Wat vindt u van dit artikel? - 1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (2 stem, gemiddelde: 5,00 van de maximaal 5 sterren)
Loading...

Het jaar 2015 is al bijna een maand begonnen.  Velen onder ons maken goede voornemens na alle verleidingen die er geweest zijn tijdens te feestdagen. Anderen hebben de afgelopen maanden maat kunnen houden. Wat er niet aankomt, hoeft er tenslotte ook niet af.

Eigenlijk zijn er twee momenten in het jaar waarop de sportscholen volstromen en veel diëten gestart worden. Dit is begin januari om voor de schade van de decembermaand te compenseren en april omdat het strandseizoen voor de deur staat. Maar is dit wel de meest succesvolle manier om op een bepaalde dag te starten met een rigoureuze omschakeling naar een streng dieet? Of kun je beter het hele jaar door een gebalanceerd voedingspatroon nastreven? Het tweede is op de lange termijn een stuk makkelijker.

Afvallen met Ralph Moorman

Bijna alle diëten werken, maar wat doe je voor en na het dieet? Voor blijvende resultaten moet de levensstijl na het dieet beter zijn dan ervoor. Als het dieet echter te zwaar is, dan is het tegenovergestelde echter het resultaat. Er volgt dan een compensatiefase na het dieet die ervoor zorgt dat de levensstijl slechter is dan voor het dieet. Alle verloren kilo’s komen dan terug met rente.

De volgende zes stappen zijn van belang voor iedereen die blijvend het voedingsgedrag wil veranderen. Dit is onafhankelijk van de dieetstrategie die er gebruikt wordt.

  • Ga bij jezelf na wat nu je echte drijfveren zijn om je levensstijl te veranderen
  • Stel realistische doelen
  • Probeer een goed beeld te krijgen hoe het huidige eetgedrag is
  • Analyseer op welke vlakken het meeste winst te behalen valt en kies voor betere alternatieven
  • Maak een plan om stap voor stap op een leuke manier naar het doel toe te werken.
  • Bij succes doorgaan en indien niet, begin weer bij stap 1.

Deze zes stappen zorgen ervoor dat je de verantwoordelijkheid in eigen hand houdt en je jezelf en je gedrag leert kennen. Zo kun je tot een voedingspatroon komen die precies bij je past. Dit is vrijwel altijd succesvoller dan gedachteloos een dieet te volgen. Alle honderden diëten die er bestaan geven richtlijnen aan, maar bieden nooit maatwerk. Dus laat je inspireren in de zoektocht naar jezelf en kom in beweging.

Eigenlijk werken vrijwel alle diëten, maar het ene dieet is makkelijker vol te houden dan het andere. Bij het volhouden van een voedings-patroon op de lange termijn moet het uiteindelijk vanzelf gaan. Het gaat dus dan om onbewuste bekwaamheid en niet om discipline meer. Als je iedere ochtend moet wakker worden met de twijfel  of je je strenge regime vandaag wel vol kunt houden dan gaat er echt iets mis.

Uiteindelijk draait het resultaat om het gemiddelde lange termijn voedingspatroon. Daarbij is de volgende regel zeer bruikbaar:

Door meer van het goede te eten zul je minder van het slechte eten

Simpelweg snijden in voeding zonder dat er iets voor terugkomt werkt eigenlijk niet. Het gaat erom welk alternatief er voor in de plaats komt. Om het lange termijngemiddelde te verbeteren kan ik de volgende tips geven:

* Zorg voor een goede verdeling van eetmomenten
Door op gezette tijden te eten kun je het gevoel van trek voor zijn. Voor veel mensen werken drie goed vullende basismaaltijden het beste: Ontbijt, lunch, diner. Hier zouden indien gewenst 2 momenten van een gezond tussendoortje bij kunnen. Onder een maaltijd versta ik een combinatie van voedingsbronnen bestaande uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Denk bijvoorbeeld bij eiwitten aan vlees, gevogelte, vis, eieren, en geitenyoghurt, bij vetten aan olijfolie, boter, avocado, vette vis en noten en bij koolhydraten aan zilvervliesrijst, aardappel, wortels, peulvruchten en vers fruit. Maar vergeet ook vooral niet voldoende groente te eten. Groentes leveren vaak weinig calorieën maar zeer veel nutriënten. Velen maken de fout om teveel koolhydraten te schrappen. Dat resulteert bijvoorbeeld in een salade als lunch bestaande uit sla en vlees of vis en als avondeten wokgroenten en kip. Ik zie dit niet als maaltijden maar als tussendoortjes en vrij weinig mensen voelen zich urenlang verzadigd door deze voeding. Dat betekent in de praktijk dat de kans op snaaipartijen om 16h en later op de avond dan zeer groot is. Dit compensatiegedrag zorg er vaak voor dat er gemiddeld meer gegeten worden dan wanneer iemand zichzelf geen restricties oplegt. Eet dus meer van het goede, waardoor je automatisch minder van het slechte gaat eten.

* Eet meer pure en onbewerkte natuurvoeding
Als je een groot deel van je voedingspatroon uit onbewerkte natuurproducten laat bestaan dan ga je automatisch minder eten. In de natuur vind je vlees, vis, ei, noten, zaden, knollen, bollen, groente en fruit. Deze voeding is niet ontworpen om je te verleiden te lang door te eten. Tijdens mijn studie aan de Wageningen Universiteit heb ik geleerd hoe je producten maakt die goed verkopen. Dat betekent: “Hoe meer men er van eet, hoe meer verkoop”. Een groot deel van de bewerkte producten in de supermarkt is met deze gedachte ontworpen. Een stuk zalm is lekker, maar je eet geen kilo.
Ook zul je geen 20 suikerklontjes opeten. Dit komt omdat het gevoel te eenzijdig wordt. Je luistert langer naar een mooi orkest dan naar een midwinterhoorn. De truc is dus om zoveel mogelijk prikkelvariaties in een product onder te brengen zodat het bijna een lopend buffet wordt. Dit gaat bijvoorbeeld om look and feel (kleur en textuur), mondgevoel (knapperig en/of smeltend), geur (gebrand), en smaak (zoet, zout, zuur, bitter, smaakversterker umami). Een zak borrelnoten gaat bijvoorbeeld makkelijker leeg dan ongebrande noten door het branden, zouten, de smaakversterkers en het krokante laagje. Ook  eet je makkelijker minder van gekookte aardappels dan van raspatat met een sausje. Door juist te kiezen voor onderwerkte bronnen die dicht bij de natuur staan wordt het een stuk makkelijker om de calorie-inname te beperken.

* Zorg voor een stabiele bloedsuiker
Wanneer je gemiddeld minder wil gaan eten, dan is dat een stuk moeilijker wanneer je veel suiker blijft eten. Suiker zorgt ervoor dat de bloedsuiker gaat schommelen. In de bloedsuikerdips die er ontstaan kun je je moe en emotioneel zwak voelen. Op deze momenten is het verleidelijk voor junkfood te kiezen in plaats van een uitgebalanceerde maaltijd. Ook zorgen suikers voor een beter mondgevoel, aroma en smaak van een product. De kans is dus groot dat je hier meer van eet dan je van plan was (zie punt 2). Suiker is ook een stof die net als aspartaam en smaakversterkers invloed heeft op het dopamine-systeem in de hersenen (het beloningscentrum). Hierdoor grijpen veel mensen naar suikers bij emoties (vaak negatieve).

* Analyseer je mentale eetgedrag
Soms zijn er eenvoudige patronen ingesleten waardoor er onnodig gegeten wordt. Denk daarbij aan het eten in bepaalde ruimtes waar je gewend bent om snoep te eten, het eten van popcorn als je naar de bioscoop gaat of extra eten en drinken als je in bepaalde gezelschappen of sociale gelegenheden bevindt. Maar eten kan ook een compensatie betekenen voor onaangename gevoelens. Tekort aan liefde en waardering, trauma’s, eenzaamheid, verveling, stress en depressieve gevoelens probeert men weg te eten.
Ook bestaan er zelf vormen van dwangneurotisch eetgedrag. Er zijn mental coaches die zich specialiseren in het coachen van eetgedrag. Maar je kunt ook eerst bij jezelf te rade gaan. Analyseer eens waarom je bijvoorbeeld een emmer ijs hebt leeg gegeten in plaats van jezelf als slaphanger te bestempelen. Waarom gebeurde dit? Komt dit omdat je de dag niet goed ingedeeld hebt en je ergens te weinig gegeten hebt (zie punt 1) of heeft het een mentale oorzaak? Probeer hier oplossingen voor te verzinnen en word je eigen goeroe. Zelfanalyse  is zeer belangrijk om tot een blijvende gedragsverandering te komen.

* Maak je niet te dik
Het streven naar perfectie is vrijwel onmogelijk en leidt vaak tot teleurstellingen. En teleurstellingen kunnen weer leiden tot een terugval in oud gedrag. Het enige dat je hoeft te doen is te letten op het gemiddelde. Veel mensen die blijvend slank zijn laten de teugels juist af en toe vieren. Zo kun je beter iedere dag een koekje eten, dan dat je de hele week als een asceet te werk gaat en in het weekend het hele pak leeg eet. De hersenen en het overlevingmechanisme van het lichaam zijn zo ingesteld dat wanneer je jezelf teveel beperkt, ze je net zo lang wachten om je terug te pakken tot jij je zwakke moment hebt. Dan knalt die spreekwoordelijke bal die je onder water hebt gehouden ineens omhoog. Dus maak het jezelf niet te moeilijk en probeer stap voor stap tot een beter gemiddelde te komen.

Klik op de afbeelding om één van de deze boeken te bestellen

 

Hormoonbalansdieet-Ralph-Moorman-3d_web Hormoonfactor-Ralph-Moorman-3d_web Boodschappencoach-Ralph-Moorman-3d_web Hans-halveert-3d_web

 

Kom je er zelf niet uit? Mijn team helpt je graag mee je klachten te verminderen/verhelpen middels het hormoonfactor programma. Met deze aanpak zullen je hormonen beter in balans komen, en dit zal de gezondheid verbeteren. En omdat de adviezen ontworpen zijn om het ook niet te moeilijk te maken zal je blijvend de levensstijl kunnen verbeteren. Je hoeft geen gekke dingen te doen of enge pillen te slikken om je hormonen onder controle te krijgen. Goede voeding, stressmanagement en uitgekiende workouts doen het werk. Je hoeft ook niet af te zien en zelfs geen honger te lijden, omdat het doel een permanente levensstijlverbetering is. Als je naar een optimale gezondheid streeft, moet je de hormonen in evenwicht brengen. Als de hormonen in evenwicht zijn, voel je jezelf  gezonder en energieker. Er zijn twee mogelijkheden: een ‘hormonaal adviesgesprek’ of ‘1 op 1 coaching traject van 3 maanden’.

 

 

Deel dit bericht op

Lees ook

» 5 fabels over afvallen ontkracht
» Saaie televisieprogramma’s maken dikker
» Niet niets maar iets
» Zeven vitaminebommen
» Begin onbezorgd aan het glutenvrije dieet met deze tips
Ralph Moorman

23-01-2015 om 10:55

Tags: , , , , ,


Reageren op dit artikel