldig uitgekozen nummer past mij. Het ritme bonkt sneller dan mijn hart en zwelt op om even in te zakken in een tijdelijke rust om daarna met een zenuwstelsel rakende snaar waarbij mijn haren overeind slaan in een climax te ontspringen. De muziek laat als het ware mijn actie zien.

BOEM …. Bijna een record 3510 watt.

Netherworld (Oliver Prime Remix) deed het net niet goed genoeg. Even bijkomen en dan weer een nieuwe poging. Een ander nummer waarbij ik al eens eerder een record heb gesprongen. Het wordt Dip it down low van de Helvetic nerds. Ik dans en ontspan en ben weer klaar na de opbouw om te knallen. Het zware werk is net zo  voelbaar als zonder muziek, maar hoe je je voelt is een wereld van verschil. Ik ben gemotiveerd om misschien wel  10 pogingen te doen. Ik zal slagen. Als je ook weet hoe de muziek lijn loopt, kan dat je focus op de beweging versterken.  Ook de tekst kan aanwijzingen geven wat de intentie moet zijn. Als trainer geef ik dat ook vaak extra aan. Boem of push. Maar ook andere kreten die je op de tennisbaan hoort kunnen zo in de muziek worden ingepast. Tientallen onderzoeken zijn er gedaan Tientallen onderzoeken zijn er gedaan naar de invloed van muziek op bewegen en alle geven aan dat in meer of mindere mate mensen beter presteren met behulp van muziek. Iedereen kent ook het voorbeeld van mensen die met ritme op hun oren hardlopen. Ik prefereer zelf de ritmes die ik zelf maak: het geluid van de stappen, de ademhaling, de ruis in mijn oren. Maar het scheelt energie wanneer deze ritmes door middel van muziek worden ondersteund. Duizenden hardlooptracks kun je op internet vinden. In onze playlist heb ik zo voor onze trainees vele nummers die voor verschillende acties geschikt zijn. Voor herstel kun je het volume ook zachter zetten of een lagere frequentie van het ritme  kiezen. Voor activiteit liever niet harder dan 75db anders is er gehoorschade mogelijk doordat ook de bloeddruk hoger is in inspanning. De persoonlijke voorkeur waar je lekker op beweegt  is natuurlijk ook zeer belangrijk. En voor dans is natuurlijk de structuur van de nummers  onmisbaar. Al vele jaren zoek ik muzieknummers uit om lekker op te bewegen voor alle mensen die ik extra wil helpen om hun training makkelijker en leuker te maken. Kom eens langs om een rondje mee te trainen op de lekkerste beats met ruimte voor verzoeknummers of pak een makkelijk te volgen dansles mee op de maandagavond 19:30 met Roel. Verder ook niet te versmaden is de trampoline les op zaterdagochtend om 10:00 ook weer met een sound die je vanzelf laat bouncen. Zoek je muziek en haal je record, in de flow bij PT-RAAK, www.ptraak.nl Bron: Music in Sport and Exercise:An Update on Research and Application In Sports Exercise Science Sports Studies and Sports Psychology

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.