Wat vindt u van dit artikel? - 1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen beoordelingen)
Loading...

Computer ruikt dodelijke darmziekte

Wetenschappers zijn erin geslaagd een computer te ontwikkelen die kan ruiken of een te vroeg geboren kindje de dodelijke darmziekte Necrotiserende Enterocolitis (NEC) zal ontwikkelen. De zogenoemde e-nose kan uit de geur van de ontlasting die de baby’s produceren voldoende informatie halen om te voorspellen of de ziekte zich binnen enkele dagen zal manifesteren. Daarmee hebben artsen de mogelijkheid om eerder in te grijpen, zodat de overlevingskansen voor de baby toenemen.

De darmziekte NEC vormt nu nog een belangrijke doodsoorzaak bij te vroeg geboren baby’s. Doordat de darmen van kindjes die vroegtijdig (na een draagtijd korter dan 28 weken) worden geboren zich nog niet volledig hebben ontwikkeld krijgt 1 op de 10 te maken met de ziekte. Van de baby’s die ze ziekte krijgen sterft 30%, de rest kampt in het verdere leven met allerlei complicaties, zoals ontwikkelingsstoornissen en afhankelijkheid van voeding via de bloedbaan. Het probleem is echter altijd geweest dat NEC pas herkend werd als het kindje al verschillende verschijnselen van de ziekte had en dus al erg ziek was. De e-nose maakt het nu mogelijk om belangrijke tijdwinst te boeken.

Het onderzoek dat tot de ontwikkeling van de e-nose leidde werd uitgevoerd in het VUmc, het AMC en het Máxima Medisch Centrum. In deze ziekenhuizen werd een groep van 128 couveusekinderen geobserveerd. Tijdens de eerste vier levensweken van de kindjes werd de geur van de ontlasting ui de luiers met behulp van de e-nose geanalyseerd, daaruit bleek dat de kindjes die later NEC kregen al drie dagen eerder een duidelijk afwijkend geurprofiel bleken te hebben. Een dag voordat artsen de diagnose NEC konden stellen had de e-nose dit in feite al gedaan. De specialisten in de deelnemende ziekenhuizen verwachten veel van deze nieuwe onderzoeksmethode, die relatief goedkoop is en bovendien eenvoudig is uit te voeren.

 

Deel dit bericht op

Lees ook

» Darmziekte Colitis ulcerosa
» Lymfklierkanker en zorgverleners
» Water de basis van gezondheid
» Betekenis kleur en structuur van poep
» Weerstand – verkoudheid
Redactie

03-09-2015 om 11:45

Tags:


Reageren op dit artikel