Prebiotica wat is dat nou eigenlijk?

Prebiotica is het voedsel voor de goede bacteriën in je darmen. Wanneer je veel prebiotica eet of binnen krijgt via een supplement maak je de darmflora sterk.

De sterke bacteriën zullen krachtiger worden dan de slechte bacteriën waardoor deze minder kans krijgen. Prebiotica zijn de niet opneembare voedingsvezels. Deze voedingsvezels kunnen de darmen dus niet opnemen maar zijn wel essentieel voor de bacteriën.

Prebiotica wat is dat nou eigenlijk?

Vaak horen we dat we meer vezels moeten eten voor een goede darmwerking, vertering en een goede ontlasting. Deze onverteerbare vezels (prebiotica) zitten o.a in groente, fruit, aardappelen, brood, volkoren granen, peulvruchten en noten. Ook kun je prebiotica in capsules kopen of in combinatie met probiotica. Probiotica zijn de bacteriën zelf. Na een flinke buikgriep, voedselvergiftiging, antibiotica kuur of enorme diaree waardoor de darmflora is verzwakt is het verstandig om een capsule met probiotica te nemen om je hoeveelheid bacteriën weer aan te vullen. Een capsule met meerdere soorten (stammen) is aan te raden. Ook wanneer je huidklachten hebt is een sterke gezonde darmflora van essentieel belang en raadzaam om een probiotica met prebiotica te nemen. Dagelijks hebben we 30 gram onverteerbare vezels nodig. Helaas lukt dat niet bij de meeste mensen en als ze de helft binnen krijgen mogen ze al blij zijn. Dit komt omdat we teveel geraffineerde producten eten wat betekend dat deze producten zo verwerkt zijn dat alle vezels eruit gehaald zijn zoals veel soorten brood, broodjes, pizza, koek, witte pasta, witte rijst, cruesli, suiker enz. Te weinig van die vezels zal de gezondheid verslechteren, het immuniteitssysteem verzwakt en verhoogd de kans op allergieën en welvaartsziektes.

Wanneer je overstapt op gezonder voedsel met meer vezels krijgen mensen vaak last van hun darmen. Dat werkt uiteraard niet motiverend en mensen krijgen het gevoel dat ze beter slechte dingen kunnen blijven eten. Vaak krijgen ze een opgeblazen en gasserige buik en soms zelfs wat buikpijn. Dit komt omdat de goede bacteriën die vaak in minderheid zijn helemaal overstuur raken van al die vezels en proberen alles te verteren waardoor gas ontstaat en je abnormaal winderig wordt. Wanneer je gaat ontgiften of gezonder gaat eten met meer volkoren producten, groente end moet dat langzaam opbouwen. Af en toe een scheet laten is normaal en zelfs erg gezond maar als het continue is of het stinkt enorm is er wel degelijk in de spijsvertering iets aan de hand. Bij een detox/ ontgifingskuur zal veel voedingsvezels of te wel prebiotica juist een zeer positief effect hebben maar bouw het wel op (anders is het ook slecht). Prebiotica helpt namelijk de  bacteriën zo dat er maar weinig giften in de darm ontstaan. Wanneer je te weinig prebiotica neemt zal de darmflora meer ongezonde gassen produceren. Veel mensen hebben tegenwoordig hun lever overbelast en hierdoor kunnen ze nog maar moeilijk hun gifstoffen kwijt waardoor ze zich moe kunnen voelen of hun algemene malaise is niet fijn. Ook de huid heeft last van te weinig prebiotica. Zwakke darmflora is vaak de reden van veel huidklachten. Dus heb je last van huidklachten begin hier eens mee en een detox kan enorm helpen. Ik heb twee detox boeken geschreven. Mensen met huidklachten is het boek Een mooie en vitale huid een aanrader. Wanneer je geen huidklachten hebt dan is het e-book Reset je lichaam voor een gezonde nieuwe start een aanrader (www.vetvrij.com/irene)

Dus eet veel vezels en wanneer dat niet lukt, kun je ook apart voedingsvezels kopen zoals appelvezels, psylliumvezels die je in je voeding toevoegt, maar bouw het rustig op.  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.