Coeliakie: wat is het?

De afgelopen jaren hoor je steeds vaker dat mensen glutenvrij eten. Maar waarom doen mensen dat? Waarom laten ze producten als brood, pasta en pizza staan? Soms is het vanuit een vrije keuze, maar voor mensen met coeliakie (glutenintolerantie) is het een noodzaak.

Een glutenvrij leven is voor hen het enige geneesmiddel. Coeliakie: wat is het? Mensen met coeliakie kunnen geen gluten verdragen. Dit is een eiwit dat voorkomt in verschillende granen. Wanneer iemand met coeliakie wel gluten eet, ontstaan er ontstekingen in de darmen, waardoor er niet meer voldoende voedingsstoffen opgenomen kunnen worden. Het gevolg? Klachten zoals diarree, obstipatie, groeiproblemen, depressiviteit of botontkalking. De klachten die iemand krijgt kan erg verschillen per persoon. Zo kan het voorkomen dat iemand al jaren gluten eet zonder overduidelijke klachten, maar toch coeliakie heeft. Wat mag je niet? Gluten komt dus voor in verschillende granen: tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Je vindt het in brood, pasta en pizza, maar het kan ook in een hoop minder voor de hand liggende dingen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan soep, bier en cosmetica. Daarom is het voor iemand met coeliakie van belang om altijd de ingrediëntenlijst door te lezen. Het lezen van de ingrediëntenlijst alleen is echter niet genoeg. Wanneer glutenvrij eten in contact met glutenvol eten, is het eten niet meer glutenvrij. Er heeft dan kruisbesmetting plaatsgevonden en zelfs een kruimel is al genoeg om iemand met coeliakie ziek te maken. Daarom is het belangrijk om ook de werkplek en dingen zoals pannen en lepels schoon te maken voor je iets glutenvrij kan klaarmaken. Hoe weet je of je het hebt? Wanneer je vermoedt dat je glutenintolerantie hebt, kan je bij je huisarts een bloedtest naar antistoffen laten doen. Als er antistoffen gevonden worden, is de kans erg groot dat je coeliakie hebt. Je huisarts zal je dan doorverwijzen naar een specialist in het ziekenhuis, die door middel van een biopt van de dunne darm kan aantonen of je glutenintolerantie hebt. Voor dit onderzoek is het wel van belang dat je gluten blijft eten zodat de testen betrouwbaar zijn. Meer weten? In mei vindt de Coeliakiemaand plaats. Tijdens deze maand wordt er aandacht gevraagd voor coeliakie en veel informatie verspreid door de stichting en het team van bloggers. Op www.coeliakiemaand.nl vind je meer informatie over glutenintolerantie, glutenvrij leven en wat de stichting in deze maand allemaal doet.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.