Aanvullend verzekeren fysiotherapie?

Aanvullend verzekeren voor fysiotherapie 2015, wel of niet? Het vorige artikel over de geschiedenis van de fysiotherapie schreef ik nog voordat de strijd tussen de zorgverzekeraars om nieuwe klanten binnen te hengelen losgebarsten was. Ik was van plan om het volledige fysiotherapeutische proces van intake tot ontslag uiteen te zetten, maar ik stel dit maar even uit tot na de oliebollen.

De grote verzekeraars geven immers weer zakken geld uit van de door uw betaalde premies aan dure TV commercials om nieuwe klanten binnen te halen en hun bestaande klanten trachten te behouden. Onduidelijke combinaties van basispakketten en aanvullende pakketten, tezamen met verplichte eigen risico’s en wel of niet chronische aandoeningen maken het haast onmogelijk om nog enig overzicht te hebben in wat er te verzekeren valt en tot een goede keuze te komen. Daarnaast bieden de vergelijking sites ook niet altijd helderheid. Een mooi moment om een aantal vragen te tackelen en u enige helderheid te verschaffen in hoe de vergoeding van fysiotherapeutische behandelingen verloopt. Laten we beginnen bij de verplichte verzekering voor elke inwoner van Nederland, de basisverzekering.  Vanuit de basisverzekering is er een beperkte vergoeding voor de fysiotherapie. Wanneer wordt fysiotherapie dan vergoed vanuit de basisverzekering?
  • U heeft een aandoening die voorkomt op de chronische lijst van het ministerie van VWS en u bent ouder dan 18 jaar. Fysiotherapie wordt dan vanuit de basisverzekering vergoed vanaf de 21ste behandeling. Bent u jonger dan 18, dan worden ook de eerste 20 behandelingen van de chronische indicatie vergoed. De chronische lijst kunt u gemakkelijk vinden op defysiotherapeut.com, de website van het genootschap voor Fysiotherapie.
  • U heeft last van urine incontinentie. Er worden maximaal 9 behandelingen bekkenfysiotherapie vergoed.
  • U bent jonger dan 18 jaar en u heeft een aandoening die niet op de chronische lijst voorkomt. Er worden dan maximaal 2 x 9 behandelingen fysiotherapie vergoed.
  • Voor alle overige gevallen dient u de fysiotherapie zelf te betalen of sluit u een aanvullende verzekering af. De aanvullende verzekeringen verschillen per verzekeraar. Sommige verzekeraars kiezen voor een maximaal aantal behandelingen in het pakket, anderen kiezen voor een maximaal bedrag. Even een voorbeeld: u bent ouder dan 18 jaar, u heeft een aanvullende verzekering met 12 behandelingen en u gaat naar de fysiotherapeut om te herstellen van een kijkoperatie van uw knie. Deze aandoening komt voor op de chronische lijst. De vergoeding loopt dan als volgt: behandelingen 1 t/m 12 worden uit uw aanvullende verzekering betaald, behandelingen 13-20 zult u zelf moeten betalen en behandeling 21 en verder wordt weer uit de basisverzekering betaald. Heeft u een aanvullende verzekering met minimaal 20 behandelingen? Dan betaalt u niets zelf. In 2014 kozen zeven op de tien Nederlanders voor een aanvullende verzekering voor fysiotherapie.  Maar waarom is het belangrijk om een aanvullende verzekering te hebben? De fysiotherapeut voert jaarlijks ruim 5 miljoen behandelingen uit alleen al voor sportblessures en zijn daarmee de belangrijkste behandelaars hiervan. Landelijk bezoeken zo’n 3,3 miljoen mensen minimaal 1 keer per jaar de fysiotherapeut. 32% hiervan heeft lage rugpijn, nekklachten of rugklachten in het algemeen. Daarnaast helpt  de fysiotherapeut ouderen en chronisch zieken om hun lichaam soepel te houden en fit te blijven. Ook begeleidt de fysiotherapeut mensen tijdens hun revalidatie na een operatie of trauma en helpt kinderen met een handicap en ontwikkelingsstoornissen met onder andere gerichte bewegingstherapie. Heeft u problemen aan uw bewegingsapparaat of verwacht u een operatie aan uw bewegingsapparaat? Kijk dan goed naar een aanvullende verzekering voor fysiotherapie. Een behandeling kost al gauw zo’n 30 euro, dus de kosten kunnen behoorlijk oplopen. Op defysiotherapeut.com kunt u verder overzichtelijk informatie vinden over aanvullende verzekeringen. Investering in uw gezondheid kost geld, maar niet investeren kost op de lange termijn vaak nog veel meer! www.fysio-krommenie.nl

    Wij waarderen je privacy.

    Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.