Wat vindt u van dit artikel? - 1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen beoordelingen)
Loading...

Sinds de overheid psychologische hulp aan partners van kankerpatiënten niet meer vergoedt, wordt er veel minder gebruik gemaakt van deze vorm van hulpverlening.

Minder psychische hulp partners kankerpatiënten

Dat betekent echter niet dat deze doelgroep minder vaak met problemen kampt. Maar nu de kosten voor psychische begeleiding, zo’n 100 euro per sessie, door de partners van kankerpatiënten zelf moet worden betaald, haken veel mensen af. Mensen blijven doorlopen met klachten als depressiviteit en angststoornissen.

Een zorgelijke situatie, want uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) blijkt juist dat het heel belangrijk is om naast de zorg voor de kankerpatiënt zelf ook de aandacht te richten op hun partners. Deze partners blijken nadat de diagnose kanker bij hun geliefden is gesteld veel vaker de huisarts te bezoeken dan in de periode ervoor. Bijna een derde van alla partners van borstkankerpatiënten ging vaker naar de huisarts, bij partners van mensen die leden aan prostaatkanker of darmkanker was de toename van het aantal huisartsenbezoeken iets minder groot, respectievelijk 26% en 19% van deze mensen ging vaker naar de huisarts.
Al eerder was bekend dat partners van mensen met darmkanker en longkanker vaker worden opgenomen in een ziekenhuis, veelal in verband met psychische problemen.

 

Deel dit bericht op

Lees ook

» Mooi gezicht garantie voor gezondheid?
» Last van perfectionisme?
» Silent zen sessie
» Luister je vrij!
» Meer lachen goed
Redactie

27-01-2015 om 17:55

Tags: ,


Reageren op dit artikel