ADHD onder volwassenen, symptomen en behandeling

ADHD staat voor Attention-Deficit Hyperactivity Disorder. Hoewel deze neurobiologische stoornis vooral bekend is bij kinderen, komt deze ook voor bij volwassenen.

Bij de meest voorkomende vorm heeft men last van concentratieklachten en is er tevens sprake van overactiviteit. Door dit hyperactieve en impulsieve gedrag hoort een hoge mate van onrust. Als volwassenen niet geheel voldoen aan het bovengenoemde beeld spreekt men van een ongespecificeerde aandachtsdeficiëntie-/hyperactiviteitstoornis. Het bepalende bij de diagnose is dat men last heeft van beperkingen in het functioneren.

Oorzaken van ADHD bij volwassenen

Volwassen met ADHD hebben in hun jeugd ook meestal de volgende symptomen gehad: • Concentratieproblemen en onrust. • Snel afgeleid, zowel door prikkels van buiten als eigen gedachten. • Moeite met plannen en organiseren. Bij ADHD speelt erfelijkheid een belangrijke rol. Als een van de ouders ADHD heeft, komt het ook vaak bij de kinderen voor.

Kenmerken ADHD bij volwassenen

Wat zijn de kenmerken van ADHD bij volwassenen? Volwassenen met ADHD hebben frequent last van onrust en hebben problemen met concentratie. Hierdoor zijn ze vaak niet in staat om werkzaamheden goed te plannen. Dit kan grote gevolgen hebben bij de studie of het werk. Maar ook in het gezin of de relatie kan ADHD grote invloed hebben op het functioneren. Vaak is een behandeling noodzakelijk om niet buiten het maatschappelijk verkeer te geraken.

Diagnose van ADHD bij volwassenen

Een psycholoog met kennis en ervaring op het gebied van ADHD voert meestal het onderzoek uit samen met een klinisch psycholoog of een psychiater. Tijdens een uitgebreid gesprek wordt daarbij gekeken naar de voorgeschiedenis en de aanwezigheid van kenmerken van ADHD. Een gesprek met de partner, ouder of familielid hoort bij het onderzoek. Op basis hiervan kan de diagnose worden gesteld.

Behandeling van ADHD bij volwassenen

Er zijn diverse manieren waarop ADHD bij volwassenen wordt behandeld. De meest voorkomende zijn: 1. Psycho-educatie. Het belangrijkste bij deze behandeling van ADHD is dat de cliënt gaat begrijpen wat er met hem of haar precies aan de hand is. Hiervoor is het nodig dat duidelijk is van welk subtype ADHD sprake, omdat dit het gedrag op een specifieke manier beïnvloedt. Dat begrip van de situatie kan leiden tot een beter functioneren. 2. Medicatie. Er is al veel onderzoek verricht naar medicatie die effectief is bij ADHD, meestal onder kinderen. Hierbij is gebleken dat een aantal middelen, zoals Ritalin, positieve effecten heeft. Dergelijke medicatie dient te worden voorgeschreven door een psychiater of arts. Op zoek gaan naar werkende middelen op eigen initiatief kan leiden tot verslaving. 3. ADHD coaching. De coaching is erop gericht om in het dagelijks leven om te gaan met ADHD. Dit kan zowel individueel als in een groep. De steun van lotgenoten is een duidelijk voordeel van coaching in een groep. Bij coaching wordt ook aandacht besteed aan zaken als omgaan met geld, communicatie en planning. 4. Psychotherapie. Als het functioneren door de ADHD-klachten ernstig wordt beïnvloed kan een psychotherapeutisch traject onderdeel uitmaken van de behandeling. Ook als men het zelfvertrouwen door ingrijpende gebeurtenissen op basis van de ADHD is kwijtgeraakt, kan dit nodig zijn.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.