Vernieuwde vroegere opsporing baarmoederhalskanker redt levens

Van 23 tot en met 29 januari is het Europese Baarmoederhalskanker Preventieweek. Bovendien gaat in 2017 het vernieuwde bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker van start.

Redenen genoeg voor Stichting Olijf, netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker, om nu meer aandacht te vragen voor de preventie van baarmoederhalskanker.

Maar 6 op 10 Nederlandse vrouwen laat uitstrijkje maken

Vlak voor kerst 2016 stierf Voice-deelneemster Barbara Straathof (41) aan baarmoederhalskanker, nadat zij in april de diagnose kreeg. Wereldwijd sterven jaarlijks 250.000 vrouwen aan baarmoederhalskanker, in Nederland zijn dat er ongeveer 200 per jaar. Dit, terwijl de ziekte vaak is te voorkomen door vaccinatie en effectieve screening. Toch laat in Nederland maar ongeveer 6 op 10 vrouwen een uitstrijkje van de baarmoedermond maken in het kader van het bevolkingsonderzoek. De vrouwen van Olijf die baarmoederhalskanker of een andere gynaecologische kanker hebben (gehad) roepen andere vrouwen daarom nu op: laat dat uitstrijkje maken! Babette (42): “Baarmoederhalskanker heeft een enorme impact op mijn leven. Je kunt je niet voorstellen dat het jou zal overkomen. Tot je bij de arts zit en je hoort dat je kanker hebt. 3 Jaar geleden stond ineens echt alles stil. Niet alleen bij mij, maar bij mijn hele gezin. Alles wat voorheen vanzelfsprekend was, was dat niet meer. Gelukkig gaat het nu goed met mij en de jongens. Het belang van het bevolkingsonderzoek is voor mij wel duidelijk. Hoe eerder de kanker wordt ontdekt, hoe meer overlevingskans je hebt."

Nieuw uitstrijkje: testen op hrHPV en invoering van zelfafnameset

In het ‘oude’ bevolkingsonderzoek werd het uitstrijkje alleen onderzocht op afwijkende cellen. In het vernieuwde bevolkingsonderzoek wordt eerst getest op de aanwezigheid van hrHPV (humaan papillomavirus). Als er hrHPV aanwezig is, wordt het uitstrijkje getest op afwijkende cellen. Op deze manier wordt eerder duidelijk of vrouwen risico lopen op het krijgen van baarmoederhalskanker. Nieuw is ook de zelfafnameset. Voor sommige vrouwen is het laten maken van een uitstrijkje erg moeilijk. Bijvoorbeeld door vervelende seksuele ervaringen in het verleden, of omdat het maken van een uitstrijkje moeilijk gaat. Deze vrouwen kunnen een zelfafnameset aanvragen. Het zelf afgenomen materiaal wordt getest op de aanwezigheid van hrHPV. Als dit wordt gevonden (bij ongeveer 5 van de 100 vrouwen), kunnen deze vrouwen alsnog een uitstrijkje bij de (assistente van de) huisarts laten maken.

8 van de 10 mensen die een keer seks hebben gehad raakt een keer besmet met hrHPV

Eén keer seks kan al genoeg zijn om besmet te raken met hrHPV. Baarmoederhalskanker, schaamlip-kanker en anuskanker zijn niet seksueel overdraagbaar. Het zijn zeldzame gevolgen van een besmetting met een hrHPV. Als je een besmetting hebt opgelopen, ruimt je lichaam dat meestal vanzelf weer op.

Vernieuwing bevolkingsonderzoek leidt tot minder sterfte

Jaarlijks sterven in Nederland ongeveer 200 vrouwen aan baarmoederhalskanker. Ongeveer 75 extra gevallen van baarmoederhalskanker en 18 sterfgevallen worden jaarlijks voorkomen door deze verandering in het bevolkingsonderzoek. De zelfafnameset voorkomt naar verwachting nog eens 33 gevallen van baarmoederhalskanker en 12 sterfgevallen per jaar. Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de veranderingen van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker? Kijk op www.bevolkingsonderzoekbaarmoederhalskanker.nl van het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat het bevolkingsonderzoek coördineert.

Olijf: 30 jaar ervaring bij ingrijpende gevolgen

Gynaecologische kanker heeft vaak ingrijpende gevolgen. Pijn, complicaties, verminking, ongewilde kinderloosheid, veel onzekerheden, emoties en vragen rond je lijf, relaties, seks en sterfelijkheid. Daarbij ervaren (ex-)patiënten en hun naasten vaak nog te veel taboes rond gynaecologische kanker. Dat is de reden waarom Olijf, het netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker, 30 jaar geleden is ontstaan. Bij Olijf is alles bespreekbaar. Olijf biedt de mogelijkheid ervaringen te delen en geeft desgewenst tips en goede informatie. Olijf wil minder gynaecologische kanker, meer overlevenden en betere zorg waarin de patiënt echt centraal staat en waarin zij meer grip ervaart op het leven met of na kanker. Olijf doet dit door patiënten en hun naasten te informeren, te steunen en te versterken en hun stem te laten horen bij onder meer het verbeteren van beleid, onderzoek, preventie en kwaliteit van zorg en leven. In dit jubileumjaar roept Olijf op om de stilte rond gynaecologische kanker te verbreken en gynaecologische kanker vroeg te signaleren. Ook wil zij zorgverleners uitdagen meer en eerder #samenomtafel te gaan. www.olijf.nl Foto: ©LUMC www.bevolkingsonderzoekbaarmoederhalskanker.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.