Voorkom valongelukken in en om het huis

Volgens het expertisecentrum VeiligheidNL valt bijna de helft (47%) van de mensen boven de 70 jaar thuis (in huis, op de straat voor de deur of in de tuin).

Bent u recent gevallen? De kans is groot dat dit gewoon thuis gebeurde. Volgens het expertisecentrum VeiligheidNL valt bijna de helft (47%) van de mensen boven de 70 jaar thuis (in huis, op de straat voor de deur of in de tuin). Hoe ouder we worden, hoe ernstiger de gevolgen van een val kunnen zijn. Dat komt onder andere doordat de botten brozer worden op hogere leeftijd. Met goede valpreventie kunt u vallen voorkomen.

De ene keer is de oorzaak van het ongeluk duidelijk, de andere keer is de reden vaag. “Ze is zomaar gevallen”, wordt er vaak gezegd. “Een ongelukje.” Maar u valt niet zomaar. Er is altijd een oorzaak. Bij mensen met bijvoorbeeld evenwichtsstoornissen, MS of andere aandoeningen is de oorzaak duidelijk. Traplopen is voor hen vaak moeilijk, ze verliezen snel hun evenwicht en vallen. Een niet direct duidelijke oorzaak van valongelukken bij ouderen zijn verzwakten spieren. Zonder sterke spieren is het opvangen van een (kleine) onbalans erg lastig. Gelukkig zijn er aan aantal dingen die u kunt doen om vallen te voorkomen, of de oorzaak nu duidelijk is of niet.

Vallen voorkomen: valpreventie

Valpreventie is de verzameling van alle voorzorgsmaatregelen waarmee valrisico’s worden verminderd. Denk hierbij aan: aanpassingen in huis en bewustwording van de risico’s. 

Traplift

Een van de aanpassingen waarmee u de kans op vallen sterk verkleint, is een traplift. U hoeft niet meer bang te zijn om van de trap te vallen wanneer u naar boven of juist beneden gaat. Dit is een ideale oplossing voor als u de ene dag zelf de trap op kunt lopen en daar de andere dag hulp bij nodig heeft. Een traplift is ook voor korte perioden in te zetten. U kunt bijvoorbeeld een traplift huren. Dan betaalt u een maandelijks bedrag om de traplift te gebruiken. Dit is handig wanneer u veilig thuis wilt revalideren na een operatie.

Goed zicht

Verder is goed zicht erg belangrijk. Goede verlichting in huis draagt bij aan voldoende zicht in huis. In het achterpad, de tuin, de gang of schuur zorgt een lamp voor snel en voldoende zicht. Zeker op plekken waar u maar kort bent en in principe de weg weet, is een lamp nodig. Snel even de schuur in om iets te pakken op gevoel is gevaarlijk. U denkt te weten waar u moet zijn, maar schat de afstand tot de kast misschien verkeerd in. Het is handig om de lampen te voorzien van een sensor. Zo gaan zij vanzelf aan bij beweging of wanneer het donker wordt.

U kunt uzelf ook opgeven voor speciale valpreventiecursussen. Hierin wordt u zich bewust van de valrisico’s en leert u ook hoe u de risico’s kunt verkleinen. Door middel van spieroefeningen houdt u de spieren sterk. Sterke spieren zijn beter in het opvangen van onbalans. 

Wilt u meer weten over hoe u vallen kunt voorkomen? Voor persoonlijk advies kunt u terecht bij uw huisarts.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.