Huid en Seks

In Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen last van een huidaandoening. Velen hiervan hebben door hun huidproblemen ook last van seksuele problematiek.

Huid en Seks

In Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen last van een huidaandoening. Velen hiervan hebben door hun huidproblemen ook last van seksuele problematiek. Van de mensen met atopisch eczeem en psoriasis blijkt zelfs iets meer dan de helft seksuele problemen te hebben. En toch is er maar weinig over te vinden, wanneer je op het internet zoekt. De redenen waarom mensen met een huidaandoening vaker aangeven last te hebben van problemen op seksueel gebied lopen uiteen. In sommige gevallen is de oorzaak eenduidig, bijvoorbeeld wanneer mensen een huidaandoening aan de geslachtsdelen hebben, zoals bij Lichen Sclerosus, vulvaire vestibulitis of sommige SOA's het geval is. In de meeste gevallen is de oorzaak echter iets minder duidelijk. Veel mensen met huidaandoeningen geven aan gevoelens van schaamte en onzekerheid in sociaal contact te ervaren. Hierdoor stappen mensen minder makkelijk op anderen af en wordt het moeilijker om een nieuwe relatie aan te gaan. De eerste date of de eerste keer met iemand vrijen kan veel spanning oproepen, uit angst voor de reactie van de ander op het huidprobleem. Ook blijkt vooral bij vrouwen het lichaamsbeeld sterk samen te hangen met het zelfbeeld. Oftewel, wat een vrouw van haar lichaam vindt, bepaalt in grote mate wat zij van zichzelf vindt als persoon. Bij vrouwen is deze samenhang sterker dan bij mannen, omdat bij vrouwen door de eeuwen heen meer belang is gehecht aan een mooi uiterlijk. Wanneer vrouwen zichzelf als minder mooi beschouwen door een huidaandoening, kan een negatief lichaamsbeeld ontstaan en ligt een negatief zelfbeeld op de loer.

Ons zelfbeeld is vervolgens weer erg belangrijk voor een goed seksleven. Immers, wanneer je onzeker bent of jezelf negatief beoordeelt, geef je jezelf letterlijk en figuurlijk minder makkelijk bloot aan een ander. De huid is bovendien erg belangrijk voor de seksuele beleving, omdat het de manier is om een ander aan te raken en te voelen. Wanneer mensen pijn en jeuk ervaren of wanneer de huid branderig aanvoelt, kan aanraking en dus ook seks minder prettig zijn. Voor partners kan het ook lastig zijn. Zij kunnen bang zijn de ander aan te raken op plekken waar het pijn doet of denken soms dat de huidaandoening besmettelijk is. De mogelijke bijwerking van de medicatie die mensen met een huidaandoening voorgeschreven krijgen, kunnen ook tot seksuele problemen leiden. Zo kunnen sommige middelen bij mannen voor een verminderd libido, impotentie en pijnlijke testis zorgen. Bij vrouwen hebben sommige middelen als bijwerking pijnlijke borsten, droge slijmvliezen en verandering van de vaginale afscheiding. Partners kunnen hierdoor ook huiverig zijn om in aanraking te komen met de medicatie die gebruikt wordt. Er zijn maar weinig specialisten op het gebied van de huidaandoeningen en seksualiteit. Om deze reden zoeken dermatologen en seksuologen steeds vaker de samenwerking op. Door samenwerking met dr. Heydendael, dermatoloog in het Spaarne Gasthuis, wordt er momenteel meer aandacht besteed aan de gevolgen van de huidaandoening op het sociaal functioneren en seksualiteit. De ruimte om open te kunnen praten, erkenning van het probleem en een goede voorlichting kan bij veel mensen al voor afname van de klachten zorgen.

Wanneer er meer hulp nodig is, kunnen mensen doorverwezen worden naar de seksuoloog. www.moveformotion.nl Bloemendaal

Bron: Kruijver: Symposium ‘Kriebels’ Nijmegen. TvS (2008) 32, 90-95

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.