Wat vindt u van dit artikel? - 1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (5 stem, gemiddelde: 4,20 van de maximaal 5 sterren)
Loading...

Het hele verhaal achter biologisch

Steeds weer hoor je tegengeluiden als het gaat om biologisch. Maar er zijn altijd twee kanten aan een verhaal. Biologisch heeft bewezen voordelen. Lees maar:

Biologisch zou teveel land kosten en daarmee kunnen we de wereld niet voeden. Maar moet Nederland de hele wereld voeden dan? Nederland heeft een mestoverschot omdat gangbare melkveehouders niet genoeg grond hebben om de mest te verwerken. Dat komt omdat het voer voor hun koeien aan de andere kant van de wereld wordt verbouwd. Daar staan grote velden met soja en mais. Daar ontbreekt het juist aan mest om de grond vruchtbaar te houden. Om aan de vraag naar voer te kunnen voldoen worden daar zelfs bossen gekapt om op te kunnen telen.

Vruchtbare aarde in de toekomst

Een onlangs verschenen rapport laat zien dat ‘de toekomst van de bodemvruchtbaarheid in Nederland rampzalig is’. Zo blijkt de vruchtbare grond in Flevoland, altijd de meest vruchtbare landbouwgrond in Nederland, hard te zijn teruggelopen door de gangbare teelt. Waar halen jouw en mijn kinderen dan hun voedsel vandaan in de toekomst?

Kijk naar het hele verhaal

Ja, ook een biologische boer gebruikt bestrijdingsmiddelen. Natuurlijke. Bijvoorbeeld bij aardappels om ziektes en schimmel te voorkomen. Omdat de boeren hier vanaf willen, tekenden ze een convenant om in 2020 alleen nog resistente aardappelrassen te gebruiken. Spannend, want die aardappels zien er iets anders uit dan je gewend bent. Voor een gangbare boer te riskant, want wellicht verkoopt die niet in de supermarkt. Dus blijven ze chemische middelen spuiten, die bovendien ons grondwater zeer ernstig vervuilen. Wat is dan beter?

De kip of het ei

Ja, een biokip heeft meer grond nodig. Dus krijg je per hectare minder ei voor je grond. Maar de uitstoot van CO2 is bij grote kippenstallen waarbij de kip in een kooi zit (1 A4tje) vaak veel hoger, met alle problemen voor omwonende tot gevolg. De biologische landbouw heeft als uitgangspunt dat je zo dichtbij mogelijk produceert, op een zo milieuvriendelijke manier zonder de omgeving te belasten. Bovendien: is het logisch dat wij grootschalig boeren om kippen voor China te produceren en vervolgens met de milieu- en gezondheidsproblemen blijven zitten?

Wat laten we na voor onze kinderen?

Wat is duurzamer? Wanneer is iets beter? Deskundigen zijn het eens dat bioboeren voorlopers zijn in het verbeteren van de bodemkwaliteit. Omdat ze heel veel tijd steken in het zo goed mogelijk omgaan met de aarde. Ook op dierenwelzijn scoren ze echt veel hoger. Als we allemaal minder vlees eten (sowieso minder eten) en gevarieerder, dan voorkomen we monocultuur waar gronden van verarmen. Biologische boeren zorgen voor voedsel op de lange termijn. Zodat er ook voor onze kleinkinderen en diens kinderen in de toekomst nog een leefbare planeet is.

Ik ben benieuwd, kies jij voor bio? Ik hoor het graag in een reactie.

www.livegreenmagazine.nl

Deel dit bericht op

Lees ook

» Meer suiker minder oud
» Hoe kom ik van mijn keelpijn af?
» Begin 2017 met een gezond weekmenu!
» Online boodschappen bij biowinkel Ecomarkt
» Het zijn je hormonen, aldus Ralph Moorman
Redactie

20-09-2017 om 11:32

Tags: ,


Reageren op dit artikel