Declaraties cursus 'stoppen met roken'

Er wordt niet veel gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de kosten voor een cursus 'stoppen met roken' te declareren bij de zorgverzekeraar. Dat blijkt uit cijfers van enkele grote verzekeraars in Nederland. Amper 20.000 mensen hebben in 2015 de kosten voor een dergelijke cursus op de verzekeraars verhaald. En dat terwijl elk jaar ongeveer een miljoen mensen aangeeft te stoppen met roken. Het overgrote deel slaagt niet in die opzet.

Declaraties cursus 'stoppen met roken'

Al sinds 2011 vergoeden zorgverzekeraars de kosten voor een cursus die mensen permanent van het roken af moet helpen. Dat dergelijke cursussen effect hebben is inmiddels ruimschoots bewezen, want na het volgen van een cursus weet dertig procent van de deelnemers daadwerkelijk van de sigaretten af te blijven. Mensen die op eigen houtje stoppen, vallen meestal weer terug in hun oude gewoonte. Van hen slaagt slechts vijf procent erin om de sigaretten definitief af te zweren. De extra aansporingen die ze vanuit de cursus meekrijgen lijken dus hun vruchten af te werpen. Mogelijk is nog lang niet iedereen ervan op de hoogte dat de kosten van deze cursussen vergoed worden. Zelfs al zou dat niet het geval zijn, dan loont het zich nog de moeite om die cursus te volgen. Immers, door te stoppen met roken verdien je het cursusgeld al snel terug doordat geen dure rookwaren meer hoeven te worden aangeschaft. De winst voor de gezondheid is bovendien onbetaalbaar! In 2014 telde Nederland nog 3,6 miljoen rokers. Dat waren er al veel minder dan in de jaren '70 en '80, toen roken zeer in de mode was. Maar nog altijd bijna een op de vijf Nederlanders van boven de 12 jaar rookte in 2014 dagelijks een sigaret. Nog eens een kwart stak met enige regelmaat, maar nog niet dagelijks, een sigaret op. KWF Kankerbestrijding zet zich al jaren in om het roken uit te bannen. De organisatie lanceerde recent een nieuwe campagne, waarin de slogan 'Eigenlijk best gek, hè' centraal staat. De campagne speelt in op de gevoelens van ouders, die het goede voorbeeld willen geven aan hun kinderen. Door zelf te roken, zijn ze geen goed voorbeeld en dus ook geen goede ouders meer. Nog een opvallend feit: Naar mate de leeftijd stijgt, neemt het aantal rokers procentueel af. Het hoogste percentage rokers is te vinden in de leeftijdsgroep 20 tot en met 29 jaar. Dit cijfer ligt bijvoorbeeld ruim drie maal hoger dan het percentage rokers in de leeftijdsgroep 75 tot en met 84 jaar. Bekijk op https://www.youtube.com/watch?v=WPFk0bre-mc de campagne van het KWF met de slogan 'Eigenlijk best gek, hè'.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.