Hulp partners kankerpatiënten

Sinds de overheid psychologische hulp aan partners van kankerpatiënten niet meer vergoedt, wordt er veel minder gebruik gemaakt van deze vorm van hulpverlening. Minder psychische hulp partners kankerpatiënten Dat betekent echter niet dat deze doelgroep minder vaak met problemen kampt.

Maar nu de kosten voor psychische begeleiding, zo’n 100 euro per sessie, door de partners van kankerpatiënten zelf moet worden betaald, haken veel mensen af. Mensen blijven doorlopen met klachten als depressiviteit en angststoornissen. Een zorgelijke situatie, want uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) blijkt juist dat het heel belangrijk is om naast de zorg voor de kankerpatiënt zelf ook de aandacht te richten op hun partners. Deze partners blijken nadat de diagnose kanker bij hun geliefden is gesteld veel vaker de huisarts te bezoeken dan in de periode ervoor. Bijna een derde van alla partners van borstkankerpatiënten ging vaker naar de huisarts, bij partners van mensen die leden aan prostaatkanker of darmkanker was de toename van het aantal huisartsenbezoeken iets minder groot, respectievelijk 26% en 19% van deze mensen ging vaker naar de huisarts. Al eerder was bekend dat partners van mensen met darmkanker en longkanker vaker worden opgenomen in een ziekenhuis, veelal in verband met psychische problemen.  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.