Slapeloosheid kan veel verschillende oorzaken hebben

Kun je ’s avonds moeilijk in slaap komen? Lig je letterlijk uren te draaien voordat je eindelijk in slaap valt?

Of slaap je maar heel kort, om vervolgens bijna elk uur van de klok voorbij te zien gaan? Ben je ’s ochtends nog uitgeput? Als dit tenminste tweemaal per week gebeurt, spreken de experts van slapeloosheid. Soms kun je er zelf al heel wat aan doen om dergelijke problemen te voorkomen. Maar dan moet je wel weten wat de oorzaak van jouw slapeloosheid is.

Laten we eerst eens kijken naar het begrip slapen op zich. Wat is slaap precies? Het is de fase waarin we lichaam en geest laten herstellen van de dag en gereed maken voor de volgende dag. We verwerken de indrukken die we hebben opgedaan, we maken nieuwe cellen en afweerstoffen, kortom we laden ons weer goed op voor wat nog komen gaat. Onze slaap bestaat uit een vast patroon, dat de slaapcyclus genoemd wordt. Zo’n cyclus bestaat uit vier stadia, te weten de sluimerfase, de lichte slaap de diepere slaap en de REM-slaap (REM staat voor Rapid Eye Movement). Alles bij elkaar duurt zo’n complete cyclus anderhalf tot twee uur. We maken deze cyclus gemiddeld drie tot vijf keer per nacht door.

Hoe laat en hoe lang moeten we slapen?

Brits onderzoek leert ons dat tussen 22.00 en 23.00 uur de meest ideale tijd is om te gaan slapen. Dit geldt voor volwassenen, kinderen hebben een heel ander slaapritme en slapen ook meer uren per etmaal. Een volwassene slaapt gewoonlijk zeven tot negen uren. De hoeveelheid slaap die je zelf echt nodig hebt, verschilt per persoon. Onvoldoende slaap is niet goed, maar te veel ook niet. Als je ’s ochtends lang op bed blijft liggen, kan dat een oorzaak zijn van slapeloosheid. Ritme is heel belangrijk en de slaap moet zo goed mogelijk afgestemd worden op jouw biologische klok. Maar ja, als je veel naar het buitenland vliegt (jetlag!) of in ploegendiensten werkt, is dat vrijwel  niet te doen. Ook daardoor kun je last van slapeloosheid krijgen.

Oorzaken van slapeloosheid

Andere oorzaken van slapeloosheid zijn laat in de avond eten, heel intensief bezig zijn vlak voordat je naar bed gaat, onvoldoende moe zijn (als je ’s middags twee uur geslapen hebt, is je lichaam nog niet aan nieuwe slaap toe), roken, alcohol drinken, onvoldoende daglicht op je huid en onvoldoende beweging. Stuk voor stuk zijn dit zaken waarop je zelf grote invloed hebt. Door je leven anders te leven en gezondere keuzes te maken, kun je al heel wat bereiken. Daarnaast kunnen ook psychische klachten, grote zorgen of spanningen tot slapeloosheid leiden. Is voor jou niet duidelijk waar de slapeloosheid door veroorzaakt wordt? Hou dan eens een tijdje een gedetailleerd dagboek bij, waarin je exact noteert wat je zoal doet, wat je eet en drinkt, hoe laat je gaat slapen, enzovoort. Elk detail telt, dus beschrijf alles zo gedetailleerd mogelijk. Bespreek je slaapdagboek met een expert om te mogelijkheden voor een passende oplossing te verkennen. Zo’n oplossing zou acupunctuur kunnen zijn. Veel mensen hebben slapeloosheid succesvol met acupunctuur bestreden.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.