Wat vindt u van dit artikel? - 1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen beoordelingen)
Loading...

Handen schudden en bacteriën

Soms ligt de conclusie van een onderzoek erg voor de hand.
Zo zal het weinig lezers verbazen dat je door het schudden van iemands hand veel meer bacteriën overdraagt dan wanneer je kiest voor een andere vorm van begroeting met de handen, zoals een ‘high five’ of het tegenwoordig zeer populaire ‘boks gebaar’, waarbij slechts de gebalde vuisten elkaar raken. Door iemand de hand te schudden worden tien maal meer bacteriën overgedragen, zo becijferden onderzoekers van de Aberystwyth University in Wales.

Bij het uitvoeren van het onderzoek werd gebruik gemaakt van een handschoen, die vol bacteriën zat. Vervolgens werd gemeten hoeveel bacteriën er waren overgedragen na het handen schudden. De uitslag mag misschien niet verrassend zijn, maar zet wel aan tot nadenken. Immers, ook in ziekenhuizen worden heel wat handen geschut.
Het is niet eens zo’n gek idee om, in navolging van de rookvrije zones, te gaan nadenken over contactvrije zones. Sterker nog, recent onderzoek van de University of California toont aan dat elkaar aanraken gevaarlijker is dan roken.
Verspreiding van ziekten door handcontact houdt verband met verspreiding van zogenoemde superbacteriën, die een concreet gevaar voor de volksgezondheid vormen. Maar zelfs wanneer elk fysiek contact zou worden verboden, is het gevaar nog niet geweken.

Wat bijvoorbeeld te denken van niezen?
Elke keer als iemand niest verspreidt hij of zij soms wel 2.000 bacteriën door de lucht.

 

 

Deel dit bericht op

Lees ook

» Menstruatiepatroon tijdens menopauze
» De ziekte van Lyme
» Verlanglijstje: buikspieren!
» Natuurlijke vruchtbaarheid herstellen
» Ongesteld? OrganiCup = de oplossing
Redactie

24-01-2015 om 11:52

Tags:


Reageren op dit artikel