Courgettepasta met kerstomaatjes

Je kunt prima pasta maken van groenten. Vooral courgette is hiervoor geschikt, maar het kan ook met wortel, pastinaak of knolselderij.

Ik heb zelf een spiralizer, maar je kunt ook prima een juliennesnijder gebruiken; die is te koop vanaf enkele euro’s. De meeste goedkope balsamico’s zijn nogal zuur. Ik leerde ooit de volgende truc om je balsamico een ‘upgrade’ te geven: giet de (goedkope) balsamico in een pannetje en laat het voor de helft inkoken. Giet het dan terug in het flesje. Op deze manier is je balsamico veel rijper, rijker en wat zoeter geworden. Je kunt bij courgettepasta natuurlijk iedere verse saus gebruiken. Gebruik dan wel een warme saus, omdat je de courgette rauw verwerkt. Hierbij mijn favoriet.

Dit heb je nodig (voor 2 personen)

Voor de warme tomaatjes: • 2 teentjes knoflook, geperst door de knoflookpers • een flinke scheut olijfolie • Italiaanse kruiden • verse peper en Keltisch zeezout • een bakje kerstomaatjes Voor de saus: • een scheut olijfolie • 2 rode uien, fijn gesnipperd • een paar draaien chilivlokken •1 eetlepel Italiaanse kruiden • 1 kartonnen pakje tomatenblokjes (250 gram) • ca 15 lekkere olijven, in kleine stukjes • 1 eetlepel goede balsamicoazijn Voor de courgettepasta: • 1 courgette • sap van ½ citroen • 1 eetlepel fijn gesneden, verse basilicum

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op ca 175 graden. Begin met de tomaatjes. Meng de olijfolie, knoflook en kruiden. Snijd de tomaatjes doormidden en vermeng ze met dit mengsel. Doe alles over in een ovenschaal, en zet 20 minuten in de oven. Maak de rest van de saus door de olijfolie te verwarmen in een koekenpan. Voeg de gesnipperde rode uien toe en maal hier chilivlokken overheen. Voeg na ca 5 minuten alle overige ingrediënten toe. Laat 10 minuten zacht sudderen met de deksel op de pan. Was de courgette en snijd de kapjes eraf. Snijd de courgette doormidden. Maak er met je spiralizer of juliennesnijder spaghettisliertjes van. Doe ze over in een grote kom en voeg citroensap plus basilicum toe. Giet de saus over de courgette en voeg tot slot de tomaatjes uit de oven toe. Serveer gelijk. Suggesties Varieer vooral met olijven als je hiervan houdt. Zowel zwarte als groene zijn hiervoor geschikt. Dat geeft er iedere keer weer een andere smaak aan. Serveer met geraspte Parmezaanse kaas, geitenkaas of feta. Serveer met een kleurrijke salade met verse basilicum en een gekookt eitje

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.