Wat vindt u van dit artikel? - 1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (1 stem, gemiddelde: 5,00 van de maximaal 5 sterren)
Loading...

Richtlijnen gezonde voeding; vertel de vos in het kippenhok dat hij beter geen kip kan eten.

Recent kwam de Nederlandse Gezondheidsraad naar buiten met nieuwe richtlijnen voor gezonde voeding. Uit onderzoek blijkt dat slechts 5-10% van de Nederlandse bevolking de voedingsadviezen van de Gezondheidsraad opvolgt. Alle overheidsadviezen ten spijt blijven mensen dus verkeerde voedselkeuzes maken. Wat heeft het voor zin om richtlijnen op te stellen als bijna niemand zich eraan houdt? Hoe komt het dat mensen de goedbedoelde adviezen niet opvolgen?

Vraagt niemand zich ooit af waarom mensen eten wat zij eten?

Bij onze voedselkeuze spelen meerdere factoren een rol:
1.  De beschikbaarheid en betaalbaarheid van ongezonde voeding.
2.  Verleidende TV commercials voor ongezonde snacks en kant-en klaarproducten.
3.  In de oertijd was vet en zoet voedsel de beste keus om voedselschaarste te overleven.
4.  Bacteriën in de darm zorgen ervoor dat we op zoek gaan naar zoet en vet voedsel.
5.  Zoete en vette producten fungeren net als moedermelk als troostvoedsel.

We negeren de leefstijladviezen van de overheid niet door onwil, dommigheid of gebrek aan kennis

Nee, ons lichaam kiest instinctief voor ongezonde voeding, vanwege het feit dat vanuit evolutionair perspectief zoet en vet voedsel de beste keuze was om een periode van voedselschaarste te overleven. We zijn dus niet zo vrij in onze keuzes als we denken. Ons lichaam, en met name de darm denkt met ons mee. Sinds enkele jaren weten we dat er vooral in de darmen belangrijke stoffen gevormd worden die ons gedrag beïnvloeden.

Uit onderzoek blijkt dat bacteriën in de darmen zeer bepalend zijn voor ons gedrag en vooral ook voor onze voedselkeuze. Er zijn in de afgelopen jaren talloze studies gedaan naar de effecten van verschillende bacteriën op het menselijk gedrag. Uit die studies kun je concluderen dat de samenstelling van de darmflora onze voedselkeuze beïnvloedt. Verschillende bacteriën (maar ook parasieten en schimmels) in de darm groeien van specifieke voedingsstoffen. Darmbacteriën die worden gezien als gezondheidsbevorderend, gedijen bij een dieet van veel groentevezels. Bacteriestammen met minder gezondheidsbevorderende, of zelfs ziekteverwekkende eigenschappen floreren bij een dieet van veel suikers en (verzadigd) vet.

Naar nu blijkt, zijn darmflorabacteriën in staat om de gastheer aan te zetten tot het eten van voedsel waar deze ongenode gasten door groeien. Met andere woorden, je gaat als mens op zoek naar voedsel waar je darmflora om vraagt. Er ontstaat een zeer sterke voorkeur, een craving voor zoet en/of vet voedsel, het lichaam schreeuwt (zeker bij stress) om zoete en vette producten. Blijf dan maar eens van dat gebakje af!

Het goede nieuws is dat met een verandering van het voedingspatroon de craving vanzelf verdwijnt. Na verloop van tijd kan de darmflorasamenstelling zich aanpassen aan het nieuwe voedingspatroon. Mensen voelen zich daardoor veel beter en zullen vanzelf andere voedingskeuzes maken. Het is daarom niet vreemd dat de overheidsadviezen niet opgevolgd worden. Zolang de ongezonde producten in televisiecommercials mogen worden aangeprezen en deze in de winkels voor het grijpen liggen, zal er voorlopig nog weinig veranderen.

Deel dit bericht op

Lees ook

» Sulfiet, liever niet?
» Krillolie bron omega-3 vetzuren
» Eenzijdigheid is het probleem
» Recept Gadogado + mail en win!
» Groene quinoaburgers
Yvonne van Stigt

03-10-2017 om 15:13

Tags:


Reageren op dit artikel