Wat vindt u van dit artikel? - 1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (1 stem, gemiddelde: 5,00 van de maximaal 5 sterren)
Loading...

Veel mensen kiezen ervoor om door middel van fitness te werken aan conditie en gezondheid. Een prima keuze, want deze sport leent zich bijzonder goed voor het weer in balans brengen van het lichaam. In feite is fitness een verzamelnaam van diverse activiteiten die leiden tot het opbouwen van spiermassa en het verbeteren van het uithoudingsvermogen. Ze hebben bovendien een positief effect bij rug- en gewrichtsklachten en worden om die reden veelal door fysiotherapeuten geadviseerd. Belangrijk is echter wel dat men zorgt voor een goede, professionele begeleiding.

Fitness, met de juiste begeleiding

Het lijkt vaak relatief eenvoudig. Je trekt wat aan gewichten, zet een roeimachine in beweging of trapt wat kilometers weg op een spinning bike. Maar zo eenvoudig ligt het niet. Wie onvoorbereid en zonder duidelijk plan aan het werk gaat met dergelijke apparaten, doet het lichaam eerder kwaad dan goed. Fitness heeft alleen het gewenste effect wanneer het volledig is afgestemd op de persoonlijke situatie. Een gediplomeerd fitnessinstructeur verstaat zijn vak en is constant bezig met het bijsturen van zijn cliënten. Alleen met voldoende correcties en aanwijzigen, in combinatie met de juiste trainingsschema’s, voorkom je vitaliteitsverlies. Dat fitness slechts gebaseerd zou zijn op simpele krachtoefeningen berust op een hardnekkig misverstand. Door een uitgekiende combinatie van oefeningen, die zowel qua type als qua intensiteit volledig op de persoon worden afgestemd, wordt het juiste resultaat behaald.

Waar moet je als consument op letten?

Op de eerste plaats is van belang om vast te stellen of een sportcentrum beschikt over voldoende gekwalificeerd personeel. Wanneer een sportcentrum het keurmerk van brancheorganisatie Fit!vak voert is dit bijvoorbeeld altijd het geval. Alle ondernemers die aangesloten zijn bij Fit!vak garanderen kwaliteit in een veilige en hygiënische omgeving. Informeer naar de mogelijkheid tot het volgen van een proefles, zodat je kunt toetsen of het gekozen sportcentrum aan je verwachtingen voldoet. Besluit pas daarna om wel of niet een abonnement af te sluiten. Kies voor een sportcentrum waar je per maand kunt opzeggen. Een goed sportcentrum werkt immers vanuit kwaliteit aan zijn ledenbestand en niet vanuit langlopende overeenkomsten. Let ook op de veiligheid, is er bijvoorbeeld een Automatische Externe Defibrillator (AED) aanwezig om snel te kunnen ingrijpen bij een noodsituatie?

Het allerbelangrijkste blijft natuurlijk je eigen gezondheid. Wanneer fitness op de juiste manier en onder goede begeleiding wordt beoefend, vormt het een basis voor een gezonde leefstijl. Een bewegingsdeskundige van een sportcentrum kan de verschillende mogelijkheden uitleggen en stelt vervolgens samen met de cliënt het meest geschikte programma samen. Een programma dat voldoet aan de persoonlijke wensen en dat bovendien verantwoord sporten garandeert. Loop geen onnodige gezondheidsrisico’s door ‘zomaar wat’ te doen. Niet voor niets bestaan er specifieke opleidingen voor fitnesstrainers. Bij de betere sportcentra beschikken de fitnesstrainers over de diploma’s A en B, hetgeen inhoudt dat ze zich ‘personal trainer’ mogen noemen en gekwalificeerd zijn om gevorderde sporters en mensen met specifieke klachten zoals overgewicht of gewrichtsklachten te begeleiden.

Deel dit bericht op

Lees ook

» Rekken! Maakt je ontspannen, vitaal en blij
» Mobiliteit voor ouderen: tips om mobiel te blijven als u ouder wordt
» Hou je fit met wat je doet
» Week van de oefentherapie
» Vooral voeding bepaald vermogen van verbranden
Redactie

10-09-2014 om 15:39

Tags: , , ,


Reageren op dit artikel