Alcohol en de feestdagen

Mag mijn kind van 14 niet een paar slokjes champagne? Veel ouders zoeken naar een goede leidraad voor alcoholgebruik van kinderen. Ze kunnen meer invloed uitoefenen op hun kinderen dan zij denken.

Kinderen

Mag mijn kind van 14 niet een paar slokjes champagne? Veel ouders zoeken naar een goede leidraad voor alcoholgebruik van kinderen. Ze kunnen meer invloed uitoefenen op hun kinderen dan zij denken. Door regels te stellen, te praten met hun kind en hun kind weerbaar te maken. Of het nou om alcohol gaat of om roken: hoe duidelijker en concreter, hoe beter.

Ons advies

Geef uw kind voor zijn of haar 18e geen alcohol thuis, ook geen slokje, ook geen glaasje champagne. Want ook al is het thuis en ook al zegt u erbij “Dit is eenmalig, je mag eigenlijk geen alcohol drinken”, een kind zal eerder geneigd zijn buitenshuis wel te drinken als het dat al een keer heeft gemogen van u.

Uitstel van het eerste drankje

levert direct gezondheidswinst voor later, zegt onderzoek. Want voor kinderen is het gebruik van genotmiddelen als alcohol extra schadelijk, omdat hun hersenen nog volop in de groei zijn. Daarnaast raken kinderen die duidelijke grenzen hebben meegekregen, later minder in de problemen door alcoholgebruik. Tenslotte is het natuurlijk belangrijk om als ouder het goede voorbeeld te geven aan uw kind.

Sites

Als u meer tips wilt over hoe u in gesprek kunt gaan met uw kind, kijk dan op www.hoepakjijdataan.nl of www.uwkindenalcohol.nl

Volwassenen

Alcohol lijkt erbij te horen

Sinds 1960 zijn we drie keer zoveel gaan drinken. Met de toename van het gebruik steeg het aantal samenhangende problemen. Voorheen werd er vooral gedronken in het weekend, op feesten en ook al tijdens het uitgaan. Er is iets veranderd: er wordt nu vaker gedronken, meer mensen drinken dagelijks een biertje of wijntje. Alcoholgebruik is erbij gaan horen. Alcohol is ‘gezellig’, ‘sociaal’, ‘een beloning’, en een traditie op veel momenten, zoals Kerstmis en de jaarwisseling. Daarom is ‘nee zeggen’ steeds moeilijker geworden: er wordt namelijk meer wel dan niet gedronken tijdens bepaalde gelegenheden.

Zelftest

Weet wat u doet, weest u bewust van uw eigen alcoholgebruik! We dagen mensen graag uit zelf eens na te gaan wanneer ze drinken, hoeveel, waarom. Misschien valt het mee maar misschien bent u onbewust meer gaan drinken of vaker dan u beseft. Doe de anonieme zelftest op: www.alcoholondercontrole.nl

Alcohol en verkeer

Van alcohol wordt iemand ‘aangeschoten' of dronken. Alcohol veroorzaakt  een remming op het centrale zenuwstelsel en dat beïnvloedt de waarneming, concentratie, reactiesnelheid en motoriek. Een belangrijk effect van alcohol is ook dat beslissen moeilijker wordt doordat het informatieproces trager verloopt. Vaststaat dat het rijgedrag altijd verandert als de bestuurder alcohol gedronken heeft.

Slachtoffers

Bij circa 15% van alle verkeersongevallen is er drank in het spel. Dat betekent dat er ieder jaar door alcohol zo'n 150 doden vallen en er 3.000 tot 4.000 mensen in het ziekenhuis belanden na een verkeersongeval.

Verwerking van een standaard glas

De lever breekt ruim 95% van alle alcohol in het lichaam af. Een kleine 5% verlaat via de urine, adem en zweet het lichaam. De lever doet 1 á 1,5 uur over de afbraak van 1 standaardglas alcohol. Als u 8 glazen drinkt, is de lever dus 8 tot 12 uur bezig om de alcohol af te breken. Dit betekent dat u na een avondje stevig drinken 's ochtends nog steeds alcohol in uw bloed kunt hebben.

Meer weten?

Kijk op www.veiligverkeernederland.nl of bel Brijder: 088 - 358 22 60. www.brijder.nl en www.brijderjeugd.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.