Fabels en feiten over borsthaar

Voor sommige vrouwen is een man met veel borsthaar een gewilde prooi. Borsthaar wordt soms als een eigenschap gezien die verband houdt met de gezondheid en mannelijkheid van de man in kwestie.

Is dat terecht…? Is een man met veel borsthaar beter in bed…? En waarom hebben vrouwen eigenlijk geen borsthaar…? Dat laatste heeft te maken met de hoeveelheid van het hormoon testosteron in het lichaam. Dit hormoon zorgt ervoor dat de haargroei op verschillende delen van het lichaam wordt gestimuleerd. Denk maar aan de baard en de snor, maar dus ook aan het haar op de borstkas. Het testosteron wordt bij de man aangemaakt in de teelballen. Vrouwen hebben ook wel wat testosteron in het lichaam, dat wordt aangemaakt in de bijnierschors. Het is echter niet voldoende om lichaamsbeharing in hoge mate mee te stimuleren. Het zorgt er wel voor dat een vrouw haargroei ontwikkelt onder de oksels en in de schaamstreek. Kortom, het verschil in haargroei bij mannen en vrouwen wordt gewoon veroorzaakt doordat ze iets anders gebouwd zijn en over andere hormonen beschikken. In de natuur zie je dat overigens wel vaker, een mooi voorbeeld is de leeuw, de mannetjes hebben lange manen, die bij de vrouwtjes ontbreken.

Net zoals bij de baardgroei geldt ook bij de groei van borsthaar dat genetisch is bepaald hoeveel haar er groeit. Er wordt wel eens verondersteld dat een man met weinig borsthaar kennelijk niet voldoende testosteron heeft, maar dat is onzin. Het is dan ook een fabeltje dat een man met weinig borsthaar minder gezond zou zijn. Het enige dat over de gezondheid van een man met veel borsthaar valt te zeggen is dat de huid zelf wellicht wat gezonder is, omdat die zichzelf sneller vernieuwd. Dat komt door de haarfollikels, die veel stamcellen bevatten. De huid is daardoor sneller in staat te herstellen na een beschadiging en voelt over het algemeen wat zachter aan. Een ander verhaal dat vaak de ronde doet is dat mannen met veel borsthaar ook veel schaamhaar hebben en daardoor beter zouden zijn in bed. Het schaamhaar zou, volgens deze theorie, een soort natuurlijke buffer vormen, die het geslachtsdeel van de man beschermt en daardoor gevoeliger maakt. Concrete wetenschappelijke bewijzen zijn hier niet voor.  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.