Het vrouwencondoom verleden en heden

Meer dan twee decennia geleden kwam het prototype van het vrouwencondoom als antwoord op de aidsepidemie en de behoefte van vrouwen om zichzelf te kunnen beschermen. Gedurende de jaren is dit voorbehoedsmiddel geoptimaliseerd; vroeger hoorde je aan het geritsel dat het condoom was ingebracht.

Met een nieuw materiaal is dit verleden tijd, biedt het optimale bescherming, én kan het zelfs zorgen voor meer plezier in de slaapkamer. In meerdere landen groeide het uit tot een succes, maar in Nederland won het vrouwencondoom ondanks de vele voordelen nooit dezelfde populariteit als andere anticonceptiemiddelen. Lees hieronder over de ontwikkelingen van dit onderbelichte voorbehoedsmiddel, van toen tot nu.

Behoefte aan een alternatief

In de jaren tachtig, ten tijde van de aidsepidemie, ontstond de dringende behoefte aan een groter aanbod van anticonceptie en soa-preventie waarbij vrouwen de controle hadden. Vrouwen waren kwetsbaar en bij het reguliere mannencondoom lag het initiatief voor veilige seks voornamelijk bij de man.

De Deense arts Lasse Hessel veranderde dit in 1984 met het eerste prototype van het vrouwencondoom. Deze eerste versie werd naar Groot-Brittannië gehaald door The Female Health Company, een organisatie die zich wereldwijd inzet om de gezondheid en welzijn van vrouwen en hun partners te verbeteren. Na acht jaar ontwikkeling en optimalisatie werd in 1992 het eerste vrouwencondoom, Femidom (FC1), op de markt gebracht in Europa, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Een condoom met twee ringen, waarvan een in de vagina werd ingebracht en een over de vaginawand heen viel. Het vrouwencondoom kon tot een paar uur van tevoren worden ingebracht, waardoor vrouwen zichzelf konden beschermen tegen ongewenste zwangerschap en soa’s. Na een bescheiden opleving tijdens de feministische golf in de jaren negentig, raakte het vrouwencondoom al snel weer in de vergetelheid.

Nieuw materiaal, nieuwe voordelen

Dit had onder meer te maken met het materiaal. Het gebruikte polyurethaan was duur en bracht vaak ongewenste geluiden met zich mee. Zo werd het vrouwencondoom toentertijd vaak vergeleken met een plastic boterhamzakje dat je hoorde als het vrouwencondoom was ingebracht.

Dit nadeel overstemde voor veel van de gebruikers de voordelen. Als antwoord op dit ongemak, ontwikkelde The Female Health Company in 2005 de nieuwe versie van Femidom, FC2 female condom, waarin het polyurethaan werd vervangen door nitril. Een materiaal dat drie keer zo sterk is als latex voor optimale bescherming en bovendien geluidloos. Ook is nitril dunner dan reguliere mannencondooms waardoor het de lichaamswarmte van gebruikers over neemt voor het meest natuurlijke gevoel.

Het vernieuwde vrouwencondoom werd in 2007 in 150 landen opnieuw op de markt gelanceerd met een nieuwe naam. Het ontving twee jaar later als enige vrouwencondoom de goedkeuring van de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) en de World Health Organization (WHO). In Nederland liet deze herintroductie echter nog tien jaar op zich wachten.

Verdiende aandacht

Begin 2018 was het dan ook hier zo ver. The Female Health Company sloeg de handen ineen met een nieuwe Nederlandse distributeur, Mediphos OTC Consumer Health, voor een herintroductie van het vernieuwde vrouwencondoom. Met een andere naam en verpakking was het doel om de bekendheid van het vrouwencondoom te boosten en de voordelen in Nederland te belichten.

Naast dat de controle bij de vrouw ligt, het condoom al enkele uren voor gebruik ingebracht kan worden en het dunne nitril kan zorgen voor extra intimiteit, heeft het gebruik van FC2 meer voordelen. Allereerst, en het belangrijkst, biedt het sterke materiaal optimale bescherming tegen ongewenste zwangerschap. De buitenste ring kan extra preventie bieden tegen soa’s. Maar ook kan het condoom zorgen voor meer plezier in de slaapkamer. Zo kan de buitenste ring, die over de ingang van de vagina valt, zorgen voor stimulatie van de clitoris en kan de ring die wordt ingebracht zorgen voor meer genot voor de man. Daarnaast vormt het vrouwencondoom zich naar de vaginawanden van de vrouw waardoor het condoom altijd past. Ook kan het blijven zitten als de erectie afneemt wat onprettige en onnodige onderbrekingen voorkomt. Ten slotte bevat dit voorbehoedsmiddel geen hormonen, latex, gluten en allergenen, wat eventuele bijwerkingen en allergieën buiten spel zet. Kortom: minder zorgen, meer genot en hoog tijd voor de welverdiende aandacht.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.