Botox, hoe werkt dat eigenlijk?

Botox, hoe werkt dat eigenlijk? Is Botox wel veilig Botuline is een geregistreerd geneesmiddel; dat wil zeggen dat er jarenlang onderzoek is gedaan, voordat het gebruikt mocht worden. Het wordt ruim 30 jaar gebruikt.

Botox wordt in hogere concentraties door neurologen gebruikt bij kinderen en volwassenen die lijden aan spier-spasmen. Daarbij wordt de vloeistof in de spieren geïnjecteerd. Daarnaast wordt het met name door plastische chirurgen gebruikt om hinderlijke of storende rimpels te behandelen. Bij de ziekte van Parkinson kunnen botox injecties in de speekselklier het teveel aan speeksel verminderen. Waar gebruikt een dermatoloog Botox voor? De behandeling met botox die het meest door dermatologen wordt uitgevoerd is bedoelt tegen overmatig zweten. En dan specifiek de behandeling van de oksels. Botuline toxine blokkeert het ‘zweetsignaal’ tussen de zenuwtjes in de huid en de zweetklieren. Botox zorgt er namelijk voor dat de zweetklieren niet worden gestimuleerd en hierdoor transpireert men minder. Het is een lokale behandeling waarbij er meerdere prikjes in de huid van de oksel worden gegeven. Daarna zweten mensen 4 tot 6 maanden lang minder of bijna niet, maar dit is een gemiddelde cijfer. Het werkt meestal al na 1 week maar het is tijdelijk. Een nieuw alternatief tegen de ziekte van overmatig zweten is de miraDry behandeling, die passen wij in ons centrum toe. Daarbij is onder lokale verdoving het effect blijvend, de meeste mensen zweten ruim 80 % minder. Collega en plastisch chirurg dr. van der Pot schrijft verderop dit magazine meer over Botox en zijn expertise in anti-rimpelbehandeling. Dr Heydendael, dermatoloog in het Kennemer Gasthuis (www.kg.nl) en oprichter van Dryclinic.nl    

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.